Oproep: Daan Samsons ‘Sleutelfiguren 2007’

Na ongeveer 30 seconden aan stijloefeningen doet kunstenaar Daan Samson alles uit de doeken over zijn nieuwste project. Welke hoofdrolspelers uit de hedendaagse kunstscène bombardeert hij tot de sleutelfiguren voor zijn uitzonderlijke feestje?

Daan Samsons ‘Sleutelfiguren 2007’
Het Wilde Weten Rotterdam
Vrijdag 7 december / Vanaf 20:30 uur

About Niels Post 3653 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

23 Comments

 1. Daan, besef je wel dat het na dit filmpje waarschijnlijk echt nooit en nooit en nooit en nooit meer echt goed zal komen met die flitsende kunstcarriere van je? En kan je niet beter brandkasten gaan openen in een of andere weekendkwis?

 2. Als ze nu maar komen, er is toch wel een snijbrander in het pand hoop ik?
  En ik hoor niets over muziek, er wordt toch wel gedanst?

 3. Waarom zou dat zo zijn Klaas?
  Ik vind het wel ludiek. En ben ook wel benieuwd of er ook daadwerkelijk iemand de handschoen, euhm ik bedoel de sleutel zal aannemen.
  De suggestie van Hans Verwaal dat het ‘met die flitsende kunstcarriere’ nooit meer echt goed zal komen lijkt mij ook een beetje voorbarig.
  Tenzij je er misschien vanuit gaat dat er mensen in de Rotterdamse kunstwereld werkzaam zijn die daar kennelijk een zodanig grote invloed op hebben dat ze iemands ‘carriere’ zouden kunnen maken of breken.
  Wat mij eerlijk gezegd zou verbazen.
  Het gaat in dit geval niet om het hebben van zogenaamde macht maar om het nemen van de verantwoordelijkheid, het initiatief en eigen maken van een breed gezichtsveld die bij bepaalde functies hoort.
  Noblesse oblige.

 4. Nee, het zal allemaal wel prachtig zijn. Maar ik word een beetje moe van die conceptuele aandachtszoekers. Geef mij maar mensen die nog iets verrassend en origineels maken.

 5. Ik vind die geselecteerde sleutelfiguren ronduit saaie knollen. Behalve Bregje van Woensel misschien. Het zou een spannender, en een sterker kunstwerk zijn, moesten de sleutelfiguren in de koelkasten zitten. Drank koop ik zelf wel.

 6. Nu Gert-Jan Dröge er niet meer is lijkt het wel of Daan Samson zijn rol over neemt. En Daan heeft ook wel iets weg van Jan des Bouvrie, een niet onbelangrijk persoon in de society-wereld van Gert-Jan Dröge. Ik vraag me echt af of er mensen zijn die op zo’n feestje af komen. Wellicht alleen de laatst genoemde.

 7. Dank je RM. Want laten we eerlijk zijn: zo’n jongen is toch met niks anders bezig dan fondsenwerving? Kunstbobo’s opvrijen. Slaapverwekkend.

 8. Of het kunst is of niet, daar ga ik geen vingers aan branden. Het neigt mijns inziens meer naar een rebels protest en tevens lichte provocatie (een rol die men soms aan moet meten) maar het lijkt mij dat de genoemde figuren daar eenvoudig overheen zullen kunnen stappen met een passend antwoord.
  Niet door niet op te komen dagen op het feessie -al staat die keuze hen natuurlijk ten allertijde vrij- maar door bijvoorbeeld zelf nog wat extra drank aan te slepen. Of zo. Ik geef maar een suggestie.
  Wat dat betreft is de keuze van het medium wel erg toepasselijk. Na de nodige drank vallen de onnodige remmingen meestal weg en wordt iedereen elkaars broeder en zuster.

  Maar ik weet uit eigen ervaring wel dat een aantal mensen op genoemde sleutelposities zich buitengewoon goed bekwaamd hebben in het aannemen van een ongeinteresseerde houding die niet zo heel ver uit de buurt ligt van ongepaste arrogantie die iemand in een dergelijke functie bij lange na niet siert.
  Uiteindelijk maakt het dat voor beide partijen tot een nogal pijnlijke oefening in ontwijken en negeren waar dan weer de angst uit voort komt dat iemand gaat vrezen voor haar of zijn ‘kunstcarriere’.
  Het is een delicate kwestie hoor. Laveren tussen welbehagen en ongenoegen.

  Wat mij overigens nog steeds niet helemaal duidelijk is, is hoe een jury ertoe komt om iemand een prijs te onthouden en zelfs compleet buiten het juryrapport te houden.
  Daan; doe zelf dan je relaas over de werkelijke toedracht van de verwikkelingen in het Hoge Noorden. Want de jury zal zich er met haar naar eigen zeggen smetteloze blazoen niet toe laten verleiden er iets over los te laten vermoed ik.

 9. Nou ja Klaas, ik ben het zeker met je eens wat betreft een zekere voorliefde voor de andere invalshoek en de verassing die daaruit voorvloeit. Maar als Daan Samson zijn subsidie aanwendt om wat ingeslapenen met een kwajongensstreek wat wakkerder te schudden dan is het denk ik (deels) welbesteed. Verantwoording voor overige gemaakte kosten buiten beschouwing gelaten.
  Men moet bereid zijn zijn eigen positie altijd te bevragen om die zonodig te ondergraven wil men zichzelf blijven ontwikkelen.
  Maar dat men dat van zichzelf vraagt wil inderdaad nog niet zeggen dat men dat ook van anderen mag verwachten en kan verlangen.
  Maar ik ben het niet met je eens dat dit slaapverwekkend zou zijn. Integendeel. Ik beschouw het meer als een geboden mogelijkheid aan de betrokkenen bewogenheid en betrokkenheid te tonen. Vooropgesteld dat men boven persoonlijke grieven en kwetsuren uitstijgt.

 10. Oh ik was mij niet bewust dat er iets speelde met de betreffende kunstenmaker Samson. Excuus. Over wat er met kunstsubsidies wordt gedaan bemoei ik me niet, daar hebben we genoeg Telegraaf en Algemeen Dagblad-lezers voor die dat veeeeeeel beter weten!

 11. ^^ uiteraard wordt deze reactie het best met een korreltje cynisme geconsumeerd

 12. Waarom zijn dit de sleutelfiguren 2007? Ik verwacht een korte motivatie.

  Ben benieuwd wie er komt opdagen!

 13. tjemig, shockerend hoor, deze rebel Daan Samson, ben d’r helemaal van ondersteboven. ga vooral door daar, ik ga intussen nog wat doen. (hoog “neem je zwemspullen mee, je wordt thuisgebracht” gehalte)

 14. Toch wel aangetekend versturen of moeten ze met special vervoer komen….je weet wij zijn van alle markten thuis!

 15. Sleutelfiguren in de zin van hoofdrolspelers in de hedendaagse kunstscene zie ik toch liever geselecteerd uit de hedendaagse kunstscene. En dan bedoel ik dus de kunstenaars zelf (het liefst gepresenteerd op een plattegrond die aantoont hoe dicht zij in de omgeving van een Lidle of een Bas wonen). Ofwel, Als het concept voor dit feestje een rebelse uiting is, een provocatie uit eigen onvrede,
  dan zou ik zeggen laat maar. De idee dat het kunstwerk het best geslaagd is als de koelkasten dichtblijven en hiermee jouw onvrede overslaat op drankbeluste aanwezige kunstenaars en kunst minnaars doemt hier bij mij op: We gaan ze halen! Met spuitbussen, fakkels en tubes verf gewapend sleuren we ze uit hun huizen! Hmm, ik krijg er bij nader inzien steeds meer mee.

  Er bestaat buiten de instituten voldoende eigen initiatief, originaliteit en kracht in het Rotterdamse om te kunnen spreken van een vitale kunstscene. Benoem liever drie vakbroeders, van mij mag je zelf in dat rijtje, en maak op die manier je pamflet. Maar goed, Daan. Het is jouw thema. Ik zal er zijn. Met mijn eigen fles wijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*