Is de fotografie dood?

Newsweek vraagt het zich af en weet ook al het antwoord: de fotografie is zichzelf niet meer, ze heeft zich te ver opgesplitst: “…you can’t help but wonder if the entire medium hasn’t fractured itself beyond all recognition” En dat alles begon met Cindy Sherman.

newsweek.com/id/73349

Door de digitalisering en het eruit resulterende Photoshoppen is de relatie met de waarheid in de fotografie verdwenen. Niets verbaast meer, stelt Peter Plagens. Sherman luidde in 1980 het tijdperk in dat foto’s niet meer werden ‘genomen’, maar ‘gemaakt’. Maar nu alles mogelijk is, verbaast ook niets meer. De fotograaf heeft zich de vrijheid verworven van de schilder en de relatie met de realiteit is verdwenen.”The next great photographers—if there are to be any— will have to find a way to reclaim photography’s special link to reality. And they’ll have to do it in a brand-new way.”

3 Comments

  1. Aan de tag fotografie binnen trendbeheer bezien is fotografie allesbehalve dood. Maar wellicht is de aanzet geschreven vanuit puristenhoek: camera, rolletje en vooral geen gekkigheid. Fotografie als voorbeschoren voor reclame en sport- en kinderkiekjes: die speciale link met de realiteit, eigen aan fotografie.

  2. Wat een lang en overbekend verhaal om de wens naar een ‘brand new way’ fotografie te uiten.
    Wie wil dat niet ? De magie van fotografie opnieuw ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*