About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

16 Comments

 1. OPROEP: Wordt het niet eens tijd om hier eens een openbaar debat over te organiseren?!!!! PACT op Zuid, DOOD aan het Centrum? Om maar eens een anonieme OBR medewerker te citeren: ‘Ja, inderdaad we zijn nogal kannibalistisch bezig’. Zodoende trekken alle makke schappen de zak met EU geld achterna richting Zuid, waar de ene naar de andere cultureel-verantwoorde gentrificatie operatie uit de grond wordt gestampt, die de fundering onder de culturele infrastructuur in het centrum wegslaat! En naast Pact op Zuid, wat te denken van het Stadshavens verhaal? Nog 5 jaar en de bestaande atelierpanden in het centrum (wherever that maybe) kunnen de deuren wel sluiten of de ruimtes weggeven inclusief bonus. Dependance op Zuid? Palais de Tokyo? As if! Rotterdam, kijk eens in de spiegel! Hoe GROOT denk je nou eigenlijk dat je bent! Al 50 jaar zijn we bezig met het centrum te verdichten, om de broodnodige gezelligheid weer terug te vinden, maar de cultuur moet de wijken in???? Kunstenaars nemen de wijk!

 2. U zegt het. Ik hoor de vragen over vijf jaar wel, als eea allemaal weder wordt teruggedraaid en de hoofddaders ter verantwoording worden geroepen. Kan er weer een reverse geldkraan worden open gedraaid.
  Wat er op Zuid in gang wordt gezet gaat ten koste van van alles en nog wat in het centrum – das niet vrezen dat is weten. (Met de nakende sluiting van Lantaren-Venster, Cinerama en later Pathe is er geen bioscoop meer in het hart van Rotterdam: das grappig! Zoiets verzin je niet.) (Ik vrees met grote vreze dat de Witte de Withstraat van kunstavenue met potentie weder hertransformeert tot de shoarmaboulevard die het 15 jaar geleden was.)

 3. En hoe staat het eigenlijk met de plannen van het Urban Centre (holadejipyyhippy…10 jaar geleden) dat 15 miljoen gaat kosten en zich in het Fotomuseum gaat vestigen? Iemand? En dan maar een leuke restauratie, mischien getiteld ‘De Witte TENT.’ als toonaangevende smaakmaker op de benedenverdieping van WdW? Lijkt me er een prachitge ruimte voor, inclusief hoogwaardige museumsouvenirwinkel.

 4. Zware toon van betoog, argumenten met kern van waarheid maar is het een probleem? Rotterdam is een landschap van het experimenteren; schuiven, activiteiten verplaatsen, en vooral veel culturele fouten maken, natuurlijk zijn we als stad niet de eerste; beter laat dan nooit is de Rotterdamse formule zelfs als we de laatste zijn. Vermakelijk is deze speelse handelswijze van politieke grootsheidswaanzin echter wel! Hardcore Zuid, zelfs ome Joop ziet er toekomst. Regio Rijnmond in de familiewagen naar een musical en vooraf shoppen op plaza Zuidplein, friet van Ladage en kunst in de wijken. Het exotisme leeft zowaar. Waarom in godsnaam alles zo hermetisch? Natuurlijk is een culturele as zoals wdw fundamentele noodzaak maar Rotterdam is nu eenmaal een profiel van arbeider in geest en uitvoering en dat heerst. Geef het een lustrum en de situatie is weer compleet anders of misschien wel zoals het is omdat is gebleken dat de deze vorm past bij de stad en regio. Heerlijk zo onvoorspelbaar en vaak ook onnavolgbaar zoals wij Rotterdammers ons voortbewegen, een speeltuin in Nederland vergeleken met andere steden. I love it!

 5. Rotterdam is nauwelijks nog een arbeidersstad theo, dat profiel mag wel eens definitief de plomp in. Je maakt je weinig druk om het verloop van de stad en hebt er een sardonisch plezier in dat de plannen inderdaad de sloop van het centrum inluiden. Onbegrijpelijk hoe de plannenmakers dit voor zich zien. Maak een mooi geval van de Kop van Zuid en trek al het moois wat een levendig centrum moet opleveren daar naartoe. Dat is niet onvoorspelbaar theo, dat is onverantwoordelijk en in zijn stupiditeit zeker wel navolgbaar. Dat is geen exclusief Rotterdams privilege.
  De stad is veel te klein om al deze megalomane neigingen te kunnen herbergen en het heeft niet genoeg body voor een hart dat zielloos planologisch dun uit wordt gesmeerd van het Centraal Station tot de Wilhelminapier. Als ik hier niet druk, doet het daar toch zeer. Maak eerst eens een goed centrum als aantrekkende motor om mee te beginnen en kijk dan eens verder, lijkt me toch niet zo heel moeilijk te bedenken Zo’n stad een ghosttown na achten, het moest niet mogen, een kunstwerk op zich voor wie er een draai aan wil geven.

 6. Inderdaad, hou nou toch op met die oubollige Rotterdam arbeidersmentaliteit, en gelaten de eeltige schouders ophalen zeker. Wat ik niet helemaal begrijp aan het verhaal op de website van TENT., wat ze in godsnaam feitelijk te maken hebben met het Pact op Zuid, dat immers een miljoenen/miljard-actie is waarbij de nadruk wordt gelegd op het vasthouden van de hogere en middeninkomens dmv vastgoedverbetering/aanvulling. Pact op Zuid is dus vooral in handen van woningbouwverenigingen, dus wat gaat daar nou voor adviescommissie vrijwillig stichtend lopen doen op Zuid? Moeten we niet eens af van dát oubollige verlichtingsideaal? Het wordt interessant om te zien hoe de komende jaren de coorperaties zich verder zullen gaan opwerpen tot mecenassen voor de kunst in de Rotterdamse wijken.
  De vergelijkingen die in de tekst worden gemaakt zijn werkelijk potsierlijk te noemen. Die lopen immers mank omdat, zoals je zegt JS, het centrum van Rotterdam nog steeds ver onder de maat is qua dichtheid en dus voorzieningen en culturele infrastructuur. Dus wat ga je nou nog extra in die wijken lopen culturen? Daar gebeurt het allang! Vraag het aan iedere buitenlandse bezoeker: Wat is t centrum van Rotterdam toch leeg…..?! Rotterdam fantoomstad. Het verbaast me trouwens hoe lauw/weinig de reacties op TENT. ZUID zijn.

 7. Rotterdam is slecht met het omgaan van haar ‘classics’. Plannenmakers, projectontwikkelaars, architecten en andere baronnen die allemaal graag hun (liefst) ‘eigen’ stempel op de stad willen drukken. Niks is blijvend of heilig! En dat zal nog wel even zo duren. Het heeft iets moois maar ook zo (cultureel) enorm armoedigs. Vroeger ging ik een filmpje pakken in Lumière, Corso, Thalia, Cineac NRC noem maar op! Allemaal weg… Tuschinski opende verdomme z’n eerste bioscoop hiero in onze havenstad. Met al dat soort feitjes wordt niks gedaan. Niet dan niks weg mag gaan. Ik bedoel, dat hoort nu eenmaal zo. Maar soms gaat me het echt iets te makkelijk en te rap. Ik heb ooit een betoog gehouden over het behouden van de oude Luxor en Hotel Centraal. Nou je had de directeur (van het Luxor) moete hore! Stedelijke en culturele verdichting begint bij de stadsdriehoek voordat je uitwijkt naar Zuid, Heyplaat of notabene Ommoord. TENT. ZUID is zo ‘Noordelingen’-Almere gedachtengoed, ik dacht dat we daar klaar mee waren! Als de beleidsmakers van de gemeente Rotterdam nou is groots gaan denken als bijv. mijnheer Caland (die de Nieuwe Waterweg heeft –als je die niet ken, z’n monument staat bij het Wereldmuseum, met die fonteintjes- aangelegd) zodoende Rotterdam explosief groeide. In de jaren 60 woonden in Rotterdam 750.000 mensen (okee, toen was groot Rijnmond nog klein) nu een kleine 600.000! Hallo, zijn we nog wakkeeeeer? Werk aan de winkel! Weet je wat die gasten in Zuid moeten doen met al dat geld? Nou, ik weet het wel, -want het is alllemaal zo makkelijk- Zuidplein slopen! Moet je kijke wat er dan gebeurd in o.a. de Beijerlandselaan. Heb je nog even, beste lezer van trendbeheer? Wat ik kan zo nog wel ff doorgaan. Het probleem is, dat er in deze post-communistische stad de verkeerde mensen zittten op veeeels te belangrijke posten. En die mensen weten geen flikker van Rotterdam. Weten niet eens wie Koos Speenhoff, Jan Prins, Rigardus Rijnhout, Bok de Korver, C.B. Vaandrager (en noem maar op) zijn! Maar goed, er komt nieuw elan! Want ik word hiero op een dag de baas!

  Hoogachtend,

  Gyz La Rivière

  Ps: 14 feb, jawel op Valentijn komt het Jan Hart boek uit.

  Het boek Jan Hart is een verdieping door La Rivière omtrent zijn project Jan Hart als nieuw symbool voor de stad Rotterdam. In het Jan Hart boek staan tekstuele bijdragen van Mike van Gaasbeek, Jeroen Rozendaal & Pim van Alten, Rufus Ketting, Jana Beranová, Guus Vreeburg, Aad Meijboom, Hans Walgenbach, Sander F. van Hest, Robert de Haas, Marie Cathleen Haff, Lilian Caessens en Jan Oudenaarden en beeldende bijdragen van o.a. Guus Groenendijk, Ferdinand Didden, Jan van Munster, Bob van Persie, Hans Citroen, Frans Vogel, Bert Sissingh, Martin Lodewijk, Robert van der Kroft en vele anderen.

 8. Pact op Zuid is ontwikkelingshulp aan wijken die niets met zoiets afwijkends geks als kunst te maken willen hebben alleen met het geld, ‘iets voor de jeugd’, en imagoverbetering. Daar past altijd wel iets ‘cultureels’ in. Dondert niet wat.

 9. grappig hoe die Peter van de Hurk dat formuleert: het is een uitdaging om mensen die niets met kunst hebben het toch te laten hebben. vooral kunstenaars zouden er goed in zijn om dat de onwetende bij te brengen. degene die dit de kunstenaar bij gaat brengen die het de onwetende gaat bijbrengen, is volgens mij in dit bos allang zijn boompje kwijt maar wordt nochtans in staat geacht te doceren op een master-opleiding.
  Ik moet heel erg denken aan die tekening van Kormeling voor een (licht)tekst op het stadhuis: terwijl jullie werken.

 10. Pact op Zuid is in eerste instantie een voorbeeld van vastgoed-denken, als de huizen maar beter worden, dan komt de rest vanzelf. We weten allang dat dat niet zo simpel ligt, al blijft Rotterdam het proberen met Nieuw Crooswijk als stervoorbeeld. Kunstenaars en cultuur worden daar zijdelings ingezet om het leed en de overgang te kunnen verzachten. En wat blijkt: kunstenaars doen daar ook vaak van harte aan mee. Want waar goedkope woningen zijn en gratis ateliers, daar trekt den creatieveling gewapend met bodywarmer graag naartoe. Dus moeten we dat erg vinden? Als iedereen er blij van wordt? En kunst en volk broederlijk naast elkander kunnen bestaan?

  Maar wordt iedereen er blij van? Zijn bewoners in treurige buitenwijken blij met die vrolijke kunstemakers die kleurige speelhuizen en straten tijdelijk in het leven roepen, waar het jeugdig uitschot af en toe onder de pannen kan zijn, om vervolgens het tentenkamp na een paar jaar weer op te zien breken als de makelaar klaar staat en de minimale kunstensubsidie of groeibriljant is opgedroogd? En de vermaledijde centrumbewoners ondertussen balorig kanonnen aan het afschieten zijn in de Witte de Withstraat?

  Het is daarnaast ook een marketing-denken: oude wijn in nieuwe zakken en een naam die lekker bekt. Zuid: nu NOG hipper. Het is een marketingmechanisme dat beoogt 1) de bewoners wijs te maken dat het helemaal gaat gebeuren en dat ze eigenlijk in het meest interessante gebied van de stad wonen en 2) om geld van het rijk binnen te slepen om grootschalige woningverbetering te financieren die uiteindelijk ten goede komt aan de hogere en inkomens die behouden moeten blijven voor de stad. Bewoners weggeduwd, kunstenaars een paar jaar hun gemeenschapskunstjes laten doen en huppekee, de rust is weergekeerd.

 11. Een nagedachte: Volgens het COS zal de bevolking van Rotterdam tot 2010 jaarlijks met 3000 personen afnemen, daarna stabiliseert het tot ‘slechts’ 2500 personen. Daarnaast is de voorspelling dat het aantal allochtonen in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord flink zal toenemen tot 2020. Qua bevolkingsontwikkeling is het saldo van de prognose alleen voor babies, ouderen en bejaarden positief; de andere bevolkingsgroepen nemen af. Conclusie: Rotterdam is neerlands enige echte shrinking city.

 12. Los van alle geldstromen mbt Zuid: Is het TENT op Zuid niet ook getriggerd door de problemen tussen TENT en dat Witte de With dat erboven huist en hoest en roggelt en niks klaar maakt?

 13. Waarom zou ik me zorgen maken? Kijk naar de feiten. Ik deel de punten van kritiek over de politieke keuzes maar het is zoals Kim en Gyz schetsen. We hebben te weinig inwoners in Rotterdam. Zo’n 100000 extra is een redding voor de artistieke invulling. Maar als dat eenmaal zo is dan nog valt te betwijfelen of cultuur bij elkaar houden niet veel beter is dan over de stad te spreiden. Echter de Rotterdamse grootsheidswaanzin heerst! Ze willen transformeren en voelen zich een metropool. Komisch en vooral niet realistisch maar wel zoals arbeiders neigen te denken en verdienen een zekere bewondering. Ergens begon het ook zo met de haven. Want waarom is Rotterdam geen stad van de arbeiders meer? De raad is gemiddeld genomen een weerspiegeling van haar inwoners met als blijk het verstand en gevoel van een pinda. Ik kan daar zwaar stemmig en intellectueel over doen maar leef liever met de overtuiging dat het levenslessen zijn voor de stad en dat als het daadwerkelijk verkeerde keuzes zijn veranderingen door wensen van mensen vanzelf komen. Maar Rotterdam is nu zoals twee reportages op de televisie afgelopen dagen lieten zien. Woensdag Profiel TV over 100 jaar Feijenoord en gisteren een docu over de moskee nabij het stadion. Wat een volk, machtig gewoon! Dan blijkt dat onze opvatting van de kunstenaar soms zo ontzettend nutteloos zijn voor de vorm en invulling van de stad. Veranderen is mogelijk maar dan moet je opvoeden en zoiets is toch in het begin de verantwoordelijkheid van de politiek. Op de hoogste post is later dit jaar een vacature vrij en ik veronderstel dat een burgervader zoals in Berlijn of Tirana een zegen zou kunnen zijn voor de stad Rotterdam. Tot die tijd leef ik met de overtuiging dat alles zo slecht nog niet is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*