Beleidsplan Fonds BKVB 2009 – 2012

fondsklein.jpgSpannend vers leesvoer op de leestafel, in de smaak pdf verkrijgbaar:

“Subsidies zijn het tastbare bewijs van de morele verantwoordelijkheid van een samenleving voor haar kunstenaars. Zij bewijzen dat de samenleving gelooft in de betekenis van kunst – wat die betekenis dan ook precies moge zijn. […] Maar – hoe pijnlijk soms ook – de subsidietoekenningen van het Fonds BKVB dienen niet om de spreekwoordelijk geworden armoede onder kunstenaars te lenigen. […] In onze tijd, waarin kwaliteit synoniem is aan succes en rijkdom, zijn die financiële instabiliteit en het uitblijven van succes van de kunstenaar voor anderen de symptomen van zijn maatschappelijk falen. Haast niets wordt in onze tijd zo geminacht als dat falen: mislukken is een sociale doodzonde. Dat kan verklaren waarom subsidies ondanks hun symbolische en existentiële dimensies ook een negatieve bijklank hebben: zij lijken het falen van de kunstenaar – lees: het uitblijven van succes en financieel gewin – te belonen.”

fondsbkvb.nl/04_leestafel/07.php

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. Zo op het eerste oog een tamelijk belangwekkende constatering.
    “Subsidies zijn het tastbare bewijs van de morele verantwoordelijkheid van een samenleving voor haar kunstenaars. Zij bewijzen dat de samenleving gelooft in de betekenis van kunst – wat die betekenis dan ook precies moge zijn”

    Maar het tweede deel van dit excerpt zet de kunstenaar wel heel erg in de sociaal onwenselijke hoek en is niet heel erg kritisch over haar eigen rol als subsidieverstrekker en over de keuzes van haar commissies en de instellingen die daar weer op drijven.

    “Dat kan verklaren waarom subsidies ondanks hun symbolische en existentiële dimensies ook een negatieve bijklank hebben: zij lijken het falen van de kunstenaar – lees: het uitblijven van succes en financieel gewin – te belonen”

    Moet je nu wel of niet blij zijn als je als kunstenaar een subsidie ontvangt van het fonds?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*