Zeven kunstenaars ontsnapt…

Zeven kunstenaars ontsnapt…

Op vrijdag 1 augustus arriveerden 13 internationale kunstenaars op het Oostereiland in Hoorn. Het gezelschap zou deelnemen aan het project 13isolations. Het plan was dat 13 kunstenaars gedurende 29 dagen in isolatie zouden zitten. Iedere kunstenaar in zijn eigen cel, geen contact met de buitenwereld, geen telefoon, tv en internet. Waarom? Om te ondervinden ‘wat voor invloed opsluiting en gebrek aan bewegingsvrijheid zou hebben op het creatieve proces’. En passant zouden ‘human rights’ aan de kaak worden gesteld.

Kirsten Leenaars:
“Eenmaal aangekomen bleek onmiddelijk dat de organisatie totaal onvoorbereid was om ons daar te ontvangen. Onze ‘cellen’ waren niet schoongemaakt, er waren geen bedden of beddegoed, geen werktafel of stoel, zoals beloofd was, geen stromend water, geen werk materialen om mee te werken. Elke kunstnaar was gevraagd om een lijst met materialen en benodigheden in te dienen bij de organisatie om voor die 29 dagen werk te maken. Deze materialen zouden vanaf dag één tot de kunstnaars beschikking zijn. Al die avond werd duidelijk dat er geen geld was voor deze materialen, alhoewel er nog steeds beloofd werd dat deze zouden komen, geen geld voor eten, niet genoeg vrijwilligers om het project te runnen. Bovendien kwam de brandweer onverwacht langs en bleek het gebouw geheel niet te voldoen aan de veiligheids voorschriften. Kunstenaars werden voorzien van een luchtbedje en werden gevraags zelf het gebouw af te struinen op zoek naar tafels en stoelen en naar eventuele materialen… de kunstenaars en de vrijwillegers hebben zelf gezorgd voor boodscappen en voedsel. De organisatie heeft hier geen geld ingestoken, alleen beloofd het terug te betalen. De kunstenaars was 1000 euro beloofd als stipendium, ook daar kan naar gefloten worden. Na 5 dagen van valse beloftes, veel verwarring en frustraties hebben 7 kunstenaars zich terug getrokken van het project. Omdat wij inzien dat er niks gaat veranderen en de situatie volkomen nergens meer opslaat! Nu zijn we opzoek naar onderdak van een aantal van de gestrande kunstenaars. Bovendien willen we graag het ware verhaal naar buiten laten komen, zodat er niet langer een vals beeld van het project (georganiseerd door Episodes, onderleiding van Anthony Murell) bestaat en dit schandalige en rampzalige project en organisatie gezien kan worden voor wat het is”.

—-

Wie biedt onderdak aan Kirsten en haar lotgenoten?
Tips mailt u naar: kirstenleenaars@hotmail.com.

9 Comments

 1. opgestapt? ontsnapt!

  ontsnapt, aan de combinatie van big brother, die niet zo gouden kooi, expeditie robertson en een tentoonstelling!

  elk nadeel heb z’n voordeel.

 2. wat een agressievelingen zeg die telegraaf lezers

  ‘Kunstenaars?Een hekel heb ik aan die gasten!Vaak zijn het mensen die goed in de war zijn,kramen vage onzin uit,maken afzichtelijke “dingen” en lullen er ��n of ander vreemd verhaal’

  aldus Sjaak uit Den Haag

 3. maar je bent ook wel goed van de pot gerukt als je je voor 1000 euro een maand laat opsluiten, doe het dan voor niks met niks om niks. een maand niks, beter voor het miljeu ook.
  @maurice: die reakties zijn heel erg ja, vooral de ongesjeneerde domheid die eruit opborreld, wellicht zit er een project in, of lesmateriaal voor het basisjaar kunstacademie, in de trant van weet waar je aan begint jongens en meisjes.

 4. op youtube staan beelden van de beloftes die gedaan zijn. Toen er door gemeente en brandweer roet in het eten werdt gegooit door gedoe waar de productie buiten stond en dupe van is geworden liepen de dingen niet volgens plan. De kunstenaars hadden van dag een in hun cel moeten verblijven ipv rond te lopen, te feesten, te zuipen, te roken in gebouw en contracten te stelen en verbranden(door beide kwam brandweer) zodat de productie zich beter had kunnen focusen op de problematiek van de gemeente en brandweer….het pand was van de gemeente-die onenigheid had met de brandweer;-) Nee niet alle kunstenaars gedrogen zich zo maar vele van hen wel. Burenklaagde diverse keren over herrie van hun en dankzij dat mochten de kunstenaars geen gebruik meer maken van de douchen. Ze wisten dat het afzien zou worden maar weigerde dat aan te gaan…. De vrijwilligers werkten 24uur zonder slaap dagen achtereen om achter de groep aan te gaan die als losgeslagen kids rond liepen en alleen maar klaagde over alles er kon geen goed woordje af terwijl vrijwilligers hun kids amper zagen en probeerde de gemeente zich aan hun woord te laten houden. Vergeet niet individueel een voor een zorgen is heel anders dan voor een losgeslagen groep die niet in zijn of haar cel wil zitten ondanks afspreek….Ik noem mezelf geen kunstenaar maar ik zou in zn situatie mijn werk serieus nemen…. zou op mezelf de cel in gaan en desnoods creatief met pen op de muur of met plastic bekertjes nog wat artesieks kunnen maken! Kortom dit verhaal heeft nog een langer staartje! Maar weinig kranten durft zijn hand in het vuur te steken en te schrijven hoe wethouders en gemeentes in algemeen de fout in kunnen gaan! Uitdaging voor ze! En tuurlijk is een productie nooit perfect maar veel schuld ligt bij deze niet in de handen van het project en zijn organisatie vaardigheden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*