Trendbeheer computertest: Apple IIc

Tijd voor een nieuw verslag uit het testcentrum van Zutman en Drunkmen, het is immers lang stil geweest sinds zij de Panter onder de hoed hebben gekeken. Dit ligt niet aan de (constructief-) kritische zin van het testteam, maar aan het gebrek aan aansprekende systemen! Gelukkig is er een nieuwe kandidaat binnengekomen, eentje gebaseerd op degelijke technologie die al meer dan 25 jaar zijn waarde heeft bewezen.

Let op: aan het eind van deze posting staat hoe U in het bezit kan komen van deze fascinerende machine!

Via onze contactpersonen Mare en Waa hebben wij beslag weten te leggen op een eerste exemplaar. Het geïnstalleerde systeem is een elegante verschijning. Aan de slag!

De firma Apple levert niet alleen een uitgebreide set aan naslagwerken, maar ook verschillende interactieve introductie-diskettes (5 1/4″ formaat). Goede zet!

advertentie(s)

Business, education and entertainment, past dat wel in een mensenleven?

Alsof we het ons gemakkelijk zouden maken, daar zitten de lezertjes niet op te wachten. Tijd voor de benchmarking: hoe is de performance van deze machine?

Als eerste nemen we de de video-performance onder de loep. Via de eenvoudige editor met de krachtige BASIC-machinetaal is onze standaard benchmark snel ingetypt.

Een helder, gestructureerd beeld! 8 Bits zijn meer dan genoeg voor een eevoudige doch duidelijk aansturing. Een pad wat de firma apple in hun andere produktlijn zo teleurstellend heeft laten varen, maar dit terzijde. Tijd voor een verdere verkenning van de grafische mogelijkheden.

We voeren een DRAW-commando uit. Maar wat gebeurt er nu?

‘? SYNTAX ERROR’. De machine is niet meer reponsief. Staat dit in de handleiding? (Is ons testmodel misschien defect?)

Na een reboot leidt dezelfde benchmark tot exact hetzelfde resultaat. Navraag bij de leverancier leidde niet tot concrete oplossingen en ons werd medegedeeld dat onze benchmarking technologie de schuldige was. Een slechte beurt!

De firma Apple is ook producent van productiviteitssoftware, waarvan de excellente kwaliteit vandaag de dag voortleeft in Microsoft-produkten.

Op naar de volgende component: de programmeercursus. De elektronische handleiding geeft handige tips om de gebruiker juist te benaderen. De moderne mens heeft al zo’n kort lontje!

De electronische leraar is duidelijk, behulpzaam en correct. Een positieve ervaring na de eerder dramatisch verlopen benchmarking.

Voor even maar, want alweer worden wij belerend toegesproken. ‘Unfriendly”? Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. (Apple, zo verlies je klanten!)

Het wordt vervelend: wederom een pretentie die niet waar wordt gemaakt. Let ook op wenk 4: het is duidelijk dat Microsoft hier veel hogere ogen gooit.

Conclusie

Wat in eerste instantie een prachtig vormgegeven en kwalitatief hoogwaardige machine gebaseerd op 8-bittechnologie lijkt, blijkt een produkt met jammergenoeg nogal wat kinderziekten. Iets waar de concurrentie garen bij zal spinnen! (Te denken valt aan I.B.M., zij heeft in het zakelijke segment een ijzersterke positie.) Ook laat de fabrikant aardig wat steken vallen op het gebied van service. Apple, let op uw saeck!

Te koop. Voor de gewone gebruiker misschien nog niet helemaal geschikt maar desondanks een uitstekende machine voor de early adopter. Misschien iets voor u?

3 Comments

  1. Ebay: “je object is verkocht voor EUR 22,00”

    De koper woont in Italie. Nu fluks mijn exportvergunningen controleren, anders ben ik middelpunt van een volgende probo-koala affaire…

  2. Ebay: “je object is verkocht voor EUR 22,00″

    Dat is net genoeg voor een maaltijd wanneer ik weer eens in Nederland verblijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*