Eindejaarslijst 2008

Beste film 2008

Gruz 200, Aleksei Balabanov, 2007

trendbeheer.com/200[…]w-lantaren-venster-cargo-200/

Meer fijn filmwerk: Boy A, Brideshead Revisited, Vicky Cristina Barcelona / Cassandra’s Dream, en Der Himmel uber Berlin. Direct valt op dat veel favoriete films 2008 een B in de titel hebben.

Beste Champagne 2008

vruchtensap

Zonder omhaal: Laurent-Perrier Brut. Schoolvoorbeeld van een voortreffelijk uitgebalanceerde champagne met een romige mousse en een zuivere frisse smaak met fijne zachte zuren en een lange afdronk. Een feest om te drinken!

Beste aankoop 2008

nuur

Navid Nuur, Sliding the Slow Split.

Slager van het jaar 2008

slager

Kip, het meest veelzijdige stukje vlees (Klik voor grotere versie)

De kiloknaller in Mai Chau in de binnenlanden van Vietnam tijdens de vakantie van het jaar 2008 toont met overtuiging dat het belang van koeling zwaar wordt overschat.

Verse all time favorites: boeken 2008

reisb

Verse all time favorites, boeken die eenieder gelezen moet hebben – nu ja, moet, het zijn weergaloze prachtromans, ieder zo zijn meug -: Murakami – Kafka op het strand en Thomas Rosenboom – Gewassen vlees.

Gewassen vlees (1994) is tachtig procent briljant, twintig procent stijloefening, een pagina of vierhonderd weergaloos fascinerend, vreemd en door merg en been hilarisch, maar vooral buitengemeen beeldend geschreven.

Kafka op het strand (vertaling 2006) is een van die zeldzame boeken der boeken. Onnavolgbaar, niet na te vertellen, slechts te beleven. Zo lees je er maar een paar in je leven. Een meerlagige pageturner van formaat. Orpheus in de onderwereld maar dan gans anders.

Restaurant van het jaar 2008

Omdat het eigenlijk een schande is dat je voor vijftien euro overal smeerlapperij op je bord krijgt uitgeserveerd, terwijl er met een beetje goede wil en wat fijne groenten zo keurig uit gekookt en gegeten kan worden.

Daarom: ranzigste restaurant/etablisement 2008 waar ik desondanks toch steeds terugkeer – Rotterdam heeft een schandalig gebrek aan Groot Kafe en je moet ergens oudetyfushoeren – het Westerpaviljoen AKA de vreetschuur. Men kakt er op het hoofd van de vele gasten middels het voorschotelen van platte dagprak op grote borden: men komt toch wel.

Maar zo kan het ook: Gusto aan de Schiedamse Vest, (h)eerlijk italiaans voor eetcaféprijzen.

Tentoonstellingen van het jaar 2008

ploger

De ingepakte schaduwen van Wolfgang Plöger in Konrad Fisher Berlijn.

konradfischergalerie.de/Exhi[…]wFS.php?id_ex=69

Carla Klein @ Annet Gelink

trendbeheer.com/2[…]02/carla-klein-annet-gelink/

Een mooie serie tentoonstellingen van FW: in Het Wilde Weten met als voorlopig hoogtepunt het treffen tussen Hans Gremmen en Jaap Scheeren.

trendbeheer.com/2008[…]heeren-hans-gremmen/

Essentially Absent @ nestruimte DCR met Wouter van Riessen, Krista van der Niet, Margareth Doorduin, Katja Mater, Michiel Kluiters, Gert Jan Kocken en Marleen Sleeuwits.

trendbeheer.com/2008/05/02/essentially-absent-nestruimte-dcr/

Tegenvaller van het jaar 2008

Echt El Hema op Zuid. Te duur de waar, te leeg de tent. Vormveeg en desig zonder echt leven.

https://trendbeheer.com/2008/10/27/echt-el-hema/

Slechtste museumsite:

sms

Popup in een vers venster, windowresize, framesetted flashmuk: de website van het museum waar je niet mag fotograferen heeft het allemaal. Gebruiksonvriendelijk, lelijk en provinciaals: daarvoor moet je in ‘s-Hertogenbosch zijn.

sm-s.nl/

Kunstwerk van het jaar 2008

Een installatie/weerslag van een project ‘Amsterdam, 9 May, 8.15 pm; Amsterdam, 9 May, 9.15 pm’ op RijksacademieOPEN van Nicoline van Harskamp.

About Jeroen Bosch 4743 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*