Opening Cyprien Gaillard Beton Belvedere @ Stroom en Dunepark

cyprien

Cyprien Gaillard op lokatie Dunepark.

stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=6531892

verse-bunker

De bunker in kwestie

bunker1

bunker2

bunker3

bunker4

bunker5

17:00 uur: opening tentoonstelling Beton Belvedere in Stroom

stroom1

stroom2

stroom3

piranesi

Benedenverdiep: prenten van Piranesi

gaiilard

Zoë Gray in gesprek met Cyprien Gaillard

Tentoonstelling open tot 5 april. De bunker wordt dan weer bedekt.

stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=6531892

Update 3 maart:

bunker

Revolution Now voor de mensen van Duindorp.

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

34 Comments

 1. Nou als ik de reacties zo eens zie op geen stijl is er nog wel waardering voor het initiatief.

  Het tijdelijke karakter lijkt het enige argument voor ‘kunst is geld wegooien’ te zijn.

  Als ik me goed herinner was het hemels gewelf van James Turrel ook alleen maar tijdelijk bedoeld, maar is onlangs zelfs gerestaureerd.
  Betekent dat misschien dat deze bunker ook nog wel een tijdje zichtbaar blijft?

 2. Kunst op Geen Stijl betekent 251 reacties in 24 uur. Daar kan Trendbeheer.com mog een puntje aan zuigen….. Toch wordt ik ineens een beetje verdrietig….. Liever geen kunst meer op geen stijl.

 3. Pardon. Door de emoties zijn er twee foutjes ingeslopen….. Ik word(zonder t) echt erg verdrietig van Geen Stijl.

 4. ^Hoezo? Staan best wat positieve / milde reacties tussen, (mocht je daar überhaupt naar op zoek zijn) en dat is best bijzonder te noemen op een galbakforum zonder grenzen. Wat had je dan verwacht?

 5. Ik had op geenstijl meer ‘geen stijl/telegraaf’ reacties verwacht.

  Ik weet niet of het volkskrantpubliek opeens besloten heeft wat waarderingsreacties te plaatsen of dat ‘de bunker’ een beeld is wat tot meer begrip leidt op geenstijl, maar het valt me op dat in dit geval de reacties best tolerant en soms zelfs bijna ‘volwassen’ zijn.

 6. hmmm, wij moeten dus al blij zijn als de reacties niet verschikkelijk ordinair en hufterig zijn. Als jullie tussen de 253 reacties drie zinvolle bijdragen kunnen vinden, lees ik ze graag. Ik was na 12 reacties wel klaar met lezen.

 7. …of het is maar beperkt interessant wat men er bij geenstijl nou weer eens van vindt natuurlijk. Dat bedoel ik eigenlijk.

  Ziet er geslaagd uit zeg, met die spelende kids!

 8. We (lomp gesteld als in ‘wij van den kunsten’) moeten natuurlijk helemaal niets met geen stijl, maar dan kan het nog steeds opvallen dat bij een bepaald project de reacties meevallen.

 9. “We” zijn “zij” wat mij betereft, maar inderdaad, in JB’s ARS QAIDA, Vaktijdschrift voor de Erkende Kunsthater werd er met wel meer gesmeten. Om minder ook nog eens…

 10. Ik denk dat het heel goed is om af en toe je oor te luister te leggen waar de stem des volks spreekt. En die is in dit geval redelijk mild – met een beetje scrollen kom je al snel meer dan 3 positieve reacties tegen, Jacko.
  Voor ‘Dunepark’ is de betrokkenheid van de mensen in Duindorp echter veel belangrijker. Het ding staat tenslotte zo’n beetje in hun voortuin. Het brengt zo’n beetje een visuele annexatie van hun woongebied tot stand. En het pretendeert ook nog iets over de ontwikkelingen in ‘hun’ wijk te zeggen. Als men die ‘anomalie’ zou afstoten sta je daar maar weer mooi met je arrogante kunstkop. Maar het is allemaal heel erg goed gegaan. Iedereen ‘leest’ het kunstwerk, vertelt verhalen, projecteert er betekenissen op. Zoals mijnheer Spaans, voorzitter van het wijkberaad Duindorp – onbenoemd burgemeester van deze prachtwijk in het AD zeg: “Iedereen in de wijk heeft het er over. Ouderen herinneren zich hoe het er hier uitzag tijdens de oorlog en jongeren vinden het gewoon een mooi gezicht”. Tot zaterdag heeft niemand gevraagd hoeveel geld dit kunstwerk eigenlijk kostte. Niemand. Behalve een natuurkabouter uit de sjieke Vogelwijk die zijn gal kwam spuien. En zaterdag stond Cyprien Gaillard van een afstandje te kijken: “It’s theirs now, they’ve totally claimed it – what else could I wish”. Is dat niet wat kunst in de openbare ruimte zou moeten ambiëren?
  Deze “zij” hebben weer heel veel verstand van andere dingen, zoals fortificaties, maar “wij” vinden dat ook prachtig: http://www.fortificatieforum.nl/viewtopic.php?f=84&t=869.

 11. Tuurlijk is het goed om je oor te luister te leggen waar de stem des volks spreekt. Dat is mijn vak. Gelukkig doen “wij van de kunsten” dat steeds beter. Ik ben alleen allergisch voor Geen Stijl. Na een beetje scrollen kom ik inderdaad sporadisch reacties tegen die iets minder onzinnig en zelfs positief te noemen zijn. Maar ik lees ook: “Sofort abschiessen die Cyprien Gaillard”. Word ik toch weer verdrietig.

 12. Prachtig, de beelden in dat fortificatieforum: vooral de naakte onuitgegraven bunker! Die zag ik nog niet. Van essentieel belang eigenlijk in elk beeldverslag.

 13. ‘Dunepark’ heeft zich in mijn beleving genesteld naast ‘Beukels blauw’ van Florentijn Hofman. Bruut, enkelvoudig gebaar, wat betreft schaal concurrerend met de omgeving, weerstand oproepend, (daardoor) omarmd. Hofman iets meer Colourfield Painting; Gaillard iets meer Land Art.

 14. @ Arno, nu draaf je wel een beetje door , die vergelijking raakt echt kant nog wal naar mijn mening.
  daar is het uitgraven van een bunker toch net iets te vrijblijvend voor, als die bedenker nu een nazaat van de oorspronkelijke bouwer was, dan kwam het wellicht in de buurt. en wat vind je er nu eigenlijk bruut aan ?

 15. @M: ga er gerust eens kijken. Bruut is het ongenuanceerde, grootschalige, ‘in-your-face’ gebaar. M.a.w. je zult er tegenover wonen.
  En hoewel het werk volledig wordt toegeëigend door het publiek / de bevolking (afgelopen weekend verzamelden zich op weer honderden mensen) heeft de enorme ka’aba achtige stenen klomp mede door zijn ‘bruutheid’ ook iets ongenaakbaars.

 16. Misschien iets ongenaakbaars, maar dan toch niet op de plek waar nu een enorme ‘muurschildering’ is gemaakt. Ook bruut. En wat gaat Gaillard cq Stroom nu doen met deze toevoeging. Begraven?

 17. Goed geïnformeerd Energiek Chicago…. Hieronder vind je een vrij actueel beeld: http://www.stroom.nl/activiteiten/manifestatie.php?m_id=6722098. Zoals je kunt zien is het een verre van brute muurschildering. Wel groot, maar met zijn ronde vormen en rose ondergrond vooral ook erg lief.
  Die graffiti maakt het object overigens niet minder ongenaakbaar. De laatste is volgens mij een overdrachtelijke kwalificatie. En niet uit de categorie “als je er met reguliere huishoudelijke middelen niet bij kan is het ongenaakbaar”.
  Cyprien Gaillard en Stroom hadden verwacht dat er al sneller graffiti op de bunker zou komen. Het is ook een vorm van toeëigening, tenslotte. Gaillard heeft overigens helemaal niks met dit soort fun-graffiti. Houdt van minder esthetisch en meer uitgesproken werk.
  Ook jammer dat het van ‘naughty tourists’ afkomstig is en niet uit de buurt. Maar we laten het ‘gewoon’ zitten. Over een maand is het een aardige puzzel voor toekomstige gravers en archeologen.

 18. Arno, ik vind ‘m toch wel een stuk minder ongenaakbaar geworden, overdrachtelijk of niet, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik krijg zelf ook de neiging er een paar konijnenoren op te schilderen, je weet wel, die van de playboy.

  JB, ik heb ook een foto van afgelopen zondag, toen ik er was, zal ik die opsturen?

 19. > JB, ik heb ook een foto van afgelopen zondag

  Doen, graag, kan-ie onder bovenstaand beeldverslag geplaatst worden.

  Fun-graffiti is in deze niets meer of minder dan een monument bekladden. (Zo hadden de duitsers het niet bedoeld!) Een fraai staaltje beedldhouwwerk is met een paar spuitbussen opgelelijkt. Het maakt het ook gelijk meer doorsnee. Jammer, zand erover.

  Of wellicht is de ganze bunker over een paar weken geheel en al verdwenen onder dikke lagen roze, geel en zilver. Dat het nog niet af is…

 20. Update 3 maart:
  Wandschildering Revolution Now voor de mensen van Duindorp door de nijvere Omen Bons Poesjes Crew ingevoegd

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*