Test Assembly @ Stroom Den Haag

Laatste week en niet gaan is Roland Schimmel missen.

Uit de Stroom persmap:

“‘Test Assembly’ is een open en intuïtieve samenstelling van hoogtepunten uit de recente kunstgeschiedenis, onwaarschijnlijke optische fenomenen en historische curiositeiten.”

stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=2207479

Nogal wat geïnteresseerden van de opening van Test Assembly en de viering van het twintigjarig bestaan van Stroom stapten op 26 juni op de fiets richting Kijkduin. Test Assembly heeft namelijk het panorama van James Turrell in Kijkduin als uitgangspunt.

Maar de festiviteiten en tentoonstelling waren gewoon bij Stroom zelf. En dus is er tegenwoordig de toevoeging “Let op! De locatie is Hogewal 1-9” op de Stroom website te vinden.

Op de Hogewal hangt nog wel een foto van het werk van Turrell om de afstand tot Kijkduin wat te verkleinen.

Voor diegenen die nog nooit op een van de betonnen banken hebben gelegen; De bedoeling is dat een bezoeker een bolvormig en vervormd luchtaanzicht ervaart, doordat de rand van de elipsvormige kom de hersenen voor de gek houdt. Turrell baseerde het panorama in Kijkduin op zijn eigen ervaringen in ‘The Roden Crater’, een inactieve vulkaan in Arizona.

Germaine Kruip

De titel ‘Test Assembly’ lijkt een zekere voorzichtigheid te willen suggereren. Misschien was Stroom of gastcurator Kaja Wie van der Pas (assisting curator volgens de Strooom website) er niet helemaal zeker van dat de combinatie van optisch bedrog en hedendaagse beeldende kunst goed uit zou pakken.

Het is ook wel een beetje een Escheriaans dilemma, want hoe fascinerend de onbetrouwbaarheid van de menselijke visuele zintuigen ook mogen zijn, het levert zelden werk op dat voorbij een illustratie van een optische illusie weet te komen.

Gabor Ösz

De tentoonstelling probeert dat dilemma te ontwijken door het uitgangspunt de breedte in te trekken en te verdelen in ‘licht, waarneming, natuur en wetenschap’.

Carl Johan Högberg

Stroom heeft een flinke tentoonstellingsruimte, maar al deze vier termen in één tentoonstelling met maar 13 werken van slechts 11 kunstenaars is wellicht iets te ambitieus. En daardoor is het voorbehoud van de titel misschien wel terecht.

Ann Veronica Janssens

Test Assembly is ondanks (of misschien juist dankzij) het fragmentaristische karakter wel een heel toegankelijke en plezierige tentoonstelling geworden. De tentoonstelling is niet hermetisch theoretisch dichtgetimmerd en de variatie aan kunstenaars houdt het geheel prettig luchtig.

Er zijn werken om aan te ergeren, zoals een theoretisch zwartste zwart vierkantje van Frederik de Wilde, dat in de praktijk niet heel erg zwart blijkt te zijn.

En er zijn werken die, afhankelijk van de toeschouwer, wel of niet werken. Net als dat niet iedereen het beoogde effect van het panorama van James Turrell ervaart, wordt ook de groene flits bij de zonsondergang van Tacita Dean niet door iedereen waargenomen.

Maar vooral toch gaan deze week, want alleen al de muurschildering van Roland Schimmel is een bezoek meer dan waard (en bovenstaande foto is geen goed alternatief voor de echte ervaring).

Het werk weet de beperking van onze hersenen volledig uit te buiten. Op de foto lijkt het niet veel meer dan een halfdecoratief abstract spel met cirkels, maar bij directe waarneming ontstaat een bizarre interferentie tussen een zeer overtuigend beeld op de muur en de kleurvlekken die de ogen doorgeven aan de hersenen als er in een lichtbron gekeken wordt. De geest blijft hierdoor schakelen tussen het bekijken van een beeld en het corrigeren ervan in een poging een niet bestaand beeld zonder kleurvlekken te realiseren.

Waar bij de droommachine van Brion Gysin de hoofdpijn voornamelijk irritant is is die bij Roland Schimmel een beloning voor goed kijken; pijn is fijn.

Om het goed kijken een beetje te stimuleren organiseert Stroom rondleidingen door beeldend kunstenaars die in hun werk een link met het gebodene hebben. De rondleiding van Suzanne Bruynzeel is hierboven op de foto te zien en is dus al geweest, maar op 29 augustus is er nog de mogelijkheid om aan de hand van Joost Rekveld de tentoonstelling door te lopen.

Relevante historische link  Panorama Mesdag, om de hoek bij Stroom, is ook na 29 augustus nog te bezoeken, maar Stroombezoekers krijgen tijdens Test Assembly wel korting. Sowieso een aanrader voor een ieder die voorbij de toeristenpleister kan kijken.

stroom.nl/activiteiten/tentoonstelling.php?t_id=2207479

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*