The Other Site @ Het Wilde Weten

schoon

Rene Jansen is de Haagse Cillit Bang in het Wilde Weten in Rotterdam – Bang! en het vuil is weg!

Na deel 1 in Nest in Den Haag speelt het tweede deel van The Other Site zich af in het Wilde Weten in Rotterdam, waar Kim Bouvy en Elian Somers een tentoonstelling hebben gemaakt met Rene Jansen, Bram Vreven en Willem Marijs.
Op de opening een performance van Floris Schönfeld.

bommen

Rene Jansen is slechts subtiel zichtbaar. Hij ontwierp een onderlaag voor de tentoonstelling met tapijt en rode loper die werden gecreëerd door het plaatselijk wegspuiten van jaren oud aangekoekt vuil, stof en mos op de binnenplaats van het wilde weten..

even-uitleggen

..en ontwierp een muur met bijzondere functie.

bram-en-rene

Bram Vreven heeft op één kant van de muur een installatie met pendulums, die random patronen creëren op de witte ondergrond..

timelapse

..en in de gang heeft hij een video. Deze lijkt op het eerste gezicht een registratie van het eerste werk, maar de oplettende toeschouwer heeft snel door heeft dat er vreemde spelletjes gespeeld worden met het gegeven ‘tijd’.

willem-legt-uit

Willem Marijs legt uit hoe het Wilde Weten een flinke visuele en mentale metamorfose heeft ondergaan.

krachtig-optreden

Kim Bouvy en Elian Somers leggen bij een inleidende speech uit hoe dat met kordaat optreden tot stand is gekomen en wat Rotterdam verder nog aan Haags geweld te wachten staat.

floris-legt-uit

Vervolgens is het tijd voor de performance van Floris Schönfeld die vertelt van de muzikale gang van zaken bij de Klingons.

Klingons zoeken niet de harmonie in een compositie maar laten deze ontstaan in een gevecht tussen twee partijen.

Het blijkt maar weer hoe eendimensionaal de tv een cultuur weet weer te geven. Er is veel meer te vertellen over Klingons dan dat Star trek ons doet geloven.

klingontekst

Het geheel wordt op een op de muur gespijkerd banier nog eens uit de doeken gedaan in eenvoudige en duidelijke Klingon taal.

space-is-the-place

Dan is het de tijd voor de Klingon Battle waaruit een nieuwe compositie zal verrijzen.
Participant ‘Het Rotterdam Free Jazz Ensemble‘ is goed voorbereid op haar taak in deze.

rotating-wall

De tegenstander verschijnt langzaam als de muur soepel om de as draait.

net-als-in-star-trek

Het blijkt een werk te zijn van Willem Marijs uit 1970.

electrofoon

Dit werk genaamd ‘Electrofoon’ is niet de minste.
Vanaf 1970 werd het getoond in het van Abbe Museum in Eindhoven, het Centraal Museum in Utrecht en in de Hayward Gallery in London, voordat het uiteindelijk in 1974 werd aangekocht door het Gemeentemuseum in Den Haag. De aankoop was destijds onderwerp van debat in de Haagse gemeenteraad.

Vervolgens werd het na aankoop door het Gemeentemuseum zorgvuldig opgeslagen onder een conserverende laag water in een depot met lekkage.
Willem Marijs kreeg het werk begin deze eeuw verroest en al weer terug en heeft het speciaal voor de show in het Wilde Weten gerestaureerd en weer aan de praat gekregen.

battle

De ‘Klingon Battle’ bestaat eruit dat in drie rondes de muzikanten van het Rotterdams Jazz Ensemble muzikaal botsen met de klanken veroorzaakt door de Electrofoon.
Een heuse Klingon in lange ‘Shaft’ leren jas bepaalt wie welke ronde wint.
Klingons blijken er in het echt heel anders uit te zien dan op tv.

stoepsteengrillen

Nadat de Battle in het voordeel van de electrofoon is uitgevallen blijkt dat de installatie in de tuin van het Wilde Weten niets te maken heeft met explosieven, maar dient ter ondersteuning van de stoepsteengrillen van Rene Jansen en Angelique Josten. Een paar stenen worden ondergronds verhit tot 240 graden celcius en daarop wordt vervolgens vleesch en visch bereidt.

dolle-dwaze-dagen

Rene Jansen heeft samen met zijn compagnon en levensgezel Angelique Josten een menu samengesteld dat al snel leidt tot taferelen die doen denken aan de dolle dwaze dagen bij de Bijenkorf.

ddd2

De DCR was al bekend met de kookkunsten van Jansen Josten, maar vanaf nu zijn ze ook graag geziene culinaire gasten bij Het Wilde Weten.

keuken1

Jansen en Josten krijgen assistentie vanuit de keuken van Kim Zieschang die,  zo wordt gezegd, ook over grote culinaire kwaliteiten beschikt.
Manuela Porceddu en vriend genieten van de soep.

lange-week

Het was naar verluid een zware week voor de organisatie, maar het was de moeite waard.
Kim Bouvy sluit ontroerd de dag af.

Er komt nog meer, met fijne feestjes en events. Kijk voor het programma op

http://www.nestruimte.nl/theothersite/

of

http://hetwildeweten.com/site/events.php?id=191

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*