Echo, Jeroen Glas en Henrik Kröner @ Heden, Den Haag

samenwerkingvanboven

Er wordt het een en ander samengewerkt op de eerste Heden-expo onder nieuw management.

www.heden.nl

Heden is oorspronkelijk ontstaan als kunstuitleen, ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw en heette tot vorig jaar ‘de Artoteek’

Oorspronkelijk werd de kunstuitleen ingezet als middel om kunst bij de gewone man aan de muur te krijgen. Een idealistisch doel dat overigens gecombineerd werd met een praktische oplossing voor het overschot aan BKRtroep.

denneweg

Die oorspronkelijke gedachte matched niet helemaal met de ligging van Heden aan de Denneweg..

nouveau riche

..het sjieke winkelstraatje van de Haagse nouveau riche.

marisa

De arbeidersklasse is dus ook nooit helemaal de vaste klant geworden en de BKR troep heeft vakkundig nieuw onderdak gekregen.

vivianne stassen

Tegenwoordig is bij Heden te kiezen uit een fijne doorsnee van de Nederlandse Hedendaagse Beeldende Kunsten, zoals Viviane Sassen,

lieven hendriks

Lieven Hendriks,

Thomas Raillich

Thomas Raillich,

martin effert

en Martin Effert.

werk van de week

Het kunstwerk van de week is momenteel van Marian Breedveld.

Sinds vorig jaar is de naam ‘Heden’ geïntroduceerd om een beetje af te komen van het jaren zeventig geitenwollen sokken gevoel van ‘de Artoteek’ en is voor veel geld de geniale domeinnaam heden.nu aangeschaft. Dat de hoofddomeinnaam van Heden uiteindelijk gewoon heden.nl is, is dan wel weer jammer, maar goed.

de heren heden

Wellicht gaat het nieuwe management daar wat aan doen.

Na tig jaren geleid te zijn geweest door Michiel Morel is Heden nu in handen van Jacko ‘kijkt kunst’ Brinkman (midden) en Rob Knijn (rechts). Jacko Brinkman was al zakelijk directeur ten tijde van Michiel Morel en heeft nu voor de artistiek inhoudelijke kant van de zaak de hulp van artistiek leider Rob Knijn. Rob Knijn was eerder verantwoordelijk voor de Artbank, de kunstuitleen voor bedrijven die qua capaciteit de consumentenafdeling ver overtreft.

kelder2

Voor de eerste tentoonstelling waar dit duo verantwoordelijk voor is hebben ze er toepasselijk voor gekozen om twee kunstenaars bij elkaar te brengen en met elkaar aan de slag te laten gaan. Jeroen Glas en Henrik Kröner komen beiden uit het Groningse, maar kenden elkaar nog niet.

kelder

Maar ze vonden elkaar blijkbaar rap, want in de expo zijn twee werken te vinden die ze samen geproduceerd hebben.

glas mondriaan

Beiden werken volgens een bijgeleverd schrijven vanuit het medium licht, wat bij Jeroen Glas het meest direct zichtbaar is.

marisa polin

Marisa Polin is er van onder de indruk..

werk van de dag

Bij Henrik Kröner is het licht verstopt onder lagen verf en encaustiek, wat af en toe bijzonder fijne schilderijen oplevert.

andre kruysen

Vindt ook Andre Kruysen..

performance

De opening wordt na speech door Jacko Brinkman verzorgd door een derde duo; Toktek en Mnk. Die klinken redelijk in sync met hun zelfgekozen namen.

jeroen glas

Jeroen Glas vindt het prachtig.

henrik

en ook Henrik Kröner is trots.

rob knijn bewerkt de toegestroomde pers

Rob Knijn bewerkt de toegestroomde pers.

Hoewel.. Na een vraag over de te verwachte verandering in beleid van Heden volgt een gemompel over ‘geen breuk met het verleden’, ‘andere nuances’ en ‘Ja, dan ga je dat allemaal zeker op Trendbeheer pleuren’

hans de hartog jager

Wat in ieder geval nieuw is, is de adviescommissie bestaande uit Hans den Hartog Jager en Trendbeheers eigen Jeroen Bosch die het land en verder ingestuurd worden om vooral voor Heden op de uitkijk te gaan staan.

En ook anders is de inhoudelijke verdieping die de middenklasse geboden wordt door middel van een diepgravend essay, ingesloten in de gedrukte uitnodigingen en tevens digitaal verkrijgbaar via de site.

stassen thuis

Wat in ieder geval blijft is de kunstuitleen functie. Voor 11 euro 50 per maand hangt Viviane Sassen inmiddels al thuis boven de bank.

4 Comments

  1. @ Eelco. De (overigens gratis) geniale domeinnaam heden.nu zal binnenkort worden ingezet om de diverse activiteiten van Heden te verslaan. Keep U posted.
    De (niet geheel gratis) heden.nl blijft de “home” site voor alle niet te missen Heden informatie.
    Dank voor het intensieve verslag van een mijn inziens geslaagde start van een nieuw Heden seizoen. Ondanks wat feitelijke onjuistheden heb je de “look & feel” goed te pakken.
    Altijd goed om te zien hoe de “Heden kunst” bij de klant thuis hangt. Ja, gewoon boven de bank dus, dat blijft toch de core business van Heden: kunst voor boven de bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*