Kees Cristiaanse @ NAI

Kees Cristiaanse @ NAI

Op 1 oktober hield Kees Christiaanse in het Nederlands Architectuur Instituut een lezing over `Open City’. Christiaanse is ontwerper van de stad, onder andere in Rotterdam, en gelooft in de `open stad’.

nai.nl/activiteiten/…./lezingen/_rp_left1_elementId/1_560338

(Een bericht van Ronald Glasbergen)

In het Wijnhavengebied in het hart van de Rotterdamse binnenstad zijn onder zijn verantwoording, dicht bij elkaar, vijf hoge woontorens verrezen. Niks bijzonders voor Rotterdam zou je zo zeggen, maar wel bijzonder is dat er niet een hele wijk platgewalst is en dat bestaande stratenweefsel geheel in tact bleef. De nieuwe torens maken nu deel uit van de gevelwanden van bestaande straatjes en kaden.

advertentie(s)

Christiaanse vertelt dat behalve het in tact laten van het stratenplan de enige andere eis bij het plan was dat de torens elkaar niet het uitzicht benamen. Waar ze precies zouden komen maakte dan verder niet uit.

Het is typerend voor zijn methode: niet met grote machtsgebaren de stad plannen, maar met relatief bescheiden, slimme ingrepen die bestaande kwaliteiten respecteren. Het betrekken van mensen uit de directe omgeving en hergebruik van bestaande gebouwen, horen daarbij.

Zoals het een Rotterdammer betaamt werkt Christiaanse internationaal. In Rusland heeft hij de planning van heel Perm, een mijnstad van 1 miljoen inwoners, onder zijn hoede. In de Sovjet tijd was Perm een `Verboden Stad’ het tegendeel van de `Open City’. De stad in de Oeral lijkt ook daarom een mooi werkterrein om zijn ideeën over de open stad verder uit te werken.

Kees Cristiaanse @ NAI

nai.nl/activiteiten/…./lezingen/_rp_left1_elementId/1_560338

About [Redactie] 8975 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*