Now or Never @ het Gem, Den Haag

Now or Never is ‘the best of the Kabk 2009’ in het Gem en biedt pas afgestudeerden een museale omgeving voor de start van hun carriere.

Het Gem/Gemeentemuseum organiseert zo’n show elke twee jaar. Van twee jaar geleden is vooral het incident met Sooreh Hera blijven hangen, die het aan de stok kreeg met oud directeur Wim van Krimpen. Dat vanwege Hera’s terreurdreiging uitlokkende foto’s van homo’s met Mohammedmaskers op.

Huidig directeur Benno Tempel hoeft dit jaar niet bang te zijn voor dergelijke controverse. Al het werk in de show is (kunst)politiek ongevaarlijk en lijkt weinig geïnteresseerd de grenzen van het toelaatbare of vernieuwende op te zoeken. De foto’s van Eva Hofman zijn zelfs bijna beleefd veilig.

Het is wellicht allemaal een beetje Haagse degelijkheid, het is wel Haagse degelijkheid van hoog niveau. Het eindexamenwerk heeft dan ook weinig moeite zich tot de museale context te verhouden.

Paul Beumers werk is wel het best up close te bekijken, want is een stuk minder abstract in de details.

Er zijn twee schilders die de muren volhangen met tekeningen en schilderijtjes: Nare Eloyan, dochter van Armen Eloyan, die ooit eerder in hetzelfde museum een overzicht kreeg..

.. en Veniamin Kazachenko. Ondanks dat de combinatie van cartoony tekeningen en schilderijen met snelle toets kris kras naast en door elkaar een beproeft recept is weet Kazachenko het met smaak en overtuiging te brengen.

Veniamin Kazachenko gaat ook deze hele week nog aan de slag met een evoluerende muurschildering ter vertier van de museumbezoeker die de opening moest missen. Het kruis op de voorgrond bleek later bij de buurman te horen.

Milou Rabe heeft de enige echte installatie neergezet die het op de foto overigens beter doet dan in de werkelijkheid.

De afdeling fotografie is verder bijzonder goed vertegenwoordigd met Irene Cecile,

Natascha Libbert,

Christian Kryl,

en Kasia Klimpel, die een hele fijne minimalistische kruising heeft hangen van een monochroom, een landschap en een tekening in één.

Last but not least Stephan van den Burg. Ook bij hem geen grote innovatie of gevaarlijk werk, maar wel met grote overtuiging neergezet.

Als het Gem vasthoudt aan dit tweejaarlijks event dan maakt Gwendolyn Keasberry geen kans, want ze studeert in 2010 af.
Gelukkig kan dat haar pret nog niet drukken.

Pantycensuurfacebookheroin Hester Scheurwater is nog maar net bekomen van een bezoek aan Paul de Leeuw die voor de camera’s graag meer wilde weten over haar ondergoed.

De oude industriële-jaren-80-muziek DJ’s die vroeger de Gem dansvloer beheersten,  zijn vervangen door Nadine Stijns en dat is heel verfrissend.

De dwepende beats missen hun uitwerking niet op menig oudere jongere, die extra hun best gaan doen om indruk te maken op al dat jonge volk dat opeens de weg naar het Gem gevonden heeft. Dat of deze gozer was gewoon vreselijk bezopen.

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*