Rotondekunst Gambia

Een nog niet onthuld kunstwerk bij het vliegveld in Banjul.

Een bericht van TINKEBELL. (foto’s gemaakt vanuit de auto.)

(TINKEBELL. zit in Gambia en Guinea-Bissau voor haar project ‘SAVE THE WORLD‘.)

Wat ik zelf niet direct zou verwachten in een land als Gambia, is dat het begrip ‘rotondekunst’ hier compleet is ingeburgerd en bijna elke gelegenheid van bij elkaar komende wegen wordt benut om de Afrikaanse kunst publiek te maken.

(Interessant -nog te verifieren- verhaal wat ik hier ook hoorde van iemand wiens broer op de enige Gambiaanse kunstacademie zit, is dat de selectieprocedure om op deze academie te komen, en daar een beurs voor te ontvangen, in een Gambiaanse televisie show wordt gedaan waarin deelnemende kunstenaars allemaal opdrachten moeten doen. De beste 20 kandidaten krijgen hun plaats op de academie. Ik vraag mij nu af wat eerder was: ‘American Idol’ of dit?)

Rotonde kunst:

De toegangspoort naar Banjul met daarvoor op de rotonde een beeld van de president. Alleen de president mag onder deze poort doorrijden, alle inwoners moeten er omheen. De Gambiaanse president Jammeh claimt te kunnen toveren en aids te genezen.

Kunstwerk op de rotonde in Bakau. Ik vermoed dat dit iets te maken heeft met de vissers die hier dagelijks uitvaren en de vis die hier aan het eind van de dag wordt verhandeld.

Waarschijnlijk een verwijzing naar de palmwijn die hier, ongematigd, rechtstreeks uit de palmvrucht wordt gedronken.

Langs de snelweg.

Kunstenaars en/of titels worden nergens vermeld en bij rondvraag blijkt eigenlijk niemand iets te weten.

Kunst lijkt hier toch vooral een toeristending te zijn. Los van de rotondekunstwerken zie je eigenlijk alleen de zandschilderijtjes die naast de weg worden verkocht, naast de ‘traditionele’ houtsnijwerken, verkocht als snuisterij voor de rijke Europeaan.

De enige vorm van ‘streetart’ die ik ben tegen gekomen (los van de rotondekunst in Gambia) is dit beeld op de deur van een huis in Caio, een dorp in de jungle van Guinea-Bissau.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*