WAAROM schreeuwt Nederland om cultuur?

Trendbeheer onderschrijft onderstaand ten volle:

(Bron onbekend*, uit een email geplakt:)

Waarom SCHREEUWT NEDERLAND OM CULTUUR!?

De regering Rutte-Verhagen heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat er op het gebied van cultuur flink bezuinigd gaat worden. En dat is een understatement.

In de plannen staat:

– 200 miljoen euro korten op het budget voor kunst en cultuur.
– De BTW op entreekaartjes voor voorstellingen en concerten, en op kunstaankopen, gaat van 6% naar 19%. Een verhoging van 300%.
– Het Muziekcentrum voor de Omroep wordt in z’n geheel afgeschaft (hieronder vallen o.a. het Metropole Orkest, het Radiophilharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor).
– Een aantal regelingen om cultureel ondernemerschap en vernieuwing te stimuleren wordt afgeschaft (de Matchingsregeling en de Innovatieregeling).
– De CKV-kaart voor middelbare scholieren wordt afgeschaft.

Terwijl op de hele rijksbegroting gemiddeld 8% wordt bezuinigd, wordt op het budget voor kunst en cultuur ruim 21% bezuinigd. Als, zoals in het regeerakkoord wordt vermeld, erfgoed en de bibliotheken zoveel mogelijk moeten worden ontzien bij de bezuinigingen, wordt het deel van de cultuurbegroting dat dan nog overblijft zelfs voor 45% gekort. Dit betreft vooral de professionele podiumkunsten.

Tot zover de bezuinigingsvoornemens van de rijksoverheid.

De provincies bezuinigen ook. Zij richten zich voornamelijk nog op hun kerntaken, waardoor ondersteuning van regionale en lokale cultuureducatie wordt verminderd of helemaal stopt. Dit betekent dat scholen minder of geen beroep meer kunnen doen op ondersteuning bij het samenstellen van een kwalitatief sterk cultuureducatief programma. Leerkrachten hebben geen tijd om voorstellingen en projecten te gaan bekijken en beoordelen op bruikbaarheid in het lesprogramma. Met andere woorden: verankering van cultuureducatie in het onderwijs verzwakt.

Tot zover de bezuinigingsvoornemens van de provincies.

De gemeenten bezuinigen ook. Zij financieren cultuur op lokaal niveau: ondersteuning van schouwburgen en concertzalen, (deel-)financiering van amateur kunstbeoefening, van actieve cultuurparticipatie (muziekschool, centrum voor de kunsten) en de bibliotheek. Gemeenten ontvangen een groot deel van hun inkomsten van het rijk, dus als het rijk bezuinigt hebben gemeenten ook minder inkomsten en moeten zij keuzes maken in waar ze wel en niet in investeren. In veel gemeenten staat cultuur bovenaan het schraplijstje.

Culturele instellingen en kunstenaars verdienen ook zelf geld. Onder meer met de opbrengsten van entreekaartjes, met speciale projecten en met de verkoop van kunstwerken. Maar er is een economische crisis.
Consumenten bezuinigen op hun uitgaven, waardoor de culturele sector minder inkomsten genereert.

Kunst en cultuur worden snoeihard getroffen door de plannen van dit kabinet. De gevolgen van deze bezuinigingen hebben meer impact op het culturele klimaat in Nederland dan we op dit moment kunnen overzien.

Kunst en cultuur worden weggezet als een linkse hobby van een elite die dat best zelf kan betalen. NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! wil op 20 november duidelijk maken dat:

* cultuur geen linkse hobby of rechtse no-go is: cultuur is van iedereen en voor iedereen
* cultuur niet voor de elite is: cultuur is veel dichterbij dan je denkt
* cultuur een bewezen positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen, op het algemeen welbevinden van mensen en op de aantrekkingskracht van steden op bezoekers en inwoners
* cultuur door veel meer mensen gedragen en gewaardeerd wordt dan nu in de politiek en in de publieke debatten gesuggereerd wordt.

Wij zijn niet tegen bezuinigingen op cultuur, maar wij pleiten ervoor dat bezuinigingen PROPORTIONEEL EN MET VISIE worden doorgevoerd, zo dat er geen onherstelbare schade aan het culturele leven in Nederland wordt toegebracht. Het is makkelijk om af te breken, maar wat afgebroken is komt niet snel weer terug.

[Ondertekend, dus de bron is duidelijk, maar in de flashmodder vind ik bovenstaand niet terug:]

www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR! is een initiatief van Kunst en Cultuur 2010

About Jeroen Bosch 4735 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Wij zouden in bovenstaand alleen kabinet tussen aanhalingstekens schrijven, als in ‘kabinet’, voor de rest: het is allemaal bezuinigen uit gebrek aan visie en dat is wat het zo stuitend maakt.

 2. tja het gebrek aan visie is wellicht verblind door persoonlijke redenen,lees: een heel omslachtige manier om wraak te nemen op de zgn.’geert wilders werken’ ?

 3. JB, proef ik een schisma ten burele?
  Trendbeheer (gisteren bij monde van JB) “onderschrijft onderstaand ten volle” (nl. de campagne ‘Nederland schreeuwt om cultuur’).
  JB schrijft heden ten dage over dezelfde “tenenkrommende campagne die recentelijk van start ging”. Of waar een nachtje slapen al niet goed voor is……

 4. @Arno
  Volgens mij gaat het om het verschil tussen onderwerp en wijze waarop dit over het voetlicht wordt gebracht. Het protest is goed, het spotje bagger.

 5. @Arno
  Elke keer dat die schreeuw gehoord wordt, komen er weer tien kunsthaters bij.

  Maar slachtoffer niet de boodschapper, ik gaf in die reactie slechts door wat jonge creatieven – wat’s in a name, met iets leukers komen ze niet – op de markt gooiden, ik vergat alleen de aanhalingstekens. Ik kwootte de website verzinietsleukers.nl.

  Wat niet wegneemt dat de schreeuwcampagne (“Aargh, nederlandschreeuwtomcultuur – in flash…”) inderdaad de mijne niet is, terwijl ik wat hierboven staat “bezuinigen zonder visie = niet doen” volledig onderschrijf. Er wordt bovenstaand mooi trapsgewijs uitgelegd wat er gedachtenloos zo bij elkaar bezuinigd wordt.

  Als banner/advertentie plaatsen wij gummbah – ook de schreeuw, maar dan anders.

 6. Kreeg van Gogh subsidie?
  Had Rembrandt een Stipendium?
  Victory Boogie Woogie valt uit elkaar en David Bade maakt alleen maar rommel.

  ‘Henk & Ingrid’ is zonder dat we het ons beseffen het grootste kunstwerk dat Nederland na de nachtwacht van Rembrandt heeft voortgebracht!

  ‘Henk en Ingrid’ verdienen een standbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*