Nederland SCHREEUWT om CULTUUR

Een van ‘s Neerlands puikste actrices schreeuwt zich schor.

Nederland schreeuwt om cultuur – en hoe.

Bijgaand een serie fragmenten uit de Ars Qaida – Vaktijdschrift voor de Erkende Kunsthater, gepubliceerd 5 juni 2008 in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren.

In vijf delen, wat het volk vindt:
Kunstenaars in de media I Over het werk van Marcel Doorduin en Niek Verschoor, Kunstenaars in de media II Over het werk van Ellen Vroegh, Kunstenaars in de media III Over het werk van Jonas Staal, Kunstenaars in de media IV Over het werk van Guillermo Habacuc Vargas, Kunstenaars in de Media V Over het werk van Paul McCarthy

Reacties uit de reactiepanelen van voornamelijk de Telegraaf en geenstijl. 100% ctrl-c ctrl-v dus inclusief schrijffouten.

Noot 1: Nog slechts 9 exemplaren op voorraad. Reserveer nu uw genummerde en gesigneerde exemplaar van Ars Qaida door (bijvoorbeeld) een originaliteitswerk of een BTW-werk te bestellen. Ars Qaida is alleen te verkrijgen in combinatie met een werk van Jeroen Bosch.

Reserveren/bestellen mail naar jb@jeroenbosch.com.

De werken zijn ook te zien en te koop op de we like 6% protestverkoop in Nieuw Dakota.

Noot 2: Lees hardop, SCHREEUW de inhoud. Volksrealisme sans gene krijgt nog meer kleur door KLANK.

Kunstenaars in de media I Laten we eens kijken wat voor chaos onder de kunstenaars ontstaat als de subsidie voor kunstenaars wordt afgeschaft… […] Als dit kunst is, gelijk afschaffen!! […] abstracte kunst is bewezen hoax. […] en voor die aftandse ouwe rotzooi hebben ze waarschijnlijk ook nog een megasubsidie gehad. […] dit kan ik dus gen kunst noemen , het is vind ik te gek vor worden […] Het lijkt mij ook niet echt mooi om naar te kijken, maar ik pretendeer ook niet te weten wat wel en geen kunst is. De Impressionisten werden in hun tijd ook geen kunstenaars genoemd en zijn nu wereldberoemd. Dit is misschien geen mooi schilderij, maar de kunstenaars hadden wel een idee die ze wilden uiten met hun object. Dat is ook kunst. […] Dit lijkt mij gewoon een provocerende zeer asociale actie! Maar, ik zal wel nooit iets van kunst begrijpen….. […] Veel gekker moet het niet worden. Het is de waanzin ten top. Het OM geeft hiermee een vrijbrief voor allerlei grapjassen die nu de volledige vrijheid krijgen ook van deze grappen uit te hale. En dat kunstwerk is dat toevallig ook nog gemaakt met subsidies van de gemeente en/of het rijk? […] Aanpakken, de verantwoordelijken. Op dit soort “kunstuitingen” zit ik niet te wachten. […] Ik zou zeggen laat hem een baan gaan zoeken ipv dat handarbeiden. […] In mijn ogen is kunst iets, dat mooi hoort te zijn. Maar goed, ik heb de kunstacademie niet gevolgd, dus ik zal dit wel niet snappen…. […] En het zullen ook wel gesubsidieerde kunstenaars zijn, eigenlijk kan ik wel lachen om de waanzin van dergelijke actie’s. […] Gewoon een zwarte lijst opzetten die ervoor zorgt dat sponsors hun steun intrekken zodra deze kunstenaars meedoen. I […] Tegenwoordig wordt alles ‘kunst’ genoemd. Zelfs nepbommen. Eten die kunstenaars uit de staatsruif? Stoppen dan. […] Maar het doel hebben ze bereikt: de aandacht trekken, gefeliciteerd, nu kom ik helemaal niet meer naar je tentoonstelling kijken. […] opsluiten en dus lekker lang, uiteraard zonder behoud van uitkering!! […] als dat kunst is komt er helemaal niemand meer in een museum. […] Welke zieke geest verzint zo iets. Die heeft zeker nog staan lachen ook toen de opzet geslaagd was. Hier moet gewoon onvoorwaardelijke gevangenisstraf op staan […] Die twee “kunstenaars” een paar nachtjes vastzetten en hun uitkeringen intrekken. Kunnen ze lekker gewoon gaan werken, kost hun “kunst” de gemeenschap ook geen geld meer! […] je zou er haast om lachen, als je niet weet wat voor toestanden er voor nodig waren en hoeveel geld dat heeft gekost. Ik zou zeggen dit is de eerste “kunst” waarvoor men moet straffen. […] alle kosten op de ‘kunstenaars’ verhalen! […] Deze ‘kunstenaar’ alle kosten laten betalen + zware boete. En ook nog een gevangenisstraf. […] alle kosten op de ‘kunstenaars’ verhalen! […] Hard straffen die eikels. […] Wat een oerdom idee van oerdomme, puberende kunstemakers. […] Ik vertrouw er op, dat ze nu ook de rekening van dat domme gedrag gepresenteerd krijgen. Dat weerhoud andere kunstemakers en lolbroeken er misschien van, om om de samenleving – uitsluitend voor eigen gerief – op stelten te zetten. […] Zegt trouwens iets over de “kunst” die heden ten dage wordt gemaakt … het heeft geen moer meer met kunst te maken. […] Natuurlijk alle kosten verhalen op die kunstemakers en gelijk aan het werk zetten. Wanneer houden wij in Nederland nu eens op met het subsidieren van dat soort gajes. […] de kunst die nu wordt gemaakt is net zo goed als dat van 500 jaar geleden. alleen anders. er is nogsteeds veel denkwerk bij nodig en kunstenaars doen nooit zomaar iets, achter alles zit een gedachten en een filosofie. mensen die zeggen dat de kunst niks meer voorsteld zijn heel erg naief. die mensen zijn ouderwets, niet flexiebel en voor elke verandering bang. […] Een museum dat dit kunst noemt is de naam museum niet waard […] een vorm van kunst die alleen door geitenwollensokken figuren wordt begrepen. […] Extreme figuren als rechtse fascisten en linkse uitbuiters noemen zich kunstenaars, en krijgen er nog geld uit de staatsruif voor ook. Dit is gesubsidieerde terreur. […] Heeft deze hersenloze kunstenfratser zich niet afgevraagd wat de gevolgen kunnen zijn. […] Ze komen straks met hun standaard verweer dat idt allemaal moet kunnen onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”. […] En naturlijk die geheel overbodige subsidiekraan dichtdraaien […] De “kunstenaar”(tegenwoordig is elke halve zool al kunstenaar, terwijl kleuters mooier werk afleveren) mooi voor de kosten laten opdraaien. […] Tis ook een Kunst om een gezellig avondje uit te verzieken voor een hoop mensen !!! […] Deze achtelijke subsidieslurpers oppakken en te werkstellen tot ze de schade hiermee vergoed hebben […] gezellige avond verpest door zgn. “Kunst”. […] En voor dit soort “kunst” worden belasting centen vrijgemaakt? […] Omdat een paar idioten met aandachtstekort hun ‘kunst vertonen’. Hoop dat de hele schade door op hen verhaald word […] Zielig duf links volkje die kunstenaars.om het plezier voor zoveel mensen te verpesten […] geitenwollen sokken stinkerts […] Kan ik mijn hond geen drol voor het museum laten leggen en subsidie van deze linkse roversbende krijgen? […] Zeker weer van die van ons belastinggeld gesubsidieerde dwazen die geplastificeerde stront ook als kunst beschouwen. […] Laat die kunstenaars eens een mooi schilderij of beeldhouwwerk gaan maken. Nee, dat kunnen ze niet. Een berg afval vinden ze tegenwoordig al kunst. […] Kunst dient vrijblijvend te zijn en niet opgedrongen zoals een religie. Kunstenaars zien hun kunst als religie maar het is enkel een narcistische uiting van de persoon in kwestie. […] Zet ze maar in een nepgevangenis met nepbewaking en nep-eten. Dan roep ik wel dat dat kunst is […] Onder de noemer ‘kunst’ mag dit soort bagger wel?? […] Zulke personen zijn echt ziek in hun hoofd en moeten achter slot en grendel gezet worden…. […] In naam van de kunst mag alles tegenwoordig.. we leven in een raar land. […] Wat een zielige aandachttrekkerij. Dit heeft helemaal niets meer met kunst te maken. […] Alles is geen kunst en zeker niet omdat zij die zich kunstenaar noemen, iets in elkaar frutselen. […] In mijn vrije tijd ben ik ook kunstenaar […] Een kunstsubsidie is per definitie weggegooid geld. […] kunstsubsidie is gewoon een verkapte bijstandsuitkering…al die zweverige mongolen gewoon in de bijstand (met sollicitatie plicht aub!), als ze willen blowen betalen ze dat maar van hun zuurverdiende centjes […] Alle subsidies de wereld uit te beginnen in Nederland. […] Dan is de cirkel rond, want er lopen er nog veel méér rond, die ook ooit een diploma ‘kunstenaar’ hebben gehaald en óók vinden dat ze zo onmisbaar zijn, en dat gaat dan lekker samenklonteren in kringen van ‘kunstenaars’ die bij voortduring mekaar en de rest van de wereld, inclusief de politiek, blijven vertellen hoezeer het bestaan zou verschralen als die ‘kunstenaars’ er niet waren. […] Dit is een prachtmoment om de hele subsidieratsmodee af te schaffen. Levert extra veel op doordat ook de subsidiegevende instanties kunnen worden opgeheven. […] Een echte kunstenaar hoeft maar op linnen te kakken om de kunstkenners tot koopdrift te brengen. […] Iets opofferen zoals een paar benen, een oor of je leven doet de waarde van het werk hoger stijgen dan subsidie…. […] Geld stinkt niet’, ‘Geld maakt gelukkig’ en ‘Geld, geld, geld en nog eens geld’.

Kunstenaars in de media II Belachelijk….kunst is kunst….lijk dat Nedeland een moslim land ook is….wat meer???? […] Ze zullen het toch wel mooi vinden anders hadden ze er net als ik gewoon langsgelopen,omdat de schilderijen zo lelijk zijn. Maar de kunstenares heeft gelijk om zich gediscrimineerd te voelen. Het valt me ook op dat je bijna nergens meer varkens in een wei ziet lopen. […] Een nog niet zo lange tijd geleden kregen Christenen die bezwaar maakten tegen lingeriereclame’s op de streekbussen en abri’s nul op rekest, en iedereen viel over ze heen. Oh, oh, wat was men preuts op de Veluwe. Maar nu? Oh jee, er is een moslim die piept! Gelijk wordt alles maar toegegeven. Ik geloof dat het tijd wordt om dit land te gaan verlaten, spuugzat ben ik hier van. […] it is kunst en absoluut niet aanstootgevend. […] ik ben ook geen moslim, maar blote- vrouwen-kunstwerken hoeven voor mij ook niet! […] Nederland is een achterlijk land aan het worden.Op allerlei gebied wordt stukje bij beetje onze cultuur verknaggeld terwille van de Moslim cultuur.Waar moet het heen in de komende jaren.Gelukkig voor de ouderen onder ons die dit niet allemaal hoeven mee te maken!Alleen de jongeren moeten nog bekeerd worden. […] Na Rijksbetutteling nu ook sencuur op lokaal niveau. Gaan we nu ook alle galeries sluiten als er een moslim langs loopt? […] Schandalig door de schilderijen te verwijderen .Als je uit geloof niet naar kunst wilt kijken ga dan niet naar een nederlands museum. In elk museum zijn er schilderijen met half blote dames […] Het moet niet gekker worden eerst bouvakkers die niet in hun korte broek mogen lopen, Nu kunst […] Straks kan het Rijksmuseum werken van Rubens, Picasso en vele andere nog gaan verwijderen!We worden hier met zn allen beledigd door het overheersende gedrag van deze mensen! […] er zijn veel belangrijker dingen in het levenom je eventueel druk over te maken.een leuk schilderij ! oplossing? een een bordje bij de ingang,als het u stoort, vooral niet naar binnen her hangt art aan de muren. als u het niet wilt zien, sluit dan de ogen .om de hoek hangen? veel aanstotendener […] klunsen. het begon met de film,daarna de cartonist,toen de korte broeken in almere van werklui, en nu de blote dames op schilderijen.en dan de gevallen die ik nog niet eens weet. […] Gaan onze gasten nu ook al vertellen wat we nou wel en of niet aan onze muren gaan hangen??? Nog ff en dan zullen alle Abri’s langs de weg ook wel weg moeten want daar hangen wel eens vrouwen met lingerie aan op of dames in een bikini…..HELPPPPPPPP!! […] Voor je het weet wordt de kunstenares door Hirsch Ballin van bed gelicht omdat ze aanzet tot haat. […] Deze gemeente moet door het Rijk direkt beboet worden. Schitterend schilderij en absoluuut niet aanstootgevend. […] Oh ja en nu natuurlijk wachten op de eerste reactie in de trant van: ‘wat een opruiende reacties allemaal hier.. het is maar 1 kleine zaak en ik ken allemaal moslims die heel aardig zijn en deze kunst waarderen’. […] Kunst??? Het zal wel,smaken verschillen.Maar weghalen vanwege klachten van bezoekers gaat te ver, dan kijken ze maar niet. […] Dit kan echt niet, als het zo doorgaat, kunnen we alle museums sluiten, […] Tjonge, het is kunst, en nog eens mooi ook. Mensen die zich daar aan storen (ongeacht welk geloof) kijken de andere kant op. Moeten straks de blote dames in autogarages ook weg omdat iemand zich daaraan kan storen? […] denk aan de cartonist die werd opgepakt. […] Eerst bouwvakkers, toen tekenaars en nu de kunst ?? […] Vanzelfsprekend hoeft men het werk van deze dame niet mooi te vinden maar dat is persoonlijke smaak. […] Het is een abstract kunstwerk. Het zijn geen dames, maar heren met wat te grote borsten!Kunstbegrip heeft dit gemeentebestuur niet. […] Voor de grap moet u eens een rondje maken in Den Haag in de wijk waar de prostituees zitten. Verder zeg ik helemaal niks […] dat het speciaal weggehangen is voor moslimmannen is belachelijk maar ik als vrouw vind het ik het terecht dat het weg is. Het ziet er echt niet uit. Er is genoeg mooie kunst. […] Nu nog de schilderijen van Jan Steen , Rembrandt en meerdere hollandse meesters (kunstschilders) verwijderen uit alle musea. WAT EEN LAND !! […] Kunst kan vernieuwend zijn, omstreden, nieuwe inzichten geven, een ander beeld van de dingen om je heen. Dat is het werk van de kunstenaar. Daar werkt en leeft hij/zij voor. Nee, maar niet de gemeente Huizen! Die laat zich ringeloren door een stelletje bekrompenen. […] Het ziet er niet uit maar ferbieden gaat te ver. […] Als Vrijdenker vind ik het heel belangrijk dat kunstenaars vrij kunnen werken zonder bemoeienis van wie dan ook. Kunstenaars houden mensen vaak een zuivere geestelijke spiegel voor en dat kan ik niet van geloven zeggen. […] Zo ik heb net even een emmer onder gekotst […] Laat Ellen Vroegh aub een aanklacht indienen wegens kunst-discriminatie. […] straks mag ik geen naakt schilderijen meer maken….vreselijk diit […] een manlijke dokter mag niet, een tekening mag niet, een schilderij met een blote tiet mag niet. Rotzooi trappen aan de boulevard geen probleem, vrouwen betasten aan de boulevard geen probleem, een meisje verkrachten aan de boulevard geen probleem. […] Nu ga ik in een hoek zitten huilen om de verkrachting van mijn vrije Nederland […] Hoewel ik de kunstwerken ook niet mooi vind zie ik hier absoluur geen obsceniteiten in.

Kunstenaars in de media III Dit is geen kunst, dit is gerommel in de marge van iemand die te lui is om een echte baan te gaan zoeken. […] Als dit de marge is, wat is dan het centrum? […] Kunst is denk ik alles waarvan iemand zegt dat het kunst is of juist zegt dat het geen kunst is. Als iemand zegt dat iets geen kunst is dan ga je er over nadenken waarom iets geen kunst is en als je over iets gaat nadenken dan is het al snel kunst. […] Doe mij maar Anton Piek, bier en een bal gehakt […] Al dat geblaat over kunst komt mij altijd over als het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. […] Aangezien iedereen wel een paar foto’s op een boom kan nieten en daar teddyberen, witte rozen, en waxinelichtjes bij kan zetten, en overwegende dat de teddyberen gewoon bij de Blokker in de aanbieding waren, komen wij tot de conclusie dat dit geen kunst was maar gerommel in de marge, waaruit volgt dat Wilders wel degelijk bedreigd is, zo niet met de dood, dan wel met slechte smaak. […] langharige, werkschuwe kunstenaars die zich niet wassen ! […] Ik vind dit geen kunst. Daarvoor is het te makkelijk en te bekennisloos. […] Naakte mensen op de foto zetten, of in een kunstwerk kritiek leveren op de ‘consumptie maatsschappij’ dat vind ik nu wel uitgekauwd. […] Kunst is niet een ja of een nee. […] Je hebt goede en minder goede kunstenaars absoluut. […] Het praten over kunst is juist heel belangrijk. Alleen maar naar een schilderij of beeld kijken en daarna een kroket uit de muur halen en de tv aan doen heeft geen zin. […] Het werk van Jonas Staal is dan niet echt geweldig en naar mijn mening een beetje te eenzijdig het is wel ter dege kunst. […] Wat ik probeerde duidelijk te maken was dat een discussie over wat kunst is, vaak nergens toe leidt. Wat maar weer blijkt. […] De discussie over kunst heeft wel degenlijk zin. […] Praten over kunst is kut !! Dat hangt maar helemaal af van de mensen. […] Als dit kunst moet zijn vindt ik het maar flut. […] Over het algemeen is kunst en politiek een erg slechtte kombinatie. Zeker als het zo bot in beeld gebracht word. […] Er is niks mis met praten over kunst. Maar er is ook niks met niet praten over kunst. […] Na het lezen van de reacties meen ik te moeten constateren dat praten over kunst in ieder geval geen kunst is. De kunst om mensen over kunst te laten praten is ook geen kunst, dat is marketing. […] Echte kunst bestaat eruit een authentek denkbeeld of idee over te kunnen brengen danwel tot leven te doen laten komen, gebruik makend van tekst, beeld en materialen.[…] Over smaak valt verder niet te twisten, maar het feit dat dit volop wordt gedaan is er de oorzaak van dat veel kunst of onbegrepen is of gewoon matige kunst is. […] De usa maakt tonnen met films over bloedwraak en wapens […] Die halve zool zal wel een rasechte advocaat,en een linkse rechter toegewezen krijgen,maar mischien zeg ik wel weer te veel […] Weer zo’n smerige linkse subsidiespons die gezellig meedote Wilders kapot te maken […] Zal wel weer zo’n gesubsidieerde klaploper zijn. Probeert naamsbekendheid te krijgen over de ruggen van anderen. […] Maar of het kunst is? Over smaak valt niet te twisten en wansmaak is OOK smaak. […] Ik weet niet of je het weet meneertje Staal maar extreem links is al een tijdje helemaal uit en ouderwets. Laat het nou maar aan die echte ouderwetse kraakmalloten over…jij kunt het toch niet. […] Is die Staal wel goed wijs of zwaar gestoord? […] Weer zo’n linkse huichelaar die zorgt voor de ondergang van Europa, flink straffen deze opruier!!! […] Niets met kunst te maken. Die linkse Jihad moeten ze maar voorgoed opsluiten en/of naar zo’n kasbahland sturen. […] Misschien komt de burgemeester wel thee bij die opruier drinken! […] Ik moet zijn kunst niet tegenkomen, want dat verniel ik terplekke! […] Ik hoop dat ze die PvdA kunstenaar heel lang vast zetten, dit heeft niets met kunst te maken (ik het zelf gezien) […] Iedere middelbare scholier kan zulke dingen bedenken. […] Deze meneer moet zich eens een paar maanden aan een psychiater vastbinden.. […] ik hoop niet dat zo iemand subsidie krijgt……. […] Hij zat twee dagen vast…. Het leuktste van dit land komt nog, wij betalen hem via allerlei linkse subisidies. […] Voor de hoeveelste keer is het nu dat er een discussie op gang komt over de defenitie van kunst. […] Kunnen ze niet beiden op één cel voor een paar maanden? […] ja joost als ik het voor het zeggen had dan zouden er nog maar weinig zogenaamde kunstenaars zijn .want wat voor een troep die maken daar zak mijn broek van af.het hele zooitje naar een werk kamp lijk me beter. […] Misschien kan deze “kunstenaar” de binnenkant van de gevangenis een beetje verfraaien. […] Subsidie intrekken, want daar leeft zo’n kunstenaar toch van.[…] Kunst?! Een linkse griezel die zich achter het woord kunst verschuild om z’n zieke linkse idialen uit te dragen! Niet meer, en niet minder! […] Gewoon een paar jaar de bak in met deze opruier! […] Kunst kan gek zijn maar dit is geen kunst maar een weerspiegeling van een zieke geest. Deze meneer mag van mij wel in therapie. […] Vind het prima dat iemand word veroordeeld voor verkeerde daden. Maar waar gaan we naar toe vraag ik me wel eens af. […] in weze is deze persoon natuurlijk geen kunstenaar maar een linkse propagandist. En onder het woord kunst kan je natuurlijk van alles flikken. Evenals godsdienst van vrijheid tegenwoordig ook voor alles misbruikt wordt. […] Kom er maar weer in…. het zal wel een PvdA-kunstenaar zijn en meer van die onzin. […] Alleen geldt hier vaak het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Om niet voor dom of cultuurbarbaar te worden versleten kijken velen bewonderend toe. […] jammer voor deze aandachtsgeile mislukte kunstenaar dat hij met dit soort “kunstwerekn”in het nieuws probeert te komen. […] 20 jaar de bak in en geen smoesjes vezinnen weg met dat tuig wat een ander bedrijgd. […] Aandacht! Allemaal willen ze aandacht! Ze willen in elkaar geslagen worden, omgelegd, bewaakt en voor de rechter gesleept en dat allemaal voor één doel: Aandacht! […] En dit zijn dezelfde mensen die pleiten voor meer R-E-P-S-E-C-T? […] twee kunststof planten dood van verveling Hier had hij er tenminste nog subsidie voor gehad!Gemiste kans.. […]

Kunst in de media IV Kunst omdat het moet! Gewoon schandalig! […] ik ga echt de rest van de dag moordplannen bedenken! […] Kunststudent? […] En weinig origineel, er was een kunstenaar uit Wallonie die al naam heeft gemaakt met een dergelijke expositie, maar zijn naam is me even ontschoten. […] mijn god neerschoppen zo iemand??? met zn bek op de trekhaak en rijden maar!!!…en dan in het bos achter laten aan een riempje..watn ene vieze vuile gore smerige kutmongool! […] Kan iemand die kerel even vastbinden op z’n expositie? […] Die flikker aan z’n ballen aan het plafond hangen en net zolang wachten tot het begint te scheuren.. een prima idee voor de ‘kunstenaar’ zijn levenswerk […] wat nou die kerel vastbinden en opknopen aan de hoogste boom en vuile kankerlijer. […] Deze kunstenaar overigens life cremeren aub. […] Ze moeten die kerel heel langzaam doodmaken […] Nou jah hoe ziek het ook is hij heeft mensen wel aan het praten gekregen. […] Ach, het is maar een hond. Voor hetzelfde geld vond die gast het meer kunst met 2 honden. […] kunst lul, ga is dood… Ik wil hem best even vastbinden bij mij thuis in een hoekje en hem langzaam dood laten gaan, en dat dan kunst noemen… sterf! […] Dus wat doen we, eindelijk besluiten dat kunst zinloos is en de gemiddelde kunstenaar een idioot, en die kranen dichtdraaien en aan wat nuttigs besteden? […] Martelen tot hij zelf dood is lijkt me het meest humane voor deze man. […] Een kat vecht zich dood, een hond laat zich slaafs dood verhongeren. Honden zouden PvdA stemmen. […] Kunst is er voor zwakzinnigen die gefaald hebben in de wetenschap. […] Verbannen naar Groenland, die kunstenmakers. Allemaal. […] De discussie waar kunst wel of niet voor is is tamelijk zinloos, dit is namelijk geen kunst. […] Als je een nepbom maakt, of een serie herdenkingsmonumentjes voor een politicus die nog niet dood is, dan kom je er mee weg als je zegt dat het kunst is. […] stenigen die rotte typhusbak […] We kunnen misschien deze kunstenaar tot kunst verheffen? […] Heb nooit zo gek veel van al die kunst begrepen – dit bevestigd het weer een beetje. […] Nu krijgen ze daar toch geen subsidie (dacht ik) maar dan nog. […] kunstenaar wil toch zeggen dat je creatieve dingen kunt die andere mensen niet kunnen of is het inderdaad geen echt beroep? […] Kunstenaars zijn triest. Geen kunst aan wat ze doen. […] Die linkse subsidie trekkers van tegenwoordig zijn gewoon lowlife zielig triest tuig. […] Ik zeg alle kunstsubsidie uitkeren aan voetbalopleidingen. […] Ze moeten hem vastbinden en zijn eigen uitwerpselen laten eten!! […] Naast me zal een bordje staan dat dit alternatieve kunst is … daar snapt niemand een zak van behalve geflipte kunst critici dus zal iedereen zijn schouders ophalen en weggaan. […] Dit zijn nu van die elitaire snobs, wat een wagelijke, zielige zooi. […] alle ‘kunstenaars’ zijn vage types zonder een daadwerkelijke bijdrage aan de maatschappij. […] Ze komen met vage ontwerpen en creaties die weergeven hoe fucked up hun hersenen werken, en wij mogen er naar kijken en dan word het kunst genoemd. […] dien een motie in ter intrekking van kunstsubsidie. […] Een kunstzinnige of een zieke geest? […] Mensen zijn schapen,dat weet ik zelfs,en ik ben geen kunstenaar […] nu moet ik toch echt kotsen! […] ik heb kunstenaars nooit echt begrepen, maar dit slaat alles.. […] Doen ze altijd die kunstenaren. “Ik heb willen aantonen dat het een taboe is”. […] Als dat kunst is ? nou dan maar geen kunst. […] Het is niet mooi, het is niet fraai, maar ik snap de kunstenaar toch. […] knettergek die kerel en wat meschien nog gekker is dat er ook niemand is die er wat aandoet. […] Op de vraag ‘wat is kunst?’ heeft eigenlijk niemand een passend antwoord. De één zal zeggen schilderijen, een ander houdt meer van beelden en weer iemand anders heeft misschien een zwak voor stervende honden… […] als je dit kunst noemt dan kun je echt HELEMAAL niets. […] Het merkwaardige is dat zowat iedereen klakweg aanneemt dat dit kunst is simpelweg omdat iemand verklaart dat het dat is. […] Het is helemaal niet merkwaardig dat men aanneemt dat dit kunst is omdat iemand verklaart dat het kunst is, omdat het altijd kunst is als de maker verklaart dat het kunst is. […] Wie dit kunst noemt, is ziek. […] Misschien kunnen ze inzien dit dit geen ART is […] Mensen met problemen zijn ook erg. […] het gaat helemaal nergens over zoals wel vaker bij kunst […] Gaat dat nergens over? […] dit is gewoon absurd en ik kan er niet tegen en als je dit kunst noemt kan je beter naar een gekkenhuis […] een betere vraag zou zijn: “is dit interessant?” […] ook koken is een kunst […] Mensen die deze vorm van kunst goedkeuren,zijn niet goed bij hun verstand volgens mij ! […] Niet te geloven dat dit kan gebeuren in de kunstwereld! Waar gaat het naartoe? Hebben ze dan geen greintje respect meer […] Een idiot is dat en geen kunstenaar , was hij een kunstenaar dat had ie genoeg hersens gehad om inderdaad het slechte leven van de honden aan de kaak te stellen in de form van kunst, maar daar moet je wel hersens voor hebben […] Deze meneer is vroeger vast zeer zwaar de lul & geplaagd geweest in de klas… […] wel makkelijk scoren hoor met dierenleed! […] In feite is dit wat de kunstenaar heeft gedaan, MOORD MET VOORBEDACHTEN RADEN!!! […] ‘looser’ spel je niet zo. Het is ‘loser’, loser!

Kunstenaars in de media V Kan Butplug niet gewoon ergens bij het grof vuil worden gezet? Het is een oerlelijk en weinig interessant ding. […] Het is weg gestopt in een hoekje niet omdat we zo preuts zijn. Maar omdat het er niet uitziet. […] Lagere school werk. Maar omdat het een zogenaamde kunstenaar het heeft gemaakt bakken met geld waard! […] dumpen in zee lijkt mij een goede plaats. […] Mam,wat is kunst.In dit geval iets waar geen hol aan is. […] Mam,wat heeft hij nu in z’n hand?Ja,kind ,hhhheeeeee,dit is kunst.. […] Is dat beeld nog steeds niet afgevoerd naar van Leeuwen Recycling. […] Laten we eerlijk zijn ,dit kunstwerk heeft de uitstraling van een plastic prulding wat je voor 1 Euro op de markt koopt. […] Ik vind dat degenen die meenden 280.000 euro aan de gemeenschap te onttrekken deze lelijke uberkitsch, buiten de realiteit van de hardwerkende belastingbetaler staan en dus volslagen ongeschikt zijn, meteen met pek en veren moeten worden afgevoerd voor er meer schade wordt aangericht, en het bedrag terug moeten betalen, inclusief rente. Dat zal ze leren zo makkelijk de poen van anderen uit te geven. […] Lekker zachtjes aan groen wordend, zou het beeld beter staan, dan dit doffe zwart .Maar ja, als Kleurenpsycholoog word je nergens meer bij betrokken in de stad. […] persoonlijk vind ik het een oerlelijk beeld, een miskoop gezien de prijs, van mij mogen ze het bij de wethouder in zijn tuin zetten […] Mede dankzij de spendeerkolder van deze burgemeester zijn dit soort non-artistieke rommel massaal opgekocht door de gemeente Rotterdam, niet meer dan redelijk dat de burgemeester het meeneemt. […] Ik vind de term niet zo beladen overigens, het is een prima kwalificering voor de rommel die tegenwoordig met grote regelmaat wordt geproduceerd en die slechts door een piepkleine selecte groep ‘begrepen’ wordt. […] Dat menigeen een ‘buttplug’ ziet in de kerstboom die de kabouter in zijn hand houdt zegt meer over de kijker dan over het beeld of de kunstenaar […] Het enige goede woord voor dit soort prutswerk komt uit Duitsland: Entartete Kunst. […] Deze Koons imitatie is een klap in het gezicht van de ‘ eigen’ kunstscene en de aankoop lijkt vooral ingegeven door de arrogante ivoren toren/snoepreisjes mentaliteit van een fantasie/sex loze kunstcommisie. […] Leuk beeldje. Ik weet nog een goede plek ervoor. De bodem van de Maas. […] Sjongejonge wat een onzin…is dit kunst? […] Behalve dit stuk prutswerk is mijn geboortestad nog wel meer ontsierd door allerlei rommel, die als kunst door het leven moet gaan. p de Westblaak staat een zak met rommel, aan de Willemsbrug een waslijn met troep om over het ‘kunstwerk’ achter het architectuurmuseum maar niet te spreken. […] Mensen, dit kunstwerk is ‘de nieuwe kleren van de keizer’! […] Wat mij zo mateloos irriteert is dat er in een stad waar zoveel mis is gemeenschapsgeld wordt uitgegeven aan een zogenaamde kunstenaar en zijn rotzooi, niveau tuinkabouter met blote joris. […] Slopen is goedkoper dan rondrijden met dit oer,oer,oerlelijke hersenspinsel van iemand die zich kunstenaar noemt […] Er kan misschien een klok ingebouwd worden, want tijd is belangrijk,zeker hier! […] Ik stel voor om een beeldenstorm te gaan organiseren om de gemeente op andere gedachtes te brengen. […] Als een kunstenaar met zoiets aankomt, dan eis je toch gewoon je geld terug of betaal je niet? […] volgens mij doen ze het gewoon express, om op die manier hun kicks te halen… soort kinderachtige manier van ‘apart’ doen en opvallen… […] Ga er nou geen fantastisch motief of whatever aanhangen, want het is wat het is, wat voor kul-beweegreden deze ‘kunstenaar’ ook pretendeert te hebben…. […] Je kunt ook zeggen: Hoe maak je een lelijke stad nog lelijker. […] Die Paul McCarthy is een ware kunstenaar. Zulke bagger maken en dat toch weten te verkopen, dat is kunst. […] Waarom wilde de Rotterdamse gemeenteraad eigenlijk überhaupt een beeld hebben van een kerstman? Alleen dat al riekt naar stompzinnige geldsmijterij. […] Waarom denken mensen overigens dat kunst moet prikkelen, shockeren en confronteren? Kunst moet vertederen, verfraaien en aanzetten tot bewondering voor schoonheid en compositie! […] ik had wat mooiers gewild, wat dacht je van een beeld van een oud middeleeuwse held ! […] […] heeft ieand wel eens van normen en waarden gehoord ? […] Dus dat achterhaalde idee van een Amerikaanse kunstenaar om een kerstman met een buttplug te maken en hier aan te kopen was een slechte beslissing van de gemeenteraad. Omsmelten maar! […] Welke idioot heeft deze pop goedgekeurd? Lijkt wel een Efteling beeld! […] Als dit kunst is, is een baksteen ook kunst. […] Hoppa, weer 280.000 euro belastinggeld verspilt. KLASSE!!!! […] Dat soort banale kunst had ik nou niet verwacht van die ex-Beatle […] Moet je voor de grap eens om je heen kijken naar alle openbare kunst. Troep is het! TROEP! Zo ongelooflijk veel troep wordt er neergepleurd. Je wil niet weten hoeveel belastingcenten daar naartoe gaan… En de ‘kunstenaars’ maar lachen. Oplichters zijn het. Criminelen! Vooral die modernekunstenaars. Onbegrijpelijk.

Ars Qaida – Vaktijdschrift voor de Erkende Kunsthater – is uitgegeven door © Jeroen Bosch in een oplage van 50 genummerde en gesigneerde exemplaren.

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

  1. Nederland SCHREEUWT niet om cultuur

    Nederlandse cultuur is GESCHREEUW

    dat is iets heel anders

  2. Ik heb geinspireerd door dat chipsfilmpje maar me eige SCHREEUW gemaakt voor de CULTUUR:

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*