Neger met tas: dat is geen gezicht (dixit Louis Vuitton)

Schilderij Darfuristan

Althans als de neger in kwestie niet Kanye West/Beyoncé/Dushi Kimberley heet maar arm is, geen centen heeft en een HONGERbuikje lijkt te dragen:

Lees en huiver:

“Kunstenares Nadia Plesner (29) spant een kort geding aan tegen het Franse modemerk Louis Vuitton. Zij doet dit om onder een dwangsom uit te komen die haar door de rechter is opgelegd. […] Plesner is het bedrijf inmiddels zo’n 190 duizend euro schuldig.”

volkskrant.nl/vk/nl/3372/beeldende-kunst/article/detail/1856985/2011/03/08/Modegigant-Vuitton-verbiedt-Darfur-schilderij.dhtml

Gelooft u het? Louis Vuitton zoekt de antipubliciteit en rechters gaan daarin mee???

Website Nadia Plesner:
nadiaplesner.com

Er is een hele voorgeschiedenis. Al eerder verbood de rechter verkoop van een T-shirt met afbeelding van hongerneger met tas.

Partij voor de Dieren kom er maar in: Chihuahahaha wordt misbruikt voor het goede doel.

Buitenmodel shoppingbag Darfuitton (Link)

nadiaplesnerfoundation.org

“As I returned to Holland in the beginning of February, I had received a verdict in a new court case started by Louis Vuitton. They are very angry about the bag that the boy in the middle is carrying. They claim again that I infringe their design rights on the pattern used in their “audra” bag and they had the court in Hague put 5000 euro penalties for each day I continue to show this painting on my website or in galleries or anywhere else. They have been counting since January 28, so at the moment the amount is higher than 190.000 euros (!)

I only heard about this lawsuit when I received the verdict; I have therefore not been able to defend myself. This seems a clear violation of my freedom of speech and artistic freedom. […]

PLEASE HELP ME RAISE FUNDS TO DEFEND MYSELF”

nadiaplesner.com/Website/darfurnica.php

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

17 Comments

 1. Het bedrijf gaat blijkbaar boven het individu in ons stelsel. Het zal uiteindelijk wel met een sisser aflopen maar wat laat het Vuitton merk zich ongelofelijk kennen in deze.

 2. Hetzelfde Louis Vuitton dat altijd zo graag met beroemde kunstenaars flirt. Murakami kom er maar in!

 3. Louis Vuitton bodybags, ik zie een groeimarkt!

  Louis Vuitton, de laatste tas die je ooit zult dragen.

 4. > fake for real vs Louis Vuitton

  OMG – beide gevallen (drie eigenlijk: t-shirt, schilderij, Fake for Real [hoe kan ik dat gemist hebben?]) tonen dat het auteursrecht aan een update toe is. Dat Louis schreeuwt is genant en pijnlijk maar zijn recht – dat hij het recht in deze gevallen aan zijn zijde vindt: opmerkelijk.

 5. De vraag is, waar was Femke Halsema toen voor artikel 1019e van het wetboek van rechtsvordering werd gestemd? Vuitton is een bedrijf; dat volgt gewoon zijn dierlijke instinct. Maar het parlement had moeten voorzien dat deze wetten misbruikt zouden worden.

 6. Bij kunstbeeld een uitgebreid verslag van de rechtszaak op 20 april:

  “De enige negatieve publiciteit voor Louis Vuitton komt voort uit haar eigen rechtzaken tegen Plesner. Het pleidooi van Plesner lijkt […] waterdicht.

  In een fel verweer tegen het mediaoptreden van Plesner de afgelopen maanden gebruikt Van den Broek woorden als opruiend, ontketenend, en hij noemt Louis Vuitton ‘door het slijk gehaald’. In zijn hele carrière heeft hij nog nooit zoiets meegemaakt. […] “Louis Vuitton is aan de schandpaal genageld.” Hij leest citaten voor uit tweets van Van den Brink en uit de boycot-column van Femke Halsema. “Het is genoeg, Louis Vuitton heeft haar portie meer dan gehad. Het gaat niet alleen om het merk, maar ook om alle mensen die voor Louis Vuitton werken, en die iedere dag keurig met hun boterhammetje onder de arm naar hun werk gaan.”

  http://www.kunstbeeld.nl/00/kb/nl/469/nieuws/16190/index.html

 7. Heel fijn. jammer dat het zo’n gruwelijk slecht schilderij lijkt – een dergelijk rel met goede uitkomst gun je iemand die iets goeds maakt – maar wel fijn voor de kunst.
  Kuddos (zeg je dat zo?) voor haar moed om verzet te plegen tegen zo’n modegigant, dat in ieder geval.

 8. Wat Evdl zegt, het werk kan mij ook niet bekoren. ‘Kudos’ voor dr moed en -kudos voor het kinderachtig draaikonterig optreden van Louis Vuitton

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*