About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

27 Comments

 1. Net terug uit Den Haag. Naar een erg breed gedragen protest met haast volksfeestachtige stemming toch naar het binnenhof. alle wegen waren met me afgezet! de staat liet zich van zijn naarste kant zien. overall ME, alsof wij kriminelen zijn! naar ommetjes via achterafsteegjes toch bij het binnenhof geraakt. uiteindelijk voor de ingang van de tweede kamer gestaan. aanhoudend schreeuwen. klappen. oorverdovend lawaai. op gegeven moment werd de straat aan een kant door ME op paard afgezet. winkels waren grotendeels gesloten uit angst voor rellen. toen de politie op paard ons probeerden verder te drijven ontstond een zitblokade. in de voorste rijen daarbij onder velen anderen John Körmeling, Anna Tilroe, Henk Visch.
  naar een uur begon de ME op paard langzaam verder in onze richting te lopen. we werden weggedreven. rechts en links een menselijke muur van ME-ers. als je doorheen wou breken omdat een vriend op terrasje daarachter zat, werd je terug geslagen. wij werden door de ME gesplitst. een deel werd richting malieveld gedreven, wij tot aan het station. ook al wou je een heel andere kant op.
  ondertussen werden regelmatig mensen opgepakt. zonder dat ze echt iets gedaan hadden.
  wat is dit voor een land waarin kunstenaars die zich oprecht zorgen maken ineens als vijand worden gezien!

 2. Zeer schokkend inderdaad hoe een volstrekt geweldloos protest is neergeslagen, inclusief terrasbezoekers die zich per ongeluk in linie wisten met het pad dat de ME voor de demonstranten had uitgestippeld richting station. Waarom in godsnaam moest iedereen van de organisatie van het protest op het Malieveld ineens naar huis? Met meer demonstranten had zoiets niet zo makkelijk kunnen gebeuren. Iets minder redelijkheid is wenselijk nu.

 3. @jonas en anne: volledig met jullie eens , het was totaal onnodig , we waren te dreigend zegt het nieuws. door lawaai te maken en te zitten? door onze stem te laten horen?

 4. Zonet gehoord dat gisteren beeldend kunstenaar Ge Karel van der Sterren gearresteerd werd! Hij werd tot aan het station gevolgd. Daar gearresteerd en vervolgens 3 uur in een ME-bus vastgehouden. Ook werd beeldend kunstenaar Bart Benschop brutal vastgehouden, zoals ook zijn vriendin. Gewoon omdat zij ‘nee’ riep toen ze Bart gingen arresteren.

 5. Wij stonden wat verder terug en vroegen aan een agent te fiets wat ze nou precies wilden met die blokkade aan de andere kant van de straat, lang voordat de demonstranten gingen zitten. ‘We gaan zometeen echt ingrijpen’, zei hij, ‘want dit was niet de afspraak. Niemand heeft toestemming gekregen om rond het parlement te demonstreren. En (nu komt het) alle winkeliers zijn nu gedwongen om hun deuren in de straat dicht te doen. Dat kan natuurlijk niet’.

  Opnieuw weten de neoliberalen burgerschap en consumentisme niet uit elkaar te houden.

 6. wel jammer dat het robbertje ME uitdagen uiteindelijk veel aandacht van de demonstratie op het malieveld heeft weggehaald. Was iedereen gewoon naar huis gegaan dan had het 8 uur journaal wellicht aandacht besteed aan de formidabele rede van Nasr. Nu werd het voor het algemene publiek maar weer eens bevestigd dat kunstenaars raddraaiers zijn.

  Dat demonstraties nooit door mogen richting binnenhof is bekend en het was natuurlijk te verwachten dat een extraatje bij het parlement zou uitdraaien op klappen van de stoere mannen van de ME.

  Zonde van de pleisters en zonde van de gemiste kans op een positief verhaal in de media.

 7. Pure uitlokking van ME die normaal gesproken de klappen krijgt van ADO supporters, ze hebben ook eens het idee dat ze wat moeten bewijzen zo vlak voor het parlement. Lekker aan haren trekken en op mensen die vredestekens tonen inslaan. Geweldsniveau was zeker buiten proportie gezien hoe gering de menigte was.

 8. Ik denk dat we er goed aan hebben gedaan te demonstreren voor de deur van de tweede kamer. Er klopte namelijk iets helemaal niet met het protest op het Malieveld.
  Natuurlijk waren er geweldige redes, mooie muziek, allerlei acties en toespraken gehouden, maar voor wie? Waar ging het nou echt om? Om te protesteren tegen een besluit, een besluit waar wij op tegen zijn, een besluit waar we kwaad over zijn, en dat mag je best laten horen.
  Het malieveld was prettig, beheerst en goed georganiseerd, je kreeg water, koffie en andere drankjes, wat flyers, netjes bij elkaar staan, we mochten protesteren op een veilige afstand, afgeschermd van de winkeliers, tweede kamer en de rest van de medemens. Het leven gaat door, laten we vooral geen onrust zaaien. Onrust is slecht, opstand is slecht. Angst. Steeds die angst.
  Je kunt kiezen voor vrede en veiligheid en je aan de regels houden, maar je kan toch ook niet ruzie maken en dan tegen de ander zeggen, ok, ga jij maar daar in een hoek tegen een kast staan en ga maar eens op een rustige mooie artistieke manier zeggen hoe vervelend je die nieuwe regels vind, maar vooral niet met je armen zwaaien….

  De regels waaronder we mochten protesteren waren eigenlijk gewoon helemaal niet echt eerlijk, dat klopte niet. De regering wil ons namenlijk helemaal niet horen, waarom? Omdat ze ergens weten dat we gelijk hebben, maar dat niet durven te erkennen.
  En dat is zo pijnlijk aan dit hele verhaal, want het gaat over veel meer dan alleen over kunst.

  Soms is ruzie maken nodig om daarna dichter bij elkaar te komen of een hele andere weg op te gaan.
  En ruzie is iets anders dan agressie, laten we het daar over eens zijn. Geen een seconde waren we op het binnenhof eropuit om de politie eens flink te pakken te nemen. Integendeel, ik denk dat we de liefste, onschuldigste demonstranten ooit waren, zonder ervaring, zonder strategie en zonder woede.
  Passie JA, idealen JA, en het mee willen denken over een andere toekomst!

  Dit was enkel een oproep om op z’n minst gehoord te worden, om in ieder geval een dialoog te kunnen hebben en niet toe te geven aan een manier van regeren die enkel berust is op macht, winst en economisch belang. Dit was een oproep om te zeggen dat wij andere waarden nastreven die menselijk zijn, dat het tijd is dat deze waarden in praktijk worden gebracht anders gaat het gewoon de mist in met die wereld om ons heen.

  Kunst kan niet meer in een hoekje gezet worden. Kunst is van alles en iedereen, en is het altijd geweest. Kunst IS het leven. Kunst opent ogen, maar dan moet je wel durven te kijken!!!!!!!!!!!!
  dat is nou net wat er ontbreekt. Moed.
  Mensen zijn laf geworden, doen liever een stapje terug, schermen zich af van alles om zich heen. Mooie tv, nieuwe telefoon, zonnebril op, tuintje in, op vakantie, vooral niet te hard werken, of zeggen wat er mis is, nee, steek je kop niet uit, straks gaat ie eraf! comfort is goed, comfort is veilig.

  Ik denk dat het nu tijd is voor iets anders, een beetje pit, een beetje doorzettingsvermogen om de wereld te veranderen, want wanneer en door wie gebeurd het anders?!
  De macht ligt niet meer bij een paar mensen in een parlement, wij zijn veel sterken, slimmer en wijzer en kunnen veel meer dan we denken.

 9. Beste Marieke,

  Ik begrijp je frustratie. Je wilt gehoord worden en je hebt het gevoel dat de parlementariërs dat niet doen als ze je niet letterlijk horen en dus trek je van malieveld naar binnenhof.

  Maar je was veel meer gehoord als je op het malieveld was gebleven, want de media tonen dan de massa en pakken er een aantal opmerkelijke speeches uit om te tonen bij nieuws en actualiteitenrubrieken. En als de boodschap daar goed overkomt wordt je gehoord. Niet direct door het glas van de tweede kamer, maar via dat kastje dat ook thuis bij de parlementariërs en het grote publiek thuis staat.

  Nu werden zinnige woorden verdrongen door een beeld van koppige kunstenaars die rotzooi willen trappen op de trappen van de tweede kamer, koren op de molen van die mensen die je wilt bestrijden.

  Elke week is er een demonstratie op het malieveld en om de zoveel tijd is er een groep die zich niet gehoord voelt en op trekt richting binnenhof waar de ME ze op dezelfde manier opwacht, het is een schok voor jou, maar routine voor hun.

  We hebben het recht om te demonstreren, maar de burger heeft ook het recht om te winkelen of een winkel te runnen. Parlementariërs hebben het recht te spreken zonder overstemd te worden.

  Om die reden en omdat het ook best gevaarlijk is als de vlam in de pan vliegt in de kleine straatjes rond de tweede kamer mag de ME binnen onze democratie ingrijpen. Hoewel de video’s er vreselijk uitzien voor de betrokken toeschouwer is er geen buitensporig geweld te zien (hoewel ik me best voor kan stellen dat dat voor jou anders aanvoelt). Alleen diegene die zich ontrokken aan de bevelen van de politie en door de linies trachten de breken of opdrachten negeerden werden gearresteerd, maar er is in geen van de video’s geweld te zien tegen mensen die hulpeloos op de grond liggen, oude vrouwtjes worden met enige drang, maar zonder geweld weggeleid en mensen met wonden worden direct verpleegd.

  Zoals Arno van Roosmalen schreef in een andere thread: Wanneer leren we nu eens wat verder te denken dan onze neus lang is; wanneer leren we ons eens te verplaatsen in ‘de ander’, de ‘te kloppen partij’?

  Je schrijft: “Kunst kan niet meer in een hoekje gezet worden. Kunst is van alles en iedereen, en is het altijd geweest. Kunst IS het leven. Kunst opent ogen, maar dan moet je wel durven te kijken!!!!!!!!!!!!”

  Je gaat er aan voorbij dat dit geen wetmatigheid is die automatisch voor een ieder opgaat, daar moet je mensen van overtuigen en dat is op hoge poten op de korte poten niet gelukt.

  Dat laat overigens niet onverlet dat ik de beelden niet gruwelijk vind en zou willen dat daar gewoon een groep mensen vreedzaam had kunnen protesteren.

  Deze actie heeft de boodschap vertroebeld, de discussie bevlekt en is zijn doel voorbij geschoten.

 10. Power to the people dat ben ik met je eens,we kunnen veel meer dan we denken en de macht ligt inderdaad bij jou en mij en niet een beetje maar helemaal.

 11. “Kunst kan niet meer in een hoekje gezet worden. Kunst is van alles en iedereen, en is het altijd geweest. Kunst IS het leven. Kunst opent ogen, maar dan moet je wel durven te kijken!!!!!!!!!!!!”

  Dat klopt. Vooralsnog gaat de subsidie dan ook alleen maar van 900 miljoen naar 700 miljoen euro.
  Kortom: de kunst blijft van alles en iedereen, is het leven en opent ogen. Alleen vanaf 2012 weer op het niveau van 2005. In 2005 durfden we toch ook gewoon te kijken? Ik kan me niet herinneren dat we in 2005 geen beschaving hadden.

  Is dat nou zo erg?

 12. @ Fons
  Wat een pijnlijke redenering. Netjes op het Malie blijven staan op Parkpop vermomd als demonstratie is de beste optie omdat dit beter in de media wordt weergegeven? Terwijl excessief politieoptreden (zonder aanzet van de demonstranten) toch ook wel een beetje de fout zou zijn van de aanwezigen omdat zij daarmee een media-strategische fout hebben begaan? Hiermee volg je de logica van veel ‘oppositie’ die verkiezen binnen de kaders van Zijlstra/de regering protest aan te tekenen omdat het principieel bevechten ervan het risico van marginalisering met zich mee zou brengen (niet dat dit iets heeft geholpen, inmiddels is welbekend dat alle ‘alternatieven’ – en niet alleen op het gebied van cultuur – met een veeg van tafel zijn gehaald).

 13. Frits,

  Laten we dan alles terugdraaien naar het niveau van 2005. Dan praten we verder.
  Brood was toen ook 40% goedkoper..

  Rare vergelijking van Zijlstra trouwens.
  Percentage komt politiek niet handig uit;
  dus dan maar een andere scheve vergelijking maken?

 14. @ Jonas
  Ik kan me voorstellen dat iemand als jij er voor kiest de gang naar de tweede kamer te maken. Je zult wel gebaald hebben dat ze Joep van Lieshout en Nasr gevraagd hadden en niet Jonas Staal.
  Je zal het ook wel jammer vinden dat Olof van Winden en niet jij de martelaar geworden is.

  De manifestatie op het Malieveld ‘Parkpop vermomd als demonstratie’ noemen lijkt me een gotspe en gaat voorbij aan de belangrijkheid van het moment. Voor het eerst kwam er zo’n grote groep gezamenlijk bij elkaar, maar nogmaals dat is natuurlijk niet zo interessant voor jou als persoon.

  Je lijkt me een uitstekend voorbeeld van iemand die zich niet kan verplaatsen in de andere partij.
  Maar niet getreurd, er komt ongetwijfeld wel weer een mediamomentje voor je waar je dat kunt etaleren.

  Succes,

  Fons

 15. Wat mij nog meer zorgen baart dan het vertoon van politiegeweld tijdens de demonstratie, is het stuitende masochisme dat achteraf door lieden als Fons in de reactiepanelen ten toon wordt gespreid.

  Het idee dat je je beter kan verplaatsen in de ander door je aan zijn of haar wetten te onderwerpen getuigt eerder van slavenmentaliteit, dan van enig strategisch inzicht.

  Het is juist het vergoeilijken van de acties door de ME, en het wegzetten van een grote groep goedbedoelende mensen als “rotzooitrappers”, die het mogelijk maken voor de gevestigde orde om de teugels aan te halen van de ruimte voor een weerwoord.

  “Slaap zacht, de regering waakt over u”.

 16. @Fons
  Oef, je bent snel door je argumenten heen! Mijn reactie had betrekking op de noodzaak binnen een democratie niet alleen via gebaande paden te kunnen demonstreren, maar juist ook door spontane samenkomst – zoals hier het geval was. Dit was geen geplande demonstratie. Ik heb verder bij niemand plezier kunnen ontdekken om in confrontatie te komen met de ME, vooral schok over de gewelddadige reactie op een volstrekt geweldloos protest.

 17. Je leest slecht Klaas van Gorkum. Ik zet goedbedoelende mensen niet weg als rotzooitrappers. Ik schets slechts het beeld dat het oplevert richting het grote publiek die we nu net van het goede wilden overtuigen.

  Weltruste

 18. @ Jonas
  “Mijn reactie had betrekking op de noodzaak binnen een democratie niet alleen via gebaande paden te kunnen demonstreren, maar juist ook door spontane samenkomst – zoals hier het geval was.”

  Dat kan ik, ook na drie keer nalezen, niet uit je reactie halen.

  Mijn punt ging overigens ook helemaal niet over spontane samenkomst.
  Mijn punt ging erover dat men uitgaat van ‘gelijk hebben’ niet van ‘gelijk krijgen’.

  Ik weet dat je graag doorzaagt tot het laatste woord. Ik zou zeggen: ga je gang, maar ik moet helaas ophangen.

  Dag

  Fons

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*