Uncanny Valley, Offenbach

In een leegstaand winkelpand en een aantal appartementen in een degelijk duits appartementencomplex is een tentoonstelling gemaakt met installaties en videos van kunstenaars die zich verhouden tot wonen en architectuur in de stad in de breedste zin van het woord.

asrm2011.de/kalender/detail/120/uncanny_valley

(Een bericht van Rob Voerman.)

Nederland wordt vertegenwoordigd door Rob Voerman, die van het winkelpand een twijfelachtig makelaarskantoor heeft gemaakt. Het kantoor genaamd Nieder-Immo heeft een keur van vergane modernistische bouwwerken en andere ruines in de aanbieding. In de etalage fotomateriaal en maquettes.

De lokale uitbaters en tevens een kleine hint naar de situatie in naburig Nederland.

De etalage ’s nachts.

Enkele van de maquettes.

Via de centrale winkelruimte van NiederImmo gaan we vervolgens naar de overige exposanten.

Anny en Sibel Öztürk hebben een werk gemaakt dat herinnert aan hun tijd bij hun tante in Istanbul. Het werk refereert aan de lust van het begluren. Hitchcockje spelen noemen ze het zelf. Met het meisje op de geprintte stof zijn zij indertijd via gebarentaal bevriend geraakt. Bij het werk hoort ook geluid, dat refereert aan harde tv-geluiden. De belichting verandert regelmatig van hoek en intensiteit.

De geprintte foto.

Martin Creed met werk No 227 “Lights going on and of”. Vijf seconden licht aan…

…en vijf seconden licht uit.

Guy Ben-Ner toont de film “Stealing Beauty”. Zonder toestemming tot filmen heeft hij in een IKEA-vestiging met zijn familie een soap gedraaid.

Tussen alle meubels met prijskaartjes…

En met af en toe bezoekers die door het beeld heenlopen.

Florian Neufeldt grijpt met zijn werk vaak in de fysieke grenzen van architectuur. In deze tentoonstelling heeft hij een verhoogde vloer in een ruimte gelegd waaronder voortdurend een robot rijdt. Iedere minuut boort deze vervolgens op een willekeurige plek een gat in de vloer. Tot aan het eind van de tentoonstellingsperiode de vloer volledig is geperforeerd.

In deze installatie Orte Mögliches Wohnes laat Jakob Sturm een deel van z’n archief zien van bouwwerken/constructies die op het grensvak zitten tussen woonruimte en loze ruimte.

Voor we naar buiten gaan nog even naar de centrale ruimte van Voerman’s Immobiliengeschäft…

…alwaar we via de geimproviseerde toegang in een van de muren nog de achterruimte bekijken.

Centraal in deze achterruimte van karton, glas en plexiglas staat een maquette van een stad met een groot organisch bouwwerk van hout, glas en led-verlichting.

Door het raam zie je de wereld van Offenbach aan je voorbij komen.

En dan snel langs deze prachtige modernistische fontein (wat meer op kokend water leek) de stad in voor een gut-bürgerlische deutsche maaltijd.

De tentoonstelling is gecurateerd door Britt Bauman en Marcel Schumacher en maakt onderdeel uit van de Archtektursommer Rhein-Main 2011.

Van 13 augustus tot 3 september 2011.

asrm2011.de/kalender/detail/120/uncanny_valley

About [Redactie] 8943 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*