Le Corbusier, Notre Dame du Haut, Ronchamp

Een verbluffende kerk uit 1955, magistraal.

Eerdaags voorzien van begeleidend museum.

Kaartverkoop in kenmerkende betonbouw.

Een must see architectuurspektakel dat zijn weerga niet kent en kan wedijveren met welke klassieke kerkbouw dan ook. Groots, ingetogen, intiem, alles tegelijk. Kom daar maar eens om bij jaren vijftig kerkarchitectuur.

De menselijke maat doet goed en het is waanzinnig gelegen op de top van een heuvel in de natuur.

Ongekend Le Corbusier ook, die doorgaans grossiert in betonbouw van de blijde verwachting, Bijlmermania gelijk, moderne dozen om werkende mensen in op te bergen. Normaliter heeft hij niet zoveel met ronde hoekjes – maar in religieuze architectuur kan en mag alles kennelijk en valt alles op zijn plaats.

Op de foto’s lijkt het soms net paddestoelarchitectuur, maar dat is het nooit. Een organisch gebouw, van alle zijden opmerkelijk goed.

Op nog geen zeven uur rijden van hier.

en.wikipedia.org/wiki/Notre_Dame_du_Haut


View Larger Map

About Jeroen Bosch 4745 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

  1. nou duidelijk nog nooit in Unité d’Habitation geweest in marseille. Je kan er gewoon naar binnen lopen. Het dak op is fantastisch! en de detaillering en uitzicht waanzinnig. Met Bijlmer heeft het weinig te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*