About [Redactie] 9054 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

8 Comments

 1. Dat wereldvraagstukken als politiek en sociale economie als elitair worden gezien is pas vulgair. Het Van Abbe is het enige museum in Nederland dat zich duidelijk onderscheid van de anderen; waar kunst slechts het middel blijft en niet wordt verheerlijkt, vragen stelt wat de functie van een museum vandaag de dag kan zijn en een museum wiens interesse (terecht) verder reikt dan kunst en vormgeving.

  Eindhoven zou zich op de borst moeten slaan met zo’n belangrijk internationaal orgaan.

  Een fan.

 2. Tja en nee. Dierenpolitie, boeren, burgerij en wat dies meer zij hoeven niet persé vermaakt te worden in het museum. Aan de andere kant zijn de presentaties, zeker voor niet ingewijden, behoorlijk monotoon en moeilijk te volgen. Het museum lijkt me groot genoeg om een aantal verschillende trajecten onder een dak op te zetten. Dit alles natuurlijk wel zonder z’n eigen geloofwaardigheid op het spel te zetten.

 3. Wellicht kan er wat verbeteren aan de connectie met het publiek maar de wijze waarop dit nu wordt ingezet is tekenend voor het huidige klimaat. Uit het initiatiefvoorstel van Arnold Raaijmakers (PvdA):

  -Daarom moet het Van Abbe dus weer een breed toegankelijk museum worden, waarin de levendigheid terug is. Een museum ook waar cultuur en kunst getoond wordt voor meer dan alleen de kunstelite. Kunst mag soms toch ook gewoon mooi zijn? En voor mooie dingen betalen veel mensen gewoon graag geld. –

  en:
  -Concluderend:
  Het Van Abbe wordt weer een museum van en voor de stad, niet alleen voor de kunstelite, maar ook voor een breder publiek. Deze andere koers wordt vastgelegd in een nieuw 4-jarenplan, waarin de kernwaarden ‘Radicalisme’, ‘Gastvrijheid’, ‘Diversiteit’ en ‘Kennisuitwisseling’ worden herijkt. –

  Er spreekt een onverholen populisme uit en een uitgesproken afkeer en wantrouwen naar de ‘elite’. Het voorstel is alarmerend omdat er gegooid wordt met termen die niet onderdoen voor de culturele agenda van de PVV en waaruit een appel wordt gedaan op de woede van het ‘volk’ dat al jarenlang veronachtzaamd wordt. En dat komt vanuit de PvdA-hoek.
  Roepen dat de directie het volk veronachtzaamd is een regelrechte motie van afkeuring en een directe wens tot politiek ingrijpen in de bevoegdheid van een museumbeleid. Dat zijn ernstige ontwikkelingen. En vergeten wordt inderdaad dat het museum internationaal toonaangevend is. Of misschien wordt dat niet vergeten en is het een extra reden om de verbolgen Eindhovenaar te bedienen die zich niet vertegenwoordigd acht door het museum dat het internationaal zo goed doet? Een sprong achterwaarts naar provincialisme en isolationisme.

 4. Tss…ondertussen in Eindhoven; Winter-winkelstad, Lampenstad en Designstad. En dan is dat laaste ( naast PSV, vooruit) het enige hedendaagse wapenfeit waar buiten de lands- (lees: dialect-) grenzen nog over gepraat wordt.

  Het van Abbe heeft op allerlei terreinen een functie; lokaal maar ook internationaal, over de invulling mag je het hebben, maar je kunt er niet omheen dat het een instituut is met een groter bereik dan alleen de Lampengatse intelligentsia.
  Dat uitgerekend de Pvda zich net als alle andere oneline-verongelijkten nu uitlaat over het “elitaire” karakter betekent niet veel goeds…voor de Pvda…en de rest van de stad.

  Ze mogen het eens hebben over wat een kaartje voor PSV kost man, nondesju wat een bult geld.

 5. Kijk. En dat is dan de partij die tijdens de bezuinigingen roept dat de cultuur zo belangrijk is en die de acties sponsorde. De SP is een opportunistische oppositiepartij, en wie daar voor de tomatensoepkar gezet mag worden, is niet zo belangrijk. Partijpolitiek is een uitgeholde tegel op de plee. Ik doe mee: SP weg ermee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*