Out of Control @ Nest Den Haag

Artist talks Marijn van Kreij en Willem Besselink in een voor de gelegenheid jampacked nest

“Out of Control brengt kunstenaars bij elkaar die bewust de artistieke besluitvorming uit handen geven. Ze maken gebruik van methodische processen of toeval voor de totstandkoming van hun werk.”

nestruimte.nl/nl/projecten/out-of-control

Alexander Mayhew (rechts) in gesprek met Willem Besselink (midden) en Marijn van Kreij (links).

Misschien komt het door het overvloedige volk en de daarbij noodzakelijk aanhangende stoeltjes, tafels en randapparatuur in de ruimte, maar ik had bij deze tentoonstelling eerder het gevoel van een verzameling losse werken dan van eenheid van de tentoonstelling als zodanig.

Out of control (kunstenaars die bewust de artistieke besluitvorming uit handen geven) als leitmotief: sommige werken passen naadloos, andere werken hangen er wat lozer bij. Het gevaar van curationele illustratie dat bij elke thematische ingang op de loer ligt is misschien niet afdoende bezworen door een overtuigend straf geheel.

Een kniesoor die daar op let: er zijn toppers te zien. En met Koningsbruggen, Van Kreij, de vries is ook niets mis, integendeel.

Absoluut hoogtepunt/must see en op de valreep een reis naar Nest meer dan waard is onderstaande film van een project van Ewerdt Hilgemann.

Een vierkant blok marmer wordt de berg op gereden en ervan af gedonderd.

Eveneens schitterende fotoserie Ewerdt Hilgemann.

Ander hoogtepunt is deze stapeling glazen kubussen David Rickard. Elke kubus is gevallen van de hoogte waar hij nu eenmaal gelijmd weer staat.

Rob van Koningsbruggen.

Marijn van Kreij.

herman de vries

Roman Opalka opvallend onopvallend ingelijst.

David Rickard

Driessens & Verstappen

Roger Hiorns schuimt er lustig op los.

Tim Knowles postpakket met verborgen camera kiekt de tocht van Londen naar Schotland.

Walead Beshty super esthetisch prachtwerk. Onbelichte negatieven mee op vliegreis krijgen kleur en motief door de röntgenscans bij de bagagechecks.

Hedwig Houben en Bas Schevers kleien op verzoek.

Door de hele ruimte heen staafgrafiek van Willem Besselink.

Haast u: nog tot 4 maart.

nestruimte.nl/nl/projecten/out-of-control

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

  1. Heel fijn, zo veel volk, maar inderdaad niet goed voor het tentoonstellingsoverzicht. Kom gerust dit laatste weekend nog voor een heldere blik in minder volgestouwde ruimte. Dan blijkt het best harmonieus (ik ben wellicht licht bevooroordeeld, maar de feedback van derden komt overeen).

  2. Koomen was er ook:

    “Het contrast tussen het werk van de beide kunstenaars zou misschien de veronderstelling wettigen dat hier een interessante discussie zou ontstaan, maar beide kunstenaars bleven netjes op hun terrein. Waar Willem Besselink een vrij duidelijk idee heeft welke uitgangspunten hij gebruikt en in welke vorm hij het werk wil gieten dat daaruit ontstaat heeft van Kreij een meer zoekende en open houding.”

    http://blogger.xs4all.nl/chmkoome/archive/2012/03/03/742871.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*