Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Gratis uien om de hoek.
Is het kunst?
nee/ja/verkeerde vraag

Misschien een beetje flauw om er nu ook nog iets over te schrijven voor Trendbeheer: De kranten staan er vol mee en iedereen met een Twitter en/of Facebook account is er al mee doodgegooid.
Maar lieve mensen, hier gebeurt iets interessants! Lees:

“Nederland zit met een groot uienoverschot. Om te voorkomen dat ze rotten of worden weggegooid, redt Mediamatic een kwart miljoen uien van de Texelse boer Jo Flens. In het weekend van 30 maart t/m 1 april kun je onbeperkt gratis uien halen op de VOC-kade. Er is genoeg voor iedereen!”

Mediamatic.net/249251/nl/uien-feest

Uienfeest bij Mediamatic

De voedselindustrie: marktwerking, economische/politieke belangen, milieu problematiek, (valse) concurrentie, tekorten, overschotten blablablabla. We hebben er allemaal al zo vaak over gehoord, er zijn extreem veel documentaires over gemaakt, boeken over geschreven, kunstprojecten geïnitieerd en in Nederland hebben we zelfs een politieke partij die zich focust op diertjes én dit soort zaken.

Uienfeest bij Mediamatic

Wat ik zo goed vind aan Mediamatic is dat zij het beste van al dit combineren en het voor elkaar krijgen om een stap verder te gaan. En waarom op Trendbeheer? De presentatie van hun projecten in het algemeen raken aan hoe kunstenaars werken: tentoonstelling/(publieke) interventies/(maatschappelijk) debat/en heel veel beeld beeld beeld. Weet u, ik denk eigenlijk dat veel kunstenaars iets kunnen leren van de projecten van Mediamatic.

Uienfeest bij Mediamatic
Het beeld van een berg bestaande uit een kwart miljoen uien, illustratief voor slechts een fractie van wat op jaarbasis wordt weggegooid is sterk. De verhouding ten opzichte van een wereld waarin voor veel mensen juist voedseltekorten zijn is sterk.En de discussies die op grote schaal ontstaan naar aanleiding van dit ‘werk’ zijn belangrijk en relevant voor deze tijd.

Óók wanneer reacties minder positief zijn, zoals die van Debra Solomon:

“SCHANDE! / SHAME ON YOU, MEDIAMATIC!
Foute boel!
Foute boer!
Foute consument!
En vooral,
Foute voedselsysteem!

Mediamatic slaat de plank volledig mis met deze mediaspectakel. Wat handig dat de VOEDSELBANK op korte afstand is: Oostenburgermiddenstraat 150

De oplossing(en)? Eerlijke boeren direct een eerlijke prijs betalen voor hun goeie biologische producten die bedoeld zijn voor de regionale/locale verkoop. Mediamatic, hier hoort jouw boer niet bij.

Producten kopen bij boerenmarkten is er maar een van de vele manieren om direct contact te hebben met een boer. Producten kopen dmv voedsel inkoop collectieven zoals VOKOMOKUM.NL bieden ook een mogelijkheid voor eerlijke inkoop op fatsoenlijke prijzen.

Betreft voedsel inkoop collectief VOKOMOKUM.NL, heeft ‘onze uien boer’ Van Dam geen enkele probleem met overschotten. Hij kent zijn klanten en weet (enigzins) van te voren wat zijn klanten van hem gaan inkopen. Daar zorgen wij voor als voedsel collectief. Het is belangrijk voor ons om deel te nemen aan GEZONDE ECONOMIEËN.

Overschot komt omdat onheuse boeren deelnemen aan onheuse economieën. Leeghoofdige consumenten die uit zijn op kilo-knallers in supermarkten (en blijkbaar tegenwoordig in culturele instellingen) maken het probleem alleen maar erger.

HIERONDER de telefoon nummers van de hoofdkantoor van de Voedselbank Amsterdam die terecht voortdurend klaagt over voedsel te kort.Voedselbank Hoofdvestiging Amsterdam Telefoon (020) 638 44 77

SCHAAM JE DOOD, MEDIAMATIC en ook allen die zaterdag gaan graaien. Ik ga een LEGER daklozen op je afsturen.”

Uienfeest bij Mediamatic

Wat ik persoonlijk heb begrepen is dat de voedselbank in Amsterdam geen ui meer kan zien juist doordat er al zo veel ‘overschot-uien’ bij ze zijn gedumpt. Dát, en voedselbank mensen kunnen indien gewenst nu nog steeds hun portie ophalen, maar dan bij Mediamatic. Een mooi debat dus wat wellicht daadwerkelijk voor verandering kan gaan zorgen.

Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Uienfeest bij Mediamatic

Uiteraard ben ik gisteren zelf gaan kijken, heb allerlei heerlijke uiengerechten geproefd en ben uiteindelijk naar huis gegaan met een tas vol.

Uienfeest bij Mediamatic

Dit hele weekend nog gratis af te halen. Gáán!!

Mediamatic.net/249251/nl/uien-feest

3 Comments

  1. joehoeee!!! Gisteren een overheerlijke uitensoep gemaakt! – Tot en met vandaag zijn de uien nog gratis af te halen, dus wie in de hoofdstad vertoeft: no excuses!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*