HCAK Revisted @ 1646, Heden, Nest, Gemak, JCA de Kok en Ruimtevaart

De meerjarensubsidieadviezen zijn bekend en een aantal Haagse initiatieven kan aan de slag de komende vier jaar. De Haagse scene floreert als nooit tevoren.

hcak.nu

Dat is niet altijd zo geweest. In 1978 vonden een aantal kunstenaars dat het schortte aan de nodige dynamiek in het Haagse.

In de Wagenstraat huurden ze een klein pandje en maakte daar hun atelier van. Om de zoveel tijd werd de plek opengesteld voor het publiek en kwamen gelijkgezinden op bezoek. Hieruit ontstond het allereerste Haagse initiatief het HCAK.

Het Haags Centrum voor Actuele Kunst mocht op een gegeven moment naar een mooie nieuwe ruimte op de Stille Veerkade verhuizen.

Het HCAK heeft daar tentoonstellingen georganiseerd met mensen die destijds jong en onbekend waren, maar van wie we nu de naam wel kennen.

Miroslaw Balka had er zijn eerste buitenlandse tentoonstelling, er hing werk van Marlene Dumas en Berend Strik aan de muur voordat enig museum er interesse in had en er was een gezonde mix van lokaal en nationaal talent te vinden, variërend van Hans van Houwelingen en Lauwrence Wiener tot Marcel van Eeden en Urs Pfannenmüller.

Veel van de huidige Haagse initiatoren werkten vroeger als medeorganisator, klusjesman of suppoost bij het HCAK of kwamen er als bezoeker over de vloer.

Op dit moment zit Tag in het oude HCAK-pand, want het HCAK hield er in 1997 mee op. Het HCAK zou waarschijnlijk ook niet goed functioneren in 2012. Aan publieksbereik had het een broertje dood en pr-beleid of marketingplan waren afwezig.

Op het internet is over het HCAK niet veel te vinden en het gevolg is dat een nieuwe generatie kunstenaars en organisatoren zich niet bewust is dat een groot deel van de Haagse initiatievenwereld is voortgekomen uit het HCAK.

Terugkijkend ontstond de wens het HCAK aan de vergetelheid te ontrukken. Daar gaven de oude programma’s van het HCAK alle reden toe, want deze programma’s blijken heden ten dage nog steeds fris en intrigerend te zijn.

Zes Haagse initiatieven en presentatieinstellingen zijn de uitdaging aangegaan om een nieuwe invulling te geven aan een oud HCAKproject onder de noemer HCAK revisited. Zaterdag 5 mei gaan ze tegelijkertijd open. Dan wordt ook de HCAKsite gelanceerd, zodat ook gelijk die lacune op het internet is opgevuld.

Elk initiatief gaat om 13 uur open, maar elk heeft ook z’n eigen speciale momentje. Heden trapt om 13 uur af met de opening van HCAK revisited door oud artistiek leider Philip Peters.

Marius Lut en Thomas Raat geven bij Heden invulling aan het project Pas de Deux, waar twee kunstenaars aan elkaar gekoppeld werden met als doel elkaars werk te maken. Dat dat geen kinnesinne is bleek al in 1991 in het HCAK toen de duo’s binnen het concept op zoek gingen naar alternatieve wijzen om harmonieus tot een goed eindresultaat te komen.

Lut en Raat zijn uitgekomen bij iets met tafels en tafelkleden, maar het blijft nog even spannend, want vandaag waren alleen de tafelpoten gearriveerd.

Het Gemak heeft het project één schilderij opgepakt. Dit project kwam voort uit een bijzondere ervaring die Philip Peters ooit had in het dorpje Monterchi waar hij een Piero della Francesca tegen kwam in een afgelegen kapel.

In het Gemak ligt de route naar het hedendaagse kapelletje waar een werk van Vittorio Roerade zich mag openbaren.

JCA de Kok is een initiatief van nu, maar opgezet door generatiegenoten van de HCAKers. Dientengevolge lag het daar voor de hand oud HCAK-gedienden uit te nodigen voor ‘En Suite’, het HCAK-project uit 1992 waarin miniretrospectieven bestaande uit drie werken werden gepresenteerd.

Alles hangt al, inclusief werk van oud HCAK-curator Marcel Zalme.

Er hoeft alleen nog maar gestofzuigd te worden..

.. en een plankje kan nog een likje verf gebruiken.

1616 doet In Eigen Beheer, met verrassend genoeg Oud HCAK-gedienden Philip Peters en Rien Monshouwer als curatoren. In het Eigen Beheer uit 1996 werd het HCAK aan de deelnemende kunstenaars uit handen gegeven. De versie van 1646 heeft een wat andere invulling gekregen.

De 1646-organisatoren worden tentoongesteld door de HCAK-mannen.

Philip Peters: “Als het moet kan ik het allemaal keurig weer bij elkaar lullen.” Dus u weet bij wie u uitleg moet halen.

Ruimtevaart toont zich het ware kunstenaarsinitiatief waar bij lastige zaken makkelijk geïmproviseerd wordt. Ruimtevaart werd enige tijd geleden getroffen door een brandende lijnoliedoek die het pand onder dikke rook zette en dientengevolge mogen er nog maar vijf personen tegelijkertijd naar binnen.

Dat maakt een tentoonstelling maken wat lastig, maar daar hebben de ruimtevaarders iets op gevonden. Hun versie van Metamorfose speelt zich af in speciaal verbouwde tentoonstellingsruimte.

Zaterdag kan een ieder de tentoonstelling van buiten af bekijken.

Philip Peters sluit de dag bij Nest waar vier kunstenaars aan de slag zijn gegaan met het idee van de utopie in het kader van het thematische programma The Ideal Place. Alicia Framis, Krien Clevis, Thomas van Linge en het duo Osterholt en Uitentuis mogen kijken of zij 18 jaar na de oorspronkelijke versie nog iets toe te voegen hebben aan de verschillende visies op de utopie uit 1994.

Er is in ieder geval hard aan gewerkt. Osterholt/Uitentuis hebben zelfs een utopisch appartement uit Rio de Janeiro in Nest neergezet om daarmee een mislukte utopie uit het verleden onderwerp te maken van een persoonlijke utopie om de utopie in Brazilië alsnog te bewerkstelligen.

U kunt het niet meer volgen? Wees niet bang ze hebben een informatiefolder gemaakt waarin u het nog eens kunt nalezen.

Dat geldt overigens ook voor het hele project want naast een site is er door vormgever ‘Since Today’ ook een prachtig boekje gemaakt, opdat het verleden niet vergeten zal worden.

De opening ligt nog in de toekomst, maar vanaf zaterdag bent u welkom in de wondere wereld van HCAK-revisited.

www.hcak.nu

 

 

9 Comments

  1. Het werd tijd, jammer dat ik er zondag pas weer ben! Vreemd een foto van mijzelf in de HCAK-geschiedenis volgens EvdL terug te zien onder onze nieuwe Haagse ArtBabe.

  2. Ondanks of dankzij alle adviezen wordt het feest in Den Haag. Zaterdag vanaf 13 uur bij Heden en daarna elk uur bij onze vrienden. Tot morgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*