About [Redactie] 9063 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

2 Comments

  1. By far de stompzinnigste petitie die ik de laatste jaren zag.

    Bezuinigingen zijn van alle tijd, over nut en effectiviteit kun je twisten. Wat de kunsten schade heeft berokkend is de framing, de intense beeldvorming van de kunstenaar als subsidievreter. Het schreeuwen voor de kunst, het heeft een dramatisch omgekeerd effect. “Oprotten patjepeeërs , ga eens werken voor je geld. Doen wij ook.” Geef ze eens ongelijk.

    Elke realistische kijk op de gemankeerde verhouding tussen samenleving en kunst ontbreekt in deze intens naieve ‘doe mij eens een tijdelijke uitkering’-petitie, hoe goed bedoeld ook.

    Alle subsidies afschaffen. Wat van belang of van waarde wordt geacht is kan de overheid financieren of cofinancieren. Herijk begrippen.

    Nogmaals: over nut en effectiviteit van het afschaffen van de Wikk, aanleiding voor deze peritie, kun je twisten, soit. De zieligheid troef in de aanzet van deze petitie maakt de K verder tot paria. En je kunt het k-woord al niet meer met goed fatsoen gebruiken. Wat is een kunstenaar? Een kunstenaar is iemand die gekort wordt of geen subsidie meer krijgt.

  2. Nou, nou JB… Kunstenaars moeten dus helemaal maar hun mond dicht houden en schuldig in een hoekje verder hobbieën..? Makkelijk zeg, om nu maar helemaal te gaan kapituleren tegen de onderbuik. Veel kunstenaars en vooral beginnende kunstenaars worden onnodig en met leugenachtige argumenten buitenproportioneel gekort en gemarginaliseerd. Als ambtenaren al lopen te zeuren over een niet uitgevoerde loonsverhoging van 1% dan heeft ook de kunstwereld het grootste recht om te protesteren dunkt me. Natuurlijk is het goed dat de bezem eens door de kunstwereld gaan en kunstenaars ietsje minder blijven navelstaren, dat kunstenaars een bijdrage leveren aan de bezuinigingen etc. etc, etc, etc. Ja, ik weet dat ieder weerwoord weerstand oproept, maar het lijkt me niet dat we door de knieën moeten voor de meest onbenullige on-geinformeerde mening. Het beeld van “de kunstenaar’ is uiterst negatief, dat weet iedere kunstenaar. Ook ik heb dubbele gedachtes bij zo’n petitie en hoor en zie de geenstijl-reacties al. Maar er is veel voor te zeggen om te pleiten voor terugkeer van een regeling die aantoonbaar succesvol was. “Een kunstenaar is iemand die gekort wordt of geen subsidie meer krijgt.” het is wel erg fatalistisch en cynisch om je bij zo’n defenitie neer te leggen. Maar goed ieder z’n meug..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*