Les Regles du Jeu @ Nieuwe Vide

Groepstentoonstelling Les Regles du Jeu in Nieuwe Vide is een absolute aanrader: Jarings beste tot nu toe.

nieuwevide.nl/content_new/tentoonstelling_overzicht.php?id_t=201

Anne-Marie van Meel

Robbert Weide

Rene Bosch

Sebastien Goy toont The Sims kunstobjecten IRL.

Man klimt op paal en valt er tig keer af. De treurigheid van de performance maar weer eens geboekstaafd. Dat moet toch eens gezegd worden. Performances zijn eigenlijk altijd kut, niemand zit erop te wachten, iedereen is blij als het voorbij is. Fijn als er een weerslag hangt, dan kun je het negeren.

En ook helemaal van deze tijd, je ziet het veel: video’s heel klein op de grond beamen. Omdat (kies één of beide) a) het artistiek staat b) de video niet zo goed is.

Meervoudig gelaagd en maar half ontoegankelijk – een zekere onbegrijpelijkheid is de werken niet vreemd – is het een fris samenspel van speelse regeldrift; of andersom zoals je wilt, speelkwartier binnen zelf getrokken lijntjes geworden. Hier zijn geen kunstambtenaren aan het werk geweest.

Nog te zien tot 4 november.

nieuwevide.nl/content_new/tentoonstelling_overzicht.php?id_t=201

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

 1. Eigenaardige vermenigvuldiging. De som der delen is hier beduidend groter dan de afzonderlijke werken. Waar ligt die verdienste?

 2. Goed gezegd. Je bent (ook) geweest? Vraag ik me ook af. Foto’s zijn zoals te doen gebruikelijk slechts verwijzend, maar je loopt door een prettig geheel. Ik heb echt verwonderend lopen kijken en zo’n eerste indruk neem ik dan mee. Terwijl ik aan de helft van de werken geen touw vast kon knopen – vind ik overigens over het algemeen niet erg.

 3. Homo Ludens, regels bestaan niet meer wat dan ook weer een regel wordt: doe er maar eens iets mee! Ik weet niet of apodictische opmerkingen als: “Performances zijn eigenlijk altijd kut” en “je ziet het veel: video’s heel klein op de grond beamen. Omdat (kies één of beide) a) het artistiek staat b) de video niet zo goed is.” daar bij helpen, misschien als provocatie!

 4. Ha Kees maar natuurlijk is dat niet anders dan provocerend. Het ligt er duimendik bovenop door mijn toonzetting dat het een persoonlijke verzuchting is dacht ik zo. Een zucht die niet helemaal uit de lucht komt vallen – want als je net als ik veel ziet en dat doe je dan kan het je niet anders dan zijn opgevallen, de hausse aan performativiteit. (Ik wilde performatieve zut schrijven maar erm dat is weer zo gekleurd he.)
  En dat kies a) of b) of beide is eveneens typisch JB geformuleerd – maar vergeet niet mijn enthousiasme over deze tentoon – of lees je daar juist per expres overheen?

 5. Nee hoor, maar je hebt nogal geen lezerspubliek die dat misschien niet allemaal in het juiste perspectief kan zetten. Bovendien heb ik zelf juist mijn eerste performance achter de rug en had ik recent een lage projectie in een installatie en dan komt eea aan. Ik kan het wel in het juiste perspectief zetten als ik even afstand neem, maar ja: internet is snel weet je wel!

 6. “mijn eerste performance + een lage projectie” ha zie je wel nog een. Cyclisch altijd anticyclisch produceren heer Koomen.

  Misschien kun je dan uitleggen waarom in jou geval gekozen is voor die lage projectie.

  Even een tegenvoorbeeld – ik zie zoveel televisieformaat grondprojectie dat ik wat ibbel wordt – bijvoorbeeld wel geslaagd is Martijn Hendriks bij Boijmans Minimal Myth. Dat wordt/is sculptuur. Dat werk staat zo op die manier als een huis.

  Bij Nieuwe Vide moest ik nee wilde ik door de knieen – goede tentoonstelling etc nieuwsgierig naar al het werk – maar daar vond ik geen waarde of meerwaarde. Misschien was het gewoon wel makkelijk zo: hop op de grond, klein beeldvlak, toch scherp. Dus niet inhoudelijk bepaald maar uit luiheid danwel voorhandenheid zo vormgegeven.

 7. Cyclisch, anti cyclisch: what about inherente noodzaak! Dit gaat meer over het argument (waarschijnlijk ook weer met het nodige cynisme gebruikt) dan over het werk zelf (personae II in EX-MÊKH Takes Five # IV,
  http://blogger.xs4all.nl/chmkoome/archive/2009/10/03/522448.aspx ) Dat werk vergt nog een heel verhaal dat ik hiet niet uit de doeken ga doen.
  Overigens: Jaring doet het goed en de Nieuwe Vide wil ik ook nog zien, alleen is het nogal druk aan het worden. Ben benieuwd naar mijn eigen bevindingen, op grond van jouw verslag kon ik er nog geen chocolade van brouwen, maar ja, je moet er eerst maar voor staan voor je er echt iets van kan zeggen, vindt je ook niet?.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*