Spuiforum @ Den Haag?

Den Haag wil graag Culturele Hoofdstad 2018 worden en gooit € 181.000.000,- in de strijd. Maar dan houden ze er natuurlijk wel een prachtig gebouw aan over. Hoewel prachtig? Ik heb het al een bonbonnière horen noemen… Hoe dan ook, PvdA en D66  staan er innig gearmd pal voor. Wethouder Marnix Norder probeert zijn vorige mislukte kunststukjes (zoals de formidabele cruiseterminal op het Zuiderstrand en de magistrale M bij het CS) met dit 60 meter hoge gebouw te overtreffen. Wethouder Marjolein de Jong probeert het geminimaliseerde Residentie-orkest, het bijna gehalveerde Nederlands Dans Theater en het Conservatorium synergetisch te laten samenwerken. De lamme helpt de blinde helpt de dove…

Voor degenen die dit alles niet feestelijk vinden:

petities.nl/petitie/geen-spuiforum-maar-hergebruik-philipszaal-en-danstheater

Uitvoerige info:

denhaag.nl/Voorstel-van-het-college-inzake-realisatie-Spuiforum.htm

 

 

9 Comments

 1. Voeg daaraan toe dat ‘iemand’ heeft bedacht dat het ontwerp best een kwartslag gedraaid kan worden. Stedebouwkundig ontwerpen nah who cares.

  “‘Tot mijn verbazing vergeet men de stedebouwkundige uitgangspunten. Zo krijg je nooit controle over je stad.'”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3332676/2012/10/17/Toparchitecten-Meier-en-Hertzberger-kritisch-over-draai-Haags-Spuiforum.dhtml

  Er zijn redenen waarom je principieel zou kunnen tekenen.

  Zoals GJ al schrijft: bezuinigen op orkesten en culturele infrastuctuur – kwartjeswerk – maar wel een weer een vers gebouw, miljoenmiljard in steen.

  Waar ik helemaal razend om kan worden is de discrepantie tussen enerzijds korten op kunsten want dat kost slechts en levert niks op en anderzijds meedingen naar de culturele hoofdstad van de planeet want kunst en cultuur dat is €€€ voor de stad en de regio.

  De wansmaak van wanbestuur.

  Aan de ene kant straf de cultuur straf afkalven, andere kant megafop aan geld klaarleggen voor grote gebaren (culturele hoofdstad van de planeet, doos van steen)

  Aan ene kant baf beng boem stop maar met je kut orkestje en je mottige dans, andere kant er moet een miljoenmiljard aan steen worden neergezet.

  Het rijmt allemaal niet.

  En dan ook nog eens niet stedekundig embedded die doos maar een kwartslag gedraaid zodat het gegarandeerd de boel verziekt en er niet uitziet.

 2. De enige die hier rijker van wordt is de projectontwikkelaar. Smaken verschillen, maar het ding is werkelijk nergens voor nodig. Zowel praktisch, architectonisch als stedenbouwkundig is dit volstrekte onzin en een letterlijke verarming van de stad en dit land. Stem tegen!

 3. Hilarisch zijn ook de foto’s van voorbeelden van vernieuwing van de Haagse binnenstad ter illustratie. zie: RIS251767 Realisatie Spuiforum.pdf

 4. Het beste argument voor nieuwbouw is natuurlijk de foto op pagina 12 uit het linkje van Bas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*