Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten @ GEM

noworneveroverizcht

Een extended eindexamenexpositie in een heus museum: dat heet FEEST voor de geselecteerden. Arriveren voordat je goed en wel vertrokken bent en met zevenmijlslaarzen de echte wereld in.
De achterliggende gedachte van GEM wellicht: vinger aan de pols van de dag van morgen, beide voeten in de stad. Manco is dat Now or Never net zo onsamenhangend is als een reguliere eindexamenexpo. Er wordt dicht bij huis gecurateerd op afkomst en talent en dat waaiert nogal uit.

Bobeijkelenboom

Bobeijkelenboom2

Bobeijkelenboom3

Van Bob Eikelboom zag ik nog nooit een gelijk soort werk. Tegengesteld aan sleetse herhalingsdrift maar fijn als hij zich op een dag ergens in/bij thuis zou voelen.

Machteld-Rullens

Plain shapes, Machteld Rullens

overzicht

Puck-Verkade

Ik ben dol op Puck Verkade. Wie niet. Weer erg goed werk: Any day now, 2011.

Recursief docudrama met een grote rol voor (de twijfels van) Puck Verkade. Camperen bij wij-na-de-zondvloed-gelovigen.

katinkavangorkum1

katinkavangorkum2

Katinka van Gorkum, When Monkey met Banana

Juliaan-Andeweg-0

Juliaan-Andeweg-1

Juliaan-Andeweg-2

Achter is haast een ruimte vrijgemaakt voor een solo van Juliaan Andeweg en dat werkt wel lekker – zo los van de anderen.

Now or never #2 – werk van achttien kunstenaars met als overeenkomst vers afgestudeerd aan de KABK, nog te zien tot 24 februari.

gem-online.nl/exposities/now-or-never-2

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

11 Comments

 1. Ik mis toch wel wat hoogtepunten van afgelopen jaren. En Puck: je zou het niet meer doen toch? Speciaal verzoek van mijnheer Tempel?

 2. “Ik mis toch wel wat hoogtepunten van afgelopen jaren”

  Je bedoelt “afgelopen jaar”? BTW dit is mijn selectie van zes uit achttien. Misschien zit wat je mist tussen de andere twaalf.

 3. Neen, je begrijpt me verkeerd: ik mis hoogtepunten uit de eindexamenexpo’s van de afgelopen twee jaar als Guido van der Linden en Josje Hattink bijvoorbeeld!Maar goed, de gustibus…

 4. @verbijsterde lezer: ik plaag Puck een beetje, maar het komt wel voort uit mijn verbazing over het feit dat werk van een eindexamen anderhalf jaar geleden op een belangrijk podium nog een keer getoond wordt, terwijl het juist een gelegenheid is met nieuw werk het publiek (en mijnheer Tempel) te blijven verbazen. Puck is overigens niet de enige die oud werk laat zien.
  Ik ga er zelf ook maar eens kijken, misschien dat ik totaal ongelijk heb!

 5. Wellicht kan mevrouw Verkade Kees verbazen, die uitgesproken opinies ventileert over wat hij NIET heeft gezien.

 6. Kees – ik denk niet dat de exposanten geheel en al de vrije hand hebben te tonen wat ze willen maar dat er vanuit GEM een bepaalde keuze is gemaakt en er een tentoon is samengesteld op basis van die en die en die werken willen we hebben.

  Maar mbt werk hertonen; stel ik zeg je kom deze es bekijken dan zeg je ja die ken ik al gotsamme; maar de rest van Nederland niet en dat geldt in zekere zin ook voor dat werk van Puck. Ik kende het nog niet. En nieuw werk van haar en anderen gaan we nog zien.

  Weet je wie ook altijd maar oud werk toont bij de buren? Mondriaan!

 7. Volgens mij heb ik geen mening gegeven over wat ik nog niet heb gezien, maar over wat ik al wel eerder heb gezien. Als dat wat ik al wel (soms drie keer) eerder heb gezien door het GEM uitgekozen wordt om nog eens getoond te worden vind ik dat het GEM de kunstenaars geen recht doet. Ik zou zelf nog eens willen gaan kijken of er misschien niet meerdere werken te zien zijn van de diverse kunstenaars waardoor ik een beeld zou kunnen krijgen van de ontwikkeling na het eindexamen. En als ik sommige kunstenaars graag voor andere kunstenaars zou willen inruilen die indruk op me maakten afgelopen twee jaar (en ik vergat Line Gulsett nog te noemen) dan is dat mijn mening en die ventileer ik hier! En die lezer mag wel eens afstand nemen van zijn/haar verbijstering zodat we uit zijn/haar formuleringen een duidelijke mening kunnen destilleren.

 8. Naar verluidt wordt er inderdaad eindexamenwerk getoond voor zover dat nog voorradig was. Het is de keus die tijdens de eindexamens gemaakt is en dat is het uitgangspunt.
  Ik had er ook een déjà-vu-idee bij, maar er zijn natuurlijk veel GEM-bezoekers die het werk helemaal niet kennen.
  Maar overigens is in de kelder nog t/m komend weekeind het prachtige werk van Michiel Ceulers en Ben Akkerman te zien!

 9. Helaas waren de kunstenaars inderdaad niet per se heeeeeel vrij om te tonen ‘wat ze maar wilden’. Maar met veel trots heb ik Any Day Now nogmaals getoond, en nu in een meer compacte versie.

  Dank Trendbeheer ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*