Rotterdam World Wide stopt

Na de nodige ophef deze week gaat de stekker eruit:

“Wij hebben besloten om af te zien van die bijdrage van het Stadsinitiatief om ons plan te realiseren. Rotterdam World Wide gedijt bij een goed sentiment over, en massale steun van de Rotterdammers voor ons plan. De ophef van de afgelopen dagen maakt dat onmogelijk.”

Hele persbericht na de klik.

Mededeling

Rotterdam 07-06-2013

Beste lezer,

Sinds zaterdag 1 juni jl de winnaars van het Stadsinitiatief 2013 bekend zijn gemaakt, is er commotie ontstaan rond het Stadsinitiatief, het project Rotterdam World Wide en over de initiatiefnemers persoonlijk. In deze brief reageren wij daarop.

Ondanks dat ons plan, Rotterdam World Wide, de minste stemmen kreeg van de zeven finalisten in het Stadsinitiatief 2013, ontvingen wij bericht dat het toch uitgevoerd zal gaan worden. Dit heeft te maken met het feit dat van het ter beschikking gestelde budget van 2,5 miljoen euro er nog geld over is na aftrek van de kosten van het plan van winnaar (De Schaatsbaan) en alleen ons plan nog in dat resterende budget van 0,5 miljoen euro past. De begrotingen van de andere initiatieven liggen (veel) hoger.

De commotie die hierover ontstaan is begrijpen wij. Het voelt niet goed als de nummer zeven van de 120 toch ‘wint’. En in deze tijden van bezuinigingen is de opzet waarbij het budget opgemaakt moet worden, vatbaar voor discussie. Over het reglement van het Stadsinitiatief gaan wij echter niet.

Wij hebben besloten om af te zien van die bijdrage van het Stadsinitiatief om ons plan te realiseren. Rotterdam World Wide gedijt bij een goed sentiment over, en massale steun van de Rotterdammers voor ons plan. De ophef van de afgelopen dagen maakt dat onmogelijk.

Waar we bijzonder teleurgesteld in zijn geraakt is de opstelling van de media en de gemeenteraad. Dat er op internet uitgebreid ruimte is voor ongefundeerde meningen, leugens en achterklap, was ons bekend. Hoe kwetsend dat soms ook kan zijn. Maar dat bepaalde media dit klakkeloos overnemen zonder enige fact checking of wederhoor is ronduit schandalig en onethisch. De energie die nu wordt gestoken in het zwart maken van mensen met integere bedoelingen had beter gestoken kunnen worden in een positief verhaal over Rotterdam. Dat deze onwaarheden vervolgens ook nog eens door een deel van de gemeenteraad wordt overgenomen, heeft ons helemaal verbaasd.

De intentie van Rotterdam World Wide was het gewonnen geld linea recta in de economie van Rotterdam te stoppen. Er zouden direct 12 (tijdelijke) banen gecreëerd worden. De initiatiefnemers zouden geen van deze rollen vervullen. Uit de fouten die hierover in media zijn gekomen blijkt eens te meer het gebrek aan kwalitatief journalistiek werk.

Wij willen de 681 mensen die op RWW hebben gestemd bedanken, net als wethouder Korrie Louwes en de voorzitter van de board, Marianne van den Anker, die achter het Stadsinitiatief staan. Tevens willen wij onze partners bedanken voor het vertrouwen in ons plan. Dank ook aan de vele mensen die in de afgelopen dagen hun steun bij ons hebben uitgesproken en aangegeven hebben mee te willen doen aan het project. Zij namen wél de tijd zich in het plan te verdiepen en dit op waarde te schatten voor de positie van Rotterdam.

Het is goed om te constateren dat één van de doelen van Rotterdam World Wide om de kracht van het internet te benutten, aangetoond is. Ook al was het dan helaas niet ten goede. Uiteindelijk betreuren we het dat een goed plan om Rotterdam positief van zich te laten doen spreken, en waar we nog steeds vierkant achter staan, om zeep is geholpen door discussie over het reglement van de prijsvraag.

Wat begon als een mooi initiatief om de Rotterdammer te inspireren met ideeën voor de stad te komen, mondt uit in een potje moddergooien van uitzonderlijk laag niveau. Wij vragen alle betrokkenen nog eens goed na te denken over de rol die ze hierin gespeeld hebben.

Wij zullen ons in blijven zetten voor de stad, maar gaan niet verder met Rotterdam World Wide en stellen voor het aan ons project toegekende budget een andere bestemming te geven.

Isis Spuijbroek & Vincent Luyendijk
Initiatiefnemers Rotterdam World Wide
www.rotterdamworldwide.nl

About Niels Post 3639 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

7 Comments

 1. gelukkig! totaal en idioot gebakken lucht project.

  het mooie is dat “de burger” en “sociale media” waar RotterdamWorldWide zo enorm pretentieus mee aan de haal ging ervoor gezorgd hebben dat de waarheid over de dubieuze manier waarop dit project subsidie heeft ontvangen boven tafel is gekomen.

 2. “Dat er op internet uitgebreid ruimte is voor ongefundeerde meningen, leugens en achterklap, was ons bekend.”

  Maar die vlieger gaat dus voor klapwiekend RWW niet meer op. Door de mand gevallen: enig corrigerend vermogen kan dat internet niet ontzegd worden.

 3. Kan niet anders zeggen dan dat ik met een goed gevoel het weekend ben ingegaan. Het stadsinitiatief lijkt me bedoeld voor projecten die de stad leuker maken en waar de inwoners wat aan hebben. Dit project droeg daar niks aan bij en voelde niet alleen als geld over de balk gooien, maar vooral ook als oneigenlijk toekennen van een opdracht waarvoor normaal een aanbesteding doorlopen moet worden.
  Ik heb me echt wel verdiept in de initiatieven van dit jaar, maar kreeg bij het lezen van RWW al direct een zeer onaangenaam gevoel. Onbegrijpelijk hoe zo’n project überhaupt al de finaleronde kon bereiken. Begrijpelijk dus dat weinig mensen hierop hebben gestemd, des te schokkender dat er gewoon even een bedrag aan zou worden uitgekeerd waarmee ook een museum in stand gehouden kan worden… Dat zijn zaken van véél grotere waarde voor de stad!

 4. ‘Dat er op internet uitgebreid ruimte is voor ongefundeerde meningen, leugens en achterklap, was ons bekend. Hoe kwetsend dat soms ook kan zijn. Maar dat bepaalde media dit klakkeloos overnemen zonder enige fact checking of wederhoor is ronduit schandalig en onethisch.’

  Uit deze passage blijkt een opvallende kijk op internet door Isis Spuijbroek en Vincent Luyendijk. Hun woorden suggereren dat sociale media en (nieuws)blogs meer ruimte bieden aan leugens, roddel en slecht onderbouwde meningen dan de ‘gevestigde media’. Da’s echter nog maar helemaal de vraag.

  Het kenmerk van de kritiek door diverse blogs op de onderbouwing door RWW was juist dat de feiten nauwgezet werden gecheckt. En dat bleek dat RWW zelf de feiten niet goed op een rijtje had. Zodat er een feitelijke onderbouwing voor het project ontbrak.

  Daarom is het verstandig dat de initiatiefnemers de stekker eruit trekken. Des te meer omdat ze geen idee lijken te hebben van de verscheidenheid en kwaliteit van blogs op internet. Precies het onderwerp waarmee ze zich meenden te kunnen profileren als specialisten.

  Uit het persbericht valt op te maken dat Isis Spuijbroek en Vincent Luyendijk de kern van hun eigen project niet begrijpen. Voor een toekomstig project is hun neerbuigende opstelling jegens sociale media en (nieuws)blogs ongelukkig en onverstandig. En tamelijk onbegrijpelijk voor mensen die de kracht van internet wilden inzetten om een verbinding tussen mensen te leggen.

 5. Het doet me denken aan het Koningslied. Misschien dat Paul de Leeuw erop gezet moet worden om de boel met flink campgehalte alsnog door te laten gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*