Venetië report III: De landenpaviljoens

DSC01509

Het politiek correcte standpunt is dat kunst geen wedstrijdje is, maar als landen eens in de twee jaar de eigen trots in een nationaal paviljoen gaan presenteren, dan ligt de vergelijking met het songfestival of WK voetbal op de loer.

Mocht u dergelijke vergelijkingen niet aankunnen dan vindt u hier of hier wellicht iets van uw gading, ga anders gerust voor Meer en Lees verder.

DSC01486

Mark Manders zei in een interview dat hij zich niet liet leiden door de eer de nationale uitverkorene te zijn, maar gewoon een tentoonstelling ging maken. Toch hangt op zijn verzoek voor het eerst in jaren de vlag uit bij het paviljoen.

Mark Manders is een typische Nederlandse inzending; gelijk de oranje equipe gaat hij voor het mooiste spel, maar mist uiteindelijk op doelsaldo de doortocht naar de halve finale.

DSC01988

In het voetbal staan daar meestal de Duitsers, maar die gaan echter roemloos ten onder in de groepsfase.

Dat doen ze terwijl ze de eigen nationaliteit zo veel mogelijk proberen te ontlopen met o.a. een krukjesbijdrage van Ai Weiwei..

DSC01991

..en een verstilde video plus fotoserie van Dayanita Singh. En dat allemaal in het Paviljoen van Frankrijk. Hoe mooi ook, het hoort ergens toch niet.

We willen in Venetië zien wie de nationale dans gewonnen heeft en uitverkoren is de natie te vertegenwoordigen. We willen de vooroordelen over de verschillende landen terugzien en we willen er door overtuigd worden. We doen al het het hele jaar zo correct.

Net als dat op een opening op 18 mei het publiek opeens naar huis moest om te kijken of Anouk het nu eindelijk eens ging lukken zo willen we nu ook zien dat onze Mark gaat winnen. Alleen, hij moet het opnemen tegen een Chinees, een Indiase, een Zuid Afrikaan en een Fransman, die voor Duitsland spelen in het Franse Paviljoen.

We kunnen op het WK toch ook Beckham niet inzetten, omdat hij bij Paris Saint Germain zo lekker speelde met onze Gregory van der Wiel?

Overigens gaat tegenwoordig net als bij Beckham, ook bij Ai Weiwei niet elke vrije schop de goal meer in.

DSC01985

Enfin, de wereld globaliseert, het internet breekt de grenzen open, maar gun ons de nostalgie van het kleinburgelijke songfestivalgevoel op de biënnale van Venetië. Anders zijn er nog wel wat andere biënnales in de wereld te bezoeken.

Ergens is het wel fijn dat het Duitsland niet lukt te imponeren, ondanks de neushoorn van Romuald Karmakar.

DSC01924

Helaas wordt mijn hele betoog onderuit geholpen door het paviljoen van Lithouwen dat ook nog eens samenspant met Cyprus en een sporthal vult met werken en nationaliteiten die gemixt zijn als een Italiaanse salade met Griekse Feta, Noorse Zalmsnippers en Spaanse olijven.

Het klinkt vies, maar smaakt lekker.

DSC01934

Ik troost me er een beetje mee dat de energie en jonge geest van het geheel wellicht op een mooie manier het nieuwe elan van de nieuwe Europese natie van Litouwen vertegenwoordigt,..

DSC01864

..maar ik geef het toe, ik kom er niet meer uit.

DSC01995

Net als bij het songfestival zijn er ook bij de biënnale van Venetië de nationale draken, de artiesten in jurken die te veel glitteren of die de nationale camp er net iets te dik er op leggen, zoals Australië.

DSC01588

Een foeilelijke metalen slang slingert door het Zwitserse paviljoen..

DSC01586

.. langs een nog lelijkere platte trombone.

DSC01503

De Finnen maken het saai met de nationale materiaalkeuzes van Antti Laitinen.

DSC01599

Venezuela heeft de graffiti ontdekt, maar nog niet dat dat op afbraakpanden en oude treinen thuis hoort.

Misschien kan Jeroen Jongeleen er een pointless oneliner overheen zetten ter correctie.

DSC01603

Rusland was me ook te veel theater, hoewel er ook wel iets voor te zeggen was.

DSC01662

Het woord theater werd ook nog wel eens neerbuigend gebezigd als men sprak over het Belgische Paviljoen dat gevuld werd met een vleesboom van Berlinde De Bruyckere, maar ik vond het een krachtig totaalgebaar en België ging in mijn persoonlijk wedstrijdschema als een van de eerste door naar de kwart finales.

DSC01572

Daar treft het o.a. Griekenland dat het eigen financiële fiasco doeltreffend en met humor had ingezet..

DSC01575

.. met een presentatie van Stefanos Tsivopoulos die drie video’s toonde waarin arm en rijk elkaar ontmoeten..

DSC01580

..en waarin de zin en zinloosheid van geld elkaar op een mooie manier vinden.

DSC01514

Brazilië liet het bij de openingswedstrijd afweten of het onaffe paviljoen zou een performance moeten willen suggereren..

DSC01567

..net zoals het paviljoen van Roemenië dat deed.

Sommige professionals werden blij van de groep dansers die in opdracht van Maria Alexandra Pirici en Manuel Pelmus eerdere presentaties op de biënnale uitbeelden, net als dat er mensen zijn die zeggen dat tantrasex van 12 uur lang een veel beter orgasme oplevert.

Ik mis het voorlopig nog even.

DSC01692

Ook Denemarken was nog niet helemaal op tijd klaar maar wist zich op de opening, mede dankzij een onophoudelijke stroom gratis Carlsberg, een plek in de halve finale te veroveren.

DSC02015

Toen de elektriciteit het eenmaal weer deed en de vele films met verweesde mannen in een lege stad van Jesper Just hun werk konden doen, bleek dat best verdiend.

DSC01525

Een andere halve finalist is Oostenrijk. Niets zo mooi als je drie minuten afvragen waarom je naar een cartoon uit de jaren veertig van de vorige eeuw zit te kijken..

DSC01526detail

..om er vervolgens achter te komen dat alles wat je zag dit jaar is opgeleverd.

DSC01526

Mathias Poledna heeft zich er allesbehalve makkelijk van af gemaakt. Alles inclusief muziek-score is als vanouds en van vroeger in elkaar ge-cel-animeerd.

Het is meesterlijke nostalgie en hedendaagse gekte in één.

DSC01682

Eén finaleplek is voor Engeland. Het talent van Jeremy Deller blijkt juist het klein maken van de grote natie. Engeland wordt in een tablau van werken stukje bij beetje en op totaal arbitraire wijze ontleedt met een bijzondere hutselfluts aan nationale verwijzinkjes tot resultaat.

DSC01684

Een fraaie bijrol is weggelegd voor Roman Abramovich, wiens enorme jacht aan de kade de vorige biënnale ontsierde en bij Deller door Victoriaanse ambachtsman William Morris de zee in wordt gepleurd.

Neem er wel de tijd voor, want als het druk is kan men beter even een kopje thee gaan drinken. Het is een paviljoen dat pas in de laatste helft tot scoren komt als het geheel doordringt.

DSC02073

Ik heb niet alles gezien en wellicht is Angola echt de leeuw wel waard, maar er zijn nu eenmaal rijen die te lang zijn en sommige paviljoens zaten net iets te veel verstopt.

Ga vooral een boekje halen van Dénes Farkas bij het paviljoen van Estland..

DSC02031

.. vergeet ook niet de zwiepende boom van Kriss Salmanis en opgehesen boerenbevolking van Kaspars Podnieks bij het paviljoen van Letland te bezoeken.

DSC01635

Maar sla dit in ieder geval niet over.

Israel won al eens het eurovisie-songfestival en mag zich ook winnaar noemen van dit Trendbeheer-report met een magnifieke installatie van Gilad Ratman die zowel de bezoeker..

DSC01650

..als een aantal collegae meeneemt een tunnel in..

DSC01644

..die uiteindelijk..

DSC01646

..uitkomt in het paviljoen zelf.

DSC01648

Daar ontpoppen de tunnelgangers zich als beeldhouwers van de eigen ik die ze vervolgens vullen met persoonlijke sonologie.

DSC01635

En dan valt dan het kwartje betreffende de video die bij binnenkomst nog zo onbegrepen bleef.

Dit is pas een paviljoen met een slang.
Geniet er van.

 

 

Report I, geheel gewijd aan Nederland en Mark Manders, vindt u overigens hier.

Report II biedt hier Italiaanse wijsheid.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*