Call of the Mall – Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal

Opening

Utrecht heeft zich op de kaart gezet met een niet-te-missen tentoonstelling in de openbare ruimte. Na Panorama 2000 en Beyond is er niet meer zo’n goed georganiseerd en interessant project neergezet op deze schaal. Twee jaar geleden is het team van Kunst in het Stationsgebied en Gemeente Utrecht gestart met het concept voor Call of the Mall om het 40 jarig bestaan van Hoog Catharijne (HC) en Utrecht Centraal Station en de ingrijpende verbouwingen een bijzonder momentum te geven.

callofthemall.nl

Meer dan 30 (internationale) kunstenaars zijn gevraagd een werk op locatie te maken, zelf mochten ze een plek uitzoeken, na een grondige rondleiding langs de onbekende plekken van dit gedateerde complex. De gevarieerdheid van de gekozen locaties; de expeditiekelder, een verborgen theater, garage, kantoorruimtes, winkels, daken en dakterrassen, maar ook middenin de routes van het winkelend publiek maken deze tentoonstelling een speurtocht in deze oude nieuwbouw die al lang niet meer voldoet aan de hedendaagse behoeftes van de bezoekers.

Maze-de-Boer

De tien grijs gespoten oldtimers van Maze de Boer, allemaal uit 1973, het bouwjaar van HC, zijn gepositioneerd in een splinternieuwe garage. Hij creëert hierin een spanningsveld tussen heden, verleden en toekomst. Hoe zullen we over 40 jaar de moderne wereld ervaren? Of verandert de huidige wereld zo snel dat de nieuwe plannen alweer verouderd zijn als het gebied klaar is? Kan een gebouw wel op tegen de snelle veranderingen van onze sociale relaties en onze manieren van werken en leven?

Matthew-Darbyshire

Matthew-Darbyshire-met-kunstwerk

Matthew Darbyshire toont werk dat vraagtekens zet bij onze huidige economie, hij belicht hoe HC omgaat met het reilen en zeilen van het winkelend en werkend publiek. Hoe HC aanstuurt op manieren om de consumenten te verleiden dingen te kopen. Hij heeft objecten uit HC gekopieerd en opnieuw geordend, objecten als het schoonmaakkarretje, een Buddha uit de lokale flexwerkplek Seat2Meat en de oversizede bloempot, dat alles tussen de in yoga staande paspoppen.

Germaine-Kruip

Germaine-Kruip-2

Sociale en godsdienstige veranderingen worden aangehaald bij de performance van Germaine Kruip in de kelder van de V&D. Een islamitisch ritueel, een dans waarbij wordt rondgedraaid om de eigen as, en dat het goddelijke universum verbindt met het aardse. Zo intiem in zo’n stille enorme lege en donkere ruimte is zo spiritueel. In deze drukke, hectische en snelle wereld (HC) zijn er vaker momenten dat we even naar binnen keren, onafhankelijk van welke godsdienst je beoefent, deze subtiele vervreemdende dans geeft die verademing. (Alleen nog te zien op 13 en 15 september.)

Pilvi-Takala

Dan wil ik nog even het werk of eigenlijk de sociale ruimte van Pilvi Takala benadrukken. Voor een speciaal aangewezen stukje binnen HC zijn bijna alle vergunningen aangevraagd voor de periode van de tentoonstelling ‘De Vergunningvolle Zone’. Iedereen mag, binnen de regels, zijn ding doen, muziek maken, dansen, etc. Een geweldige verandering van het gebruik van ruimte waarbij de economische belangen weer sociaal rechtvaardig zijn.

Ester-van-de-Wiel

Ester van de Wiel heeft een zelfvoorzienende Tuinfabriek gemaakt op het normaal voor publiek afgesloten dakterras. Compost van de bedrijven van HC, schoolkinderen, bewoners, kippen en bijen houden de moestuin in stand en gebruiken wat ze willen. Wie wil er tegenwoordig niet alles in eigen handen houden, economisch, technisch en individueel gezien. Waarom zouden we niet weer terug gaan in de tijd, de economie herwaarderen en er mogelijk een uitwisselingsysteem van maken waarbij geld niet centraal staat?

Zoveel werken in zoveel verschillende disciplines en zoveel concepten die allemaal weer een andere benadering weten te vinden op het fenomeen Hoog Catharijne.

Robbie-Cornelissen

De tekening van Robbie Cornelissen die zo vredig en rustig in de stationshal een 1 punts perspectief aan het tekenen is.

Fernando-Sanchez-Castillo-Tankman

En de Tank Man (die jammer genoeg moet worden voorzien van een vitrine, dan toch een verandering van onze sociale samenleving?) van Fernando Sanchez Castillo die gelijktijdig een mooie tentoonstelling heeft bij de Rabobank op de Croeselaan.

Gabriel-Lester

De geweldige inwaartse stilte die Gabriel Lester vastlegt op film, te zien in het verborgen Mirliton Theater.

John-Miller-Onder

John-Miller-De

Johan-Miller-Straat

De poëtische tekst ‘Onder De Straat De Straat’ van John Miller die middenin het trappenhuis van de V&D goed de gelaagdheid van HC onderkent.

Krijn-de-Koning-HC-plant

Krijn-de-Koning-buiten

Krijn-de-Koning

De kleurenintensiteit van Krijn de Koning naast de kleurenmassa van HC.

Lily-van-der-Stokker-en-Nathan-Coley

Lily-van-der-Stokker-en-Up-here-Now

Niet te vergeten de huiselijke theepot van Lily van der Stokker.

Troika-Fontein

De geweldige fontein die refereert aan de bronzen fontein die er ooit stond, door Troika.

Melle-Smets

Melle Smets die met zijn radiostudio en bankje de spelende mens probeert aan te grijpen voor een mooi verhaal in HC, de plek waar je jezelf op een andere manier kan ontplooien.

Sanja-Medic

Sanja Medic met haar mooie werk buiten op Vredenburg, als de mens de wereld zijn gang laat gaan is binnen een jaar alles vergroeid.

Ian-Hamilton-Finlay

Het minst interessante werk van de tentoonstelling, misschien omdat het al langer bestaat en als een van de weinige werken niet speciaal voor de locatie is gemaakt van Ian Hamilton Finlay.

Henrik-Vibskov

Henrik Vibskov met zijn textiele werken, kleuren en vormen uit de jaren ’70.

Agnieszka-Kurant

Agniezka Kurant die een handtekening van HC wil creëren door alle handtekeningen van iedere bezoeker te verzamelen.

Christian-Jankowski

Christian Jankowski heeft alle werkkleding van de schoonmakers met teksten bewerkt van inspirerende woorden die het team van Call of the Mall aan alle kunstenaars hebben gecommuniceerd over de inhoud van de tentoonstelling.

Antonio-Vega-Macotela

Antonio Vega Macotela’s wensput.

The-Enormous-Speed-of-Change-Alex-van-Warmerdam

The-Enormous-Speed-of-Change-Atladottir-en-d'Ors

The-Enormous-Speed-of-Change-Michael-Landy

The-Enormous-Speed-of-Change-overview

De tentoonstelling ‘The Enormous Speed of Change’ geeft 20 kunstenaars de kans om te laten zien hoe zij hun houvast missen in deze snel veranderende wereld. De tentoonstelling wil laten zien hoe wij allemaal ontwortelt zijn en niet weten wat de toekomst ons brengt. Een geweldig concept maar jammergenoeg moeilijk te ervaren met de werken die we er zien.

Een geweldig fimpje dat tijdens de opening van de tentoonstelling werd getoond, geeft een mooi overzicht van veel werken.

Opening-Feest-parkeergarage

Opening-Feest-parkeergarage-overview

Call of the Mall
20 juni – 22 september 2013
Kunst in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal

callofthemall.nl

5 Comments

  1. Ha George, Bedankt voor de aanvulling, die ligt net iets uit de route en heb ik zelf nog niet gezien, maar ik kijk er erg naar uit!

  2. Niet rechtstreeks naar te linken op de Call of the Mall site zelf, maar morgen 13 september (13:00-16:00) de laatste kans voor performance Germaine Kruip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*