TENT Academy Awards

taa

  Een warm welkom van Marriette Dölle

Meest opmerkelijk vond ik het bewonderenswaardig optimisme, de souplesse en brille waarmee juryvoorzitter Angelique Spaninks (MU Eindhoven) haar rol vervulde. Uitgesponnen positief proza. vol loftuitingen zonder enig weerhaakje, waar ik vooraf vreesde voor minder goede luim.

ama

  Cinerama volgepakt met hongerige nieuwsgierigen afgelopen vrijdag

Bijna twee uur Academy Awards maakten mij althans niet vrolijk. Hoewel degelijk divers – van speelfilm in een notendop (Your First, Siar Sedig) via ijzingwekkend saai (Spegel in spegel, Lotte Middendorp, maar dat is eigenlijk een installatie) tot found footage uit Griekenland – er waren evenveel genres als genomineerden – zat er niets tussen waar je mij mee op de banken kreeg.

bb

Nieuwsgierig ben ik naar Blauwbaard van Gaëlle Largilliére, verse winnares Stroom Aanmoedigingsprijs 2013. Maar dat is een installatie/projectie bestaand uit drie screens – waar je er hier maar één van krijgt te zien. En of dat nou werkt…

florian

Winnaar Florian Krepcik vertrekt vanuit de virtuele wereld van de videogame. Lastig vond ik het scheutig gebruik van het Oude Film Filter. Alsof je een fotowedstrijd wint met een instagrammetje. Maar “de hoofdstuktitels [werkten] voor een associatief narratief op een slimme en alternatieve manier” aldus het juryraport en kom daar maar eens om bij de anderen.

krak

De minst slechte Griekse inzending was die van Vasileios Karvounis. Vierledige close-up van stembanden. Vasileios Karvounis wint een residency in Het Wilde Weten.

publiek

Dat Frank Blommestijn & Michiel van der Werf de publieksprijs niet konden ontgaan was duidelijk – het applaus direct na vertoning sprak boekdelen. Relationele dramatiek nagespeeld door mannentje/vrouwtje vrouwtje/mannetje; van Mission Impossible tot Lost in Translation. Een hilarische verkleedpartij. Er werd gelachen.

sanenenvaassne

Mijn favoriet Intermediary van Sanne Vaasen was met veertig seconden veruit de kortste.

winnaars

  Alle winnaars op een rijtje

Het werk van de genomineerden wordt tot 25 augustus tentoongesteld in TENT.

tentrotterdam.nl/shows/actueel/20130712_TAA2013.php

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

 1. Zag dat er in het persbericht gesproken wordt van een ‘competitie’, alsof het een wedstrijdje hardlopen betreft.

 2. kon me ook niet aan het idee onttrekken dat de jury zich voornamelijk had laten leiden door het realisme van de hedendaagse computergame zonder door te hebben dat alle magie, voor zover aanwezig, uit de game zelf was gekomen.

  Het was
  http://www.youtube.com/watch?v=uXxqf0f7CCg
  plus
  http://www.videocopilot.net/tutorials/old_film_look/

  en het rook naar:
  http://www.youtube.com/watch?v=b6wFvwQmIUs

  (incl. overvliegende autos en transformatie van flikkerend zwart wit naar 70’s uitgebakken kleuren vintage look.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*