Utrecht Down Under

Ienke Kastelein onder nummer 204

    Ienke Kastelein onder nummer 204

Afgelopen weekend is Utrecht Down Under van start gegaan. Een groot kunstproject in de kelders van de Utregse Ouwe Grag, 37 kunstenaars tonen werk op totaal 21 locaties.

Alleen nog aankomend weekend: vrijdag 30 augustus t/m zondag 1 September, van 13.00 – 18.00 uur.

utrechtdownunder.nl

Opening UDU

    Opening Utrecht Down Under

Je kan binnenkijken in enkele van de historische kelders waarvan de meesten normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor het publiek; woonruimtes, opslag, kantoren, ateliers en andere werkruimtes. Toonaangevende Utrechtse kunstenaars hebben met hun werk gereageerd op deze speciale locaties en velen hebben in een korte periode een werk ontwikkeld, anderen hebben al bestaand werk geïnstalleerd en enkele kunstenaars hebben samengewerkt. De wisselwerking die ontstaan is tussen het werk en de locatie is erg indrukwekkend en alleen aankomend weekend nog te bezichtigen.

Utrecht Down Under is tot stand gekomen door een kleine gemotiveerde groep kunstprofessionals die graag Utrecht weer op de kaart zet wat betreft een stad met veel talent in de hedendaagse beeldende kunst. Het is lang geleden sinds de laatste Utrechtse Salon bijvoorbeeld en samen met Call of the Mall zijn er nu echt inspirerende nieuwe tentoonstellingen neergezet. Hopelijk wordt de trend doorgezet: Utrecht Down Under wordt vanaf nu elke 4 jaar georganiseerd.

De meeste werken geven een kwalitatief beeld van de actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst in Utrecht. Installaties, video, fotografie, performances, beelden, schilder- en tekenkunst – het is erg gevarieerd en je wordt steeds weer verrast.

Sohier bij ARM

Jasper Hagenaars bij ARM

Schilderijen van Roland Sohier en Jasper Hagenaar in een klein verborgen sekte-achtig kelderhalletje in de grote kringloopwinkel de ARM.

Iris Frerichs bij UDU

Iris Frerichs

Midas Zwaan

Midas Zwaan met een geweldig werk achterin de kelder waar een uitzendbureau wordt gevestigd, samen met de mooie tekeningen van Iris Frerichs.

Andre Pielage

De geweldige kunstenaar André Pielage die deze keer niet een installatie heeft gemaakt maar zelf de installatie is.

Rozemijn Westerink Locatie 18

Rozemarijn Westerik die in een werkplek voor zwakbegaafden een grote tekening op de muur mocht maken die minstens een half jaar mag blijven.

Tanja Smeets 2013

Tanja Smeets met haar amorfe ‘schimmels’ die uit de muren van de kelder van een woonhuis komen, ooit de eerste coffeeshop van Nederland. En nog veel en veel meer.

Jo-Anneke geeft een rondleiding, Sohier geeft uitleg

Zelf mocht ik een kleine rondleiding geven tijdens de opening.

Aankomend weekend is niet alleen de kunstroute van Utrecht Down Under maar er is ook een galerieroute, en op 1 september wordt het nieuwe culturele seizoen geopend met het Utrecht Uitfeest. Dus kom allen naar Utrecht dit weekend.

utrechtdownunder.nl

2 Comments

  1. Of we dit iedere vier jaar gaan organiseren is nog niet duidelijk, de intentie is in ieder geval om het te herhalen. Het is succesvol verlopen en vraagt om meer, als organisatie zijn we heel blij met het resultaat. Het is een avontuurlijke route geworden met verrassende kunst.
    Namens Kunstliefde en de organisatie van UtrechtDownUnder, Lou Vos

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*