About [Redactie] 8944 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

2 Comments

 1. Wat ik alleen nog altijd niet begrijp, hoe kunt je in hemelsnaam als kunstsector blijven beweren dat subsidie-afhankelijkheid van de staat iets anders is dan een markt-afhankelijkheid. Het enige verschil wat je zou kunnen noemen is de commodificatie van de markt ten opzichte van de staat met haar bureaucratie en taalstramien. Kunst die subsidies ontvangen zijn niet autonoom want die zijn ook afhankelijk van een “staatsmarkt”.
  Kunnen we niet beter iets sterkers bedenken? (ROI’s zouden handig zijn in een neoliberaal anti-kunst frame bijvoorbeeld).

 2. Hoi Niek,
  Ik probeer in het stuk voornamelijk aan te geven dat de motieven (of ‘verwachtingen’) voor steun aan kunst verschillend zijn voor het bedrijfsleven (zoals de Rabobank) en de overheid (die geen directe winst hoeft te maken). Althans, idealiter zou het zo zijn, het Paradiso debat toonde inderdaad aan dat de overheid kunst voornamelijk ziet als iets dat winst moet maken. Ik vind dat de overheid daardoor faalt in haar verantwoordelijkheid tegenover de kunstsector, omdat zij blijkbaar niet begrijpt dat de kritische discussie en ideeontwikkeling die ontstaan in de ‘kunstruimte’ noodzakelijk zijn voor een open samenleving.

  Daarbij komt dat de markt natuurlijk ook afhankelijk van (en zwaar ondersteund door) de overheid is, en ook niet groot genoeg of geïnteresseerd genoeg is in het structureel ondersteunen van kunst en cultuur. Zoals Esther Polak en Ivar van Beekum het mooi samenvatten: “Waar cultuursubsidies het generieke kunstklimaat ondersteunen, richt de commerciële markt zich op één uitverkoren partij en pikt zo de krenten uit de pap.” http://www.platformbk.nl/2013/06/ww6-gesubsidieerde-sponsoring/

  Of de kunst meer of minder autonoom wordt door geld van de een of de andere bron te ontvangen vind ik lastig te beantwoorden zonder eerst vast te stellen wat ‘autonomie’ in de kunst precies betekent. Misschien moet die discussie eerst gevoerd worden voordat wij echt kunnen spreken over de voor- en nadelen van subsidiëring vs. sponsoring.

  Ik ben het wel met je eens dat we iets radicaler moeten bedenken. Persoonlijk zie ik een mogelijke oplossing in dit soort initiatieven: http://basicincome2013.eu/

  Groeten, Rune

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*