Volkspaleis @ Electriciteitsfabriek

1

Het is een geslaagde synthese geworden: het door galerie West geïnitieerde Volkspaleis en de bijzondere ruimte die door de Stichting Electriciteitsfabriek voor culturele doeleinden zal worden benut. Deze al dertig jaar leegstaande voormalige turbinehal van 40 x 40 x 60 meter kan zich ontwikkelen tot een Haagse variant van het Londense Bankside Power Station. De fascinerende architectuur van deze ruimte past wonderwel bij de onwerkelijke en onheilspellende sfeer van The Lost van de filmregisseur Reynold Reynolds die er tot 6 oktober door galerie West wordt gepresenteerd.

volkspaleis.org/2013

electriciteitsfabriek.nl

De filmhappening van deze Amerikaanse, in Berlijn verblijvende regisseur wordt tegelijkertijd op zeven schermen van verschillende grootte geprojecteerd. Het lijkt een mix van de horror van Das Cabinet des Dr. Caligari, de sensualiteit van Der blaue Engel en de ‘wetenschappelijke’ experimenten uit Metropolis.

1a

2

3

4

5

The Lost voert je terug in de tijd waarbij deze donkere en ‘spooky’ ruimte prachtig aansluit. Ook de geëxposeerde tekeningen en foto’s van het filmdraaiboek zien er uit alsof ze decennia geleden gemaakt zijn.

6

7

8

Ook een aantal van de in de film gebruikte bijna antieke objecten is in het echt te zien.

9

10

Omdat de zeven film-onderdelen tot doel hebben de kijker langs labyrinthische weg de hele film te laten ervaren en omdat ze in schijnbaar willekeurige volgorde worden geprojecteerd, heb je wel een paar uur nodig om alles te zien.

11

12

12a

13

14

Maar ook een kortere kennismaking geeft een redelijk beeld. Ook dan kun je je afvragen wat Reynolds wil zeggen en waarom hij deze titel (De verlorenen) koos. En wat zijn de parallellen tussen het hedonistische Duitsland van de jaren derig van de vorige eeuw en de wereld van nu? Wat is de zin van het kunstenaarschap als je werk zonder slag of stoot kan worden ‘beschlagnahmt’?  Vieren we des te wilder feest als we steeds grotere dreigingen willen vergeten? Of is het wellicht toch weer allemaal de schuld van het kapitaal?

15

16

17

Er is ook nog een goed gevuld avondprogramma:

volkspaleis.org/2013/#events

electriciteitsfabriek.nl

3 Comments

  1. Ja jij zegt het Kees.

    “heb je wel een paar uur nodig om alles te zien.” Daar moest ik wel even bij slikken. En met een vol randprogramma – kek gedaan West!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*