Elasticity of Presence @ Castrum Peregrini

1

In het Amsterdamse Castrum Peregrini lichtte deze week Renée Borgonjen de installatie toe die Laurence Aëgerter vervaardigde naar aanleiding van de portretten die Frans Hals van het welvarende Haarlemse echtpaar Steven Geraerts en Isabella Coymans omstreeks 1650 heeft vervaardigd. Waarschijnlijk om commerciële redenen zijn deze twee pendant-portretten in 1866 een eigen leven gaan leiden. Alle reden dus om hieraan in het kader van de bijna afgelopen manifestatie Tussen-ruimte aandacht te besteden.

castrumperegrini.org

www.laurenceaegerter.com

2

Isabella Coymans (1626-1689) en Steven Geraerts (Stephanus Geraerdts (????-1671) brachten hun jeugd door in Amsterdam. Ze woonden  beiden op de Keizersgacht, respectievelijk op nummer 177 en 99. Tussen hun beider huizen bevond zich de woning van Louis de Geer (1587-1652) die getuige bij hun huwelijk  – op 4 oktober 1644 – was.  Het is goed mogelijk dat ze elkaar in dit huis – Het huis met de hoofden, Keizersgracht 123 – hebben ontmoet. Dit majestueuze grachtenpand wordt op dit moment aangepast aan zijn nieuwe gebruiker, de Bibbliotheca Philosophica Hermetica. Een ideale gelegenheid voor Laurence Aëgerter om daar haar installatie te tonen.

3

De handtekeningen van Steven Geraerts en Isabella Coymans op hun huwelijksacte.

4

De belangstellenden werden opgesplitst in twee groepen – de ene liep langs het huis van Steven, de andere langs die van Isabella – naar het Huis met de hoofden.

5

Een eerste poging om de hardvochtige tussenruimte tussen beide geliefden te vullen:

6a

7

Elders een tweede poging: een presentatie van alle twaalf reproducties van de schilderijen waarover het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie beschikte.

8

Geïnspireerd door de in het huwelijksjaar gelanceerde ideeën van Descartes (Principia Philosophiae, 1844) dat ‘lege’ ruimte niet bestaan waarbij hijj op het bestaan van magnetische velden wees, voegde Aëgerter neodymium magneten en ijzerpoeder aan de reproducties toe.

 

9

De derde poging de beide geliefden te verenigen verraste mij het meest: in de ruimte waar ze elkaar waarschijnlijk ooit in werkelijkheid hebben ontmoet, worden hun namen samengebracht.

10

Steven Geraerts.

11

Isabella Coymans.

12

Uitgevoerd in stroken leer…

13

waarvan begin en einde hun weg door het gebouw voortzetten…

14

om via via…

15

hun start te vinden in twee paardenhoofdstellen…

16

in de voormalige koetsierswoning boven de stal in de tussenruimte naast het perceel, zodat het lijkt of ze net – pasgetrouwd – gearriveerd zijn en de tussenruimte 1644-2013 verdwenen is.

wikipedia.org/wiki/Castrum_Peregrini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*