Aura @ Castrum Peregrini

Aura @ Castrum Peregrini

De entree zit in een zijstraat van de Herengracht in Amsterdam.

Afgelopen donderdag vond de opening plaats van ‘Aura’, een groepstentoonstelling in de historische panden van Castrum Peregrini aan de Herengracht 401 in Amsterdam. Op dit adres zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog enkele jonge Duitse Joden ondergedoken en de komende jaren ontstaat hier een nieuw cultureel centrum. De tentoonstelling bestaat uit collectiestukken van (o.a.) Max Beckmann, Jan Toorop en Walter Benjamin (die schreef over het ‘het aura van het kunstwerk..’). Acht kunstenaars maakten nieuw werk voor de plek, waaronder Amie Dicke, Chris Kabel, Jan Robert Leegte en Susanne Kriemann. Er volgen nog salonavonden op 28 mei en 11 juni en een finissage op 21 juni.

T/m 21 juni a.s.

CastrumPeregrini.org/aura

(Foto’s en tekst: Michiel van Iersel en Simon Bosch)

Aura @ Castrum Peregrini

Foto-installatie van Susanne Kriemann met links op de foto Alexandra Leykauf (deelnemend kunstenaar).

Aura @ Castrum Peregrini

Lars Ebert (Castrum Peregrini) en Michiel van Iersel (curator Aura-tentoonstelling) voor een installatie van ontwerper Chris Kabel.

Aura @ Castrum Peregrini

Zicht vanuit de archiefkelder onder de nieuwe projectruimte van Castrum Peregrini.

Aura @ Castrum Peregrini

Jan Robert Leegte (deelnemend kunstenaar) verlaat de archiefkelder.

Aura @ Castrum Peregrini

Computerprojectie van Jan Robert Leegte in archiefkelder.

Aura @ Castrum Peregrini

Installatie van Amie Dicke in de leeggehaalde woning van een overleden oud-onderduiker.

Aura @ Castrum Peregrini

Vogel en koeienschedel uit het atelier van Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht, de nog levende 96-jarige oprichtster van het onderduikadres.

Aura @ Castrum Peregrini

Handgesigneerd boek van Walter Benjamin met daarachter Eric Wie (vormgever) en Sarah van Sonsbeeck (kunstenaar).

CastrumPeregrini.org/aura

About Niels Post 3650 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

6 Comments

  1. Eric Wie vormgever? Van al zijn identiteiten had ik deze nog niet gehoord.

  2. Eric Wie is vanuit Vandejong verantwoordelijk voor de vormgeving van het logo en de flyer van het Aura-project en, in de toekomst, de huisstijl van Castrum Peregrini. Bij Vandejong is hij verantwoordelijk voor ‘copy & concept'(?!) en daarnaast is en blijft hij natuurlijk kunstenaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*