Zwagerman doet

Het is niet zozeer de blinde subsidiehaat die alle mensen bindt, maar een poging tot aanval op de persoon Zwagerman, wat Nils de Lange zoal in het blaadje Propria Cures optikt: “Als kunstsubsidies in de zakken van schrijversmiljonairs verdwijnen waren die bezuinigingen van Halbe Zijlstra helemaal niet zo’n slecht idee.” In de slecht geschreven laatste allinea’s gaat het van hophophop Joost is een wanschrijvende schurk gescheden met rijke huizen en altijd op teevee en dan van Onze Belastingcenten boekjes schrijven ook?!

Men doet uit doeken: 1 komma 2 miljoen hier, zestigduizend daar. Het is een schande allemaal. En dan doet-ie het ook nog eens met een iemand werkzaam bij het Fonds.

Fraai is de repliek van Zwagerman in thepostonline. Allemaal waar: huizenverkoop, nieuwe liefde werkzaam bij fonds van letteren, gratis geld voor boek en dichtbundel. Alleen nu in perspectief en dat maakt het ontluisterender.

“Mijn totale nettowaarde als ZZP’er was tijdens de scheiding zo’n 12.000 euro.”

Het is de stinkende werkelijkheid die de kunstenaar immer aandoet. Uitvreten, stijf gesubsidieerd van onze belastingcenten. De kinnesinne is groot waar het niet JSF of bankenuitkoop betreft. Nee, een kwartje voor cultuur, wat erg.

Wat ontluisterend – altijd op TV, Volkskrantscribent, reeks gouden romans van vroeger – en dan nog niets omzetten. Al is een essaybundel relatief goed verkocht – opleveren doet het niets.

Schandpaalnageling en de publieke billen bloot: leest stuk 1 en 2 en huivert.

“Dat Zwagerman niet aan schrijven toekomt (zijn laatste roman stamt gelukkig alweer uit 2002) komt omdat hij de hele dag voor de spiegel staat te masturberen, of omdat hij grappige feitjes over kunst uit zijn hoofd moet leren zodat hij zich als ‘kunstkenner’ kan profileren”

propriacures.nl/?p=5350

“ga je straks weer subsidie aanvragen?”

cult.thepostonline.nl/2013/10/11/even-bellen-met-joost-zwagerman

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

 1. Effe hoor… Een huis van 1,2 miljoen, dan een huis van bijna 6 ton, “Want tsja” en tenslotte is het maar een kwartje voor cultuur. En waar precies wordt de JSF en bankier gehesannat, hosannat?
  Nou heb ik een pesthekel aan elke vorm van cultuur en kunst, dus zal mijn mening ook wel geen kwartje waard zijn, maar ik vind dat die propria cures dude wel een klein redelijk puntje heeft, en Zwagerman’s repliek vind ik eerder brutaal dan fraai. “Tsja hee ik wil nu eenmaal geen belasting betalen dus koop ik een huis van 6 ton, ja, dan heb je wel wat geld nodig om van te leven, toch? Ik zou ook liever willen dat het niet nodig was.” Rot toch op vent.
  Maar goed, ik hou het er wel op dat ik de nuances mis, wat ik vind (en vooral waar ik het vind) hoort thuis in de vuilnisbak, etc etc, lalala, blablabla. Het zal allemaal wel.

 2. Dat is wel de meest salon-socialistische godwin van jewelste ever: “ik moest wel een huis van 5,5 ton van de belasting kopen…” tralala dixit Zwagermans.
  Daar heeft Kippfest een punt. Ik zou een fiks aantal jaar kunnen draaien op een dergelijk kleinkapitaal en met wat minder huisvestingsvereisten.

 3. “Ik had geen nieuw boek, er was geen verkoop van oude romans, de verkoop van mijn boeken was dat jaar nihil.”

  Hahaaaa! Dan ben ik een populairdere schrijver dan Joost Zwagerman!! Ik heb dit jaar alleen al 2 boeken verkocht! En ik dacht eerst nog “Dude die gast zit te moppen” maar zijn verkooprang op amazon is miljoenen lager dan mij! Holy smokes! Ik ga ook 60 ruggen subsidie aanvragen! Ik verdien het! Kwartje voor cultuur van Kippfest! En nu geen afgunst, jongens, ga maar zeiken op de JSF ofzo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*