Marcel van Eeden

36020_webEeden_131016_MVEE_cover (1)

Mooi stuk Michiel Morel over Marcel van Eeden; naar aanleiding van de Ouburgprijs een overzicht.

michielmorel.nl/omkering-de-tijd-marcel-van-eeden

Wat veel mensen niet weten is dat Marcel van Eeden van 2001 tot pak hem beet 2010 een buitengemeen aansprekend log bijhield onder de naam cioran63.

Die feed behoort tot mijn old time favorites en aardig genoeg staat eea nog geheel online.

Niet bedoeld om intergraal na te lezen maar wat kleurig prikken geeft een beeld van wat toen langskwam.

In het begin:

7 mei 2001:

“Weg met kunst in de OR. De beste kunst in de OR die ik ooit zag, was een computerspel, waarbij je, vliegend boven de stad, bommen kon gooien op kunst in de OR. De naam van de bedenker is me ontschoten.
Ook in Amsterdam Westerpark heeft men last van kunst en cultuur.”

6 mei 2001:

“Misschien niet gek genoeg is slechte kunst het best vertegenwoordigd op internet. Het is vreselijk en ik kan er niet iedere dag tegen. Toch voel ik er iets voor. Slechte kunst is zo ontroerend.”

cioran63.com/archief2.html

Ook die teneur.

En:

lelkleu

    Jeroen Bosch, Lelijke kleurenleer II, 2005

cioran63.com/archief93.html

Bovenstaand zet ik er vooral bij omdat zo’n postje een van de redenen is geweest waardoor ik trendbeheer ben begonnen. Vermelding bij Van Eeden’s Cioran betekende gelijk verkoop van drie werken.

Maar vooral dit:

“De onvolprezen Startpaginadochter kunstenaars.pagina.nl vermeldde een, zoals ze zelf schreven, te gekke website. Er stond: alt0169.com. Het zei me niks, maar de naam was intrigerend genoeg. Op een dag besloot ik erop te klikken. En toen is het allemaal begonnen, om nooit meer goed te komen.
Al snel bleek Alt leuk te zijn. Ik kwam er meermalen per dag. Ik kan nog nakijken wanneer het precies was: op 27 maart 2001 verstuurde ik mijn eerste mailtje aan Alt met een URL van een website over een zeilevenement. “

Even later:

“De snelheid zat er al meteen goed in, want nog geen dag nadat Jeroen me vroeg gastlogger te zijn tijdens zijn vakantie, en ik dus geen nee kon zeggen, kreeg ik al een wachtwoord toegemaild en was Jeroen gevlogen. Het was 18 april 2001.”

Gastlogverslag in 5 delen.

cioran63.com/archief39.html

Erg leuk om terug te lezen.

Het boek ‘N 50 51 40.9 E 3 24 1.3′ van Marcel van Eeden wint u door de quiz hm… te winnen. Van harte aanbevolen.

trendbeheer.com/2013/12/24/de-hm-kunstquiz-van-2013

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

  1. Mooi stukje internet-archeologie. Dat waren nog eens tijden. Een soort Facebook zonder Facebook, Ferrari rijden op een boerenkar, gammele code en dito programmatuur, maar wel spannend, want geen idee van de portee ervan. Alles te danken aan een linkje op Startpagina.nl en uw onvolprezen pionierswerk op Alt. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. U was wel mooi de eerste, Jeroen Bosch.

  2. Ja, dat bedoel ik, haal de dingen door elkaar. Het is ook van ver voor mijn tijd dat dagelijks nieuws: de vorige eeuw, mind you. Het wiel was nog maar net uitgevonden, net als het weblog.

  3. Ik heb speciaal mijn pijp gepakt om ermee tussen me tanden “Wat een tijd” te mompelen terwijl ik hetzelfde typ.

  4. Zo is dat! En ik kan ook wel publiek erkennen dat Cioran en gesprekken met Marcel mijn blog hebben veroorzaakt, het soort particulier graafwerk wat daar plaats vond heb ik nooit geevenaard, maar ja: iedere vogel zingt zoals die gebekt is!

  5. Geen schande Kees. Over Marcel is zoveel te schrijven. Graafwerk blijft toch altijd het leukste voor het schrijven / samenstellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*