Eindejaarslijst NP 2013

Eindejaarslijst NP 2013

Kunstwerk van het jaar 1

Eindejaarslijst NP 2013

    Artist In The World, het huis.

“De reis er naartoe is al de helft van het werk. Kunst die over kunst gaat maar ondertussen ook buitengewoon toegankelijk is voor niet-ingewijden als handgeschilderd reisverslag. Een instant verhalengenerator.”

Uitvalsbasis als kunstwerk. Het vertrekpunt van waaruit André Smits de wereld bereist op zoek naar kunstenaars een aanverwanten. Een almaar groeiende serie foto’s en tekeningen komt samen als totaalkunstwerk, geschilderd op de muren van een dijkwoning aan de rand van Nederland. Alleen te bezoeken op uitnodiging en/of afspraak.

https://trendbeheer.com/2013/09/04/5-jaar-artist-in-the-world/

Kunstwerk van het jaar 2

Eindejaarslijst NP 2013

    Jan Dibbets, 12 hours tide object with correction of perspective, 1969.

Sinds jaar en dag stelt Toine Horvers onder de noemer Sub Urban Videolounge film- en videoprogramma’s samen in de kelder van de Urban Espressobar in Rotterdam. Min of meer om de hoek maar toch kom ik er veel te weinig (schande!), gelukkig zag ik er wel bovenstaande perspectiefcorrectie met zand en zee. Extra fris juist door de filmkorrel in zwart-wit.

https://trendbeheer.com/2013/12/09/reverse-in-the-round-sub-urban-videolounge/

Tentoonstelling van het jaar in een museum

Eindejaarslijst NP 2013

    “De Amerikaanse droom van binnen en van buiten.”

“Buiten het CD hoesje kende ik nog niet zo heel veel werk blijkt wanneer ik door bijna veertig jaar aan artistieke output loop. Als eerste echte kennismaking volkomen overdonderend en als simpele Europeaan mis ik zeker de helft aan verwijzingen, dubbele lagen, trauma’s en grappen.”

De grote Mike Kelley solo in het Stedelijk. Voor wie ‘m heeft gemist of nog een keer wil zien, U kunt nog naar New York en L.A.

https://trendbeheer.com/2013/01/14/mike-kelley-stedelijk-museum/

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitiatief 1

Eindejaarslijst NP 2013

    Bonno van Doorn @ 1646

Van Doorn trekt zijn atelier/opslag leeg en stapelt werk en zooi letterlijk tot aan het plafond. Alsof je een kijkdoos binnenstapt. Volstrekt onbegrijpelijk, opmerkelijk stil en wonderschoon.”

https://trendbeheer.com/2013/03/20/bonno-van-doorn-1646/

Tentoonstelling van het jaar in een kunstenaarsinitiatief 2

Eindejaarslijst NP 2013

“13 jaar artistieke productie samengeveegd op de vloer van een atelierpand in Dresden. Veel verwijzingen naar (pop)cultuur, muziek en reizen. Zoeken in de zooi naar artefacten van het heden, het gelijkt wel een rommelmarkt.”

Ook Alexander Dorn ruimt op bij C. Rockefeller. De eerste tentoonstelling die ik in Dresden zag.

https://trendbeheer.com/2013/06/08/alexander-dorn-c-rockefeller/

Kunstenaar als tentoonstellingsmaker

Eindejaarslijst NP 2013

“Betoverend, de tentoonstelling die Frans van Lent samenstelde in het huis van Trudy Kunkeler. Een week geleden ging ze op vakantie en gaf ze de sleutels aan Frans. Alles is nog precies zo als het was plus zes kunstwerken van zes kunstenaars.”

Kunstenaar blijkt, zoals wel vaker, een verrassend goede tentoonstellingsmaker. Van Lents eigen bijdrage, De geur van versgebakken koekjes, ruik ik nu nog.

https://trendbeheer.com/2013/05/11/urban-explorers-dordrecht/

Dresden

Eindejaarslijst NP 2013

Afgelopen juni & juli verbleef uw correspondent, met dank aan het Goethe Instituut en het CBK Rotterdam, in een gastatelier in Dresden. Welk een geweldige stad om in te wonen en te werken.

“Een soort van micro-Berlijn maar dan zonder alle kunsttoeristen”, Rotterdam en Den Haag ineen maar dan anders. Geen wonder dat Duitse kunstenaars nu beginnen weg te trekken uit Berlijn en richting Leipzig en Dresden verkassen.

Voor de Rotterdammers onder u, u heeft nog t/m 15 januari aanstaande.

https://trendbeheer.com/tag/standplaats-dresden/

Festival van het jaar

Eindejaarslijst NP 2013

“Nederland vergunningenland kan wel inpakken. De stad Dresden faciliteert middels het afzetten van de wijk, EHBO en politie. Voor de rest mogen de bewoners het zelf uitzoeken. De grote commercie wordt buiten de deur gehouden door alleen wijkbewoners en de lokale middenstand een verkoop-/tapvergunning te geven.”

Bunte Republik Neustadt, drie dagen bier-picnic houdt de herinnering levend aan het micro-staatje dat ooit was.

https://trendbeheer.com/2013/06/18/bunte-republik-neustadt/

Bioscoop van het jaar

Eindejaarslijst NP 2013

“[…] elke eerste dinsdag van de maand een kunst danwel beeldcultuur gerelateerde documentaire in de kleinste bioscoop van Rotterdam. Groepsgewijs film kijken altijd een plus.”

En dat doet u bij Kunst & Complex aan de Keileweg.

https://trendbeheer.com/tag/basement-cinema/

Optreden van het jaar

Eindejaarslijst NP 2013

“Een éénmansleger met een drumstel, stemvervormer en een masker. Geluid was zelden zo hard en zelden zo verslavend.”

Gezien tijdens Incubate (sowieso topfestival, daar koopt u blind kaarten voor). Black Pus bleek drummend showorkest in extrema. Wel even oordoppen meenemen.

https://trendbeheer.com/2013/09/20/incubate-2013/

De verherbouwing van het jaar

Eindejaarslijst NP 2013

“Geen leegstandsbeheer zonder rechten maar een compleet opgeknapt gebouw met ateliers en woningen plus een huurcontract voor de komende 25 jaar.”

In Rotterdam en Den Haag worden vrij veel atelierpanden met sluiting bedreigd, onder andere Duende en Cucosa sloten het afgelopen jaar haar deuren.

Gelukkig is het niet overal kommer en kwel. Na tien jaar plannen maken en renoveren heropende op 15 november Stichting B.A.D., een van Rotterdams oudste nog actieve kunstenaarsinitiatieven, haar deuren.

https://trendbeheer.com/2013/11/16/bad-verherbouwd-en-geopend/

Eindejaarslijst NP 2013

    On Spam, Comment Spam #13 [prototype]

Voor vanavond bier met oliebollen, morgen weer aan de slag.

Wederom bedankt allemaal, proost en tot volgend jaar!

NP

About Niels Post 3648 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*