About [Redactie] 9010 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

3 Comments

 1. “‘Het betreft echt bulk’, verzekert Marieke van Gruijthuijsen, woordvoerster van wethouder Visser. ‘Spullen zonder cultuurhistorische waarde voor Rotterdam die je bij wijze van spreken via Marktplaats kunt verkopen.’

  Daar denken conservatoren van andere volkenkundige musea bepaald anders over. Ze hebben van het Wereldmuseum de lijsten gekregen van wat er weg mag en concluderen dat het maar liefst 96 procent van de totale collectie betreft. ‘Daaronder ook een groot aantal voorwerpen van extreem hoge kwaliteit’, zegt Mirjam Shatanawi, conservator Midden-Oosten en Afrika van het Amsterdamse Tropenmuseum.”

  Bovenstaand citaat uit De Groene afgezet tegen onderstaande alinea uit een eerder GK artikel maakt dat er voor een deel van de handel een bijzonder mooie winstpakker zit aan te komen. Het ontzamelen danwel veilen van diverse BKR/CBK collecties elders in het land blijkt gerommel in de marge.

  “Oprekken van grenzen is in lijn met de handel in Afrikaanse etnografica die is geconcentreerd in Brussel en Parijs. Deze handel met grote winstmarges vertoont de trekken van de Roomse kerk en de maffia. Uiterlijk vertoon, ex-communicatie, strenge hiërarchie, witwassen van valse objecten en omerta zijn de kenmerken. Verkoop van de Afrikacollectie speelt zich af in dit schemergebied waar handelaren zich opdringen omdat ze winst ruiken. Liefst via onderhandse verkoop. Raadgevers en clandestiene handelaren wisselen elkaar af.”

  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/12/27/wereldmuseum-vrijplaats-voor-welgestelden-heeft-lak-aan-regels/

 2. Lees vooral het hele stuk in de Groene (abonnees, of check/kijk via blendle)

  “veredeld partycentrum […] restaurant met museumstukken’

  en

  “Wanneer lees je eens iets over onze exposities? Nooit!’” (ja je mag er niet fotograferen…)

  “Bremer beschouwt die collectie onterecht als zijn persoonlijke eigendom. Als je die inzet om je restaurant op te leuken ben je geen goede museumdirecteur.”

  Ontluisterend, must read:

  http://www.groene.nl/artikel/topstukken-in-de-ramsj

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*