The Value of Nothing @ Tent

jonas-lund

Een doorloop van de najaarstentoon in Tent aan de hand van het reusachtige schoolbord van Jonas Lund, waarin kosten/baten van de tentoonstelling The Value of Nothing dagelijks overzichtelijk worden bijgehouden.

Verbluffend, verheffend, verhelderend, glashelder, vermakelijk en hyperrealistisch centerpiece van de tentoon.

Jonas Lund reduceert de andere werken tot hun kern – elementen in artistiek economisch verkeer. Een eenzijdig monomane blik waarvan het (h)eerlijk smullen is.

Al onttrekken de werken zich gemakkelijk aan zijn werkwijze, ze voegen zich even gemakkelijk in. De opzet van de tentoon: de titel, de inzet, het spiegelend beeldrijm: The Value of Nothing, noem dat maar niet cynisch. Slim realisme. Kunst die er toe doet. Gaat dat zien.

tentrotterdam.nl/shows/actueel/20140904_thevalueofnothing.php

toorenbosch

Remco Torenbosch, Distribution. 3500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 3500 euro verzekerde waarde. 69(!) mailtjes, 4 dagen aan curationele inspanning en een 1/2 dag om het te installeren.

fontaine

Claire Fontaine, This neon was made by… 3000 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 3000 euro verzekerde waarde. 14 mailtjes, 2 dagen aan curationele inspanning. Installatietijd onbekend.

Beetje meta: het werk vertelt dat Wil van de Ven het maakte voor de somma van tweeduizend driehonderdentachtig euro.

jonas-staal

Jonas Staal, Distribution. 1500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 2500 euro verzekerde waarde. 45 mailtjes, 5 dagen aan curationele inspanning en een dag of 3 om het te installeren.

Jonas Staal doet op video wat de minirokjes al sinds de jaren dertig deden. Van die leuke weetjes. Maar dan iets met de hoogte van de toren en de grootte van de crisis. Kan zo op het internet en daar komt het wellicht ook vandaan.

helmut-smits

helmut-smits-1

Helmut Smits, Waisting Time & Ink. 2000 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 3500 euro verzekerde waarde. 20 mailtjes, 5 dagen aan curationele inspanning en een 1/2 dag om het te installeren.

Helmut Smits, de Nederlandse Martin Creed, Rotterdams’ koning van de esthetische gimmicks, ideetjes met een bite. Stift zijn stiften op en wat krijg je dan?

iatske

Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, Producing time in between things. 1500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 3510 euro verzekerde waarde. 35 mailtjes, 2 dagen aan curationele inspanning en een 3 1/2 dag om het te installeren.

jeannevanheesweijk

Jeanne van Heeswijk, Afrikaanderwijk cooperatie. 3500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 20000 euro verzekerde waarde. 38 mailtjes, 2 dagen aan curationele inspanning en een 7 dagen om het te installeren.

Als een soort toonplaats van wijkmarketing: Jeanne van Heeswijk’s prijswinnende eigenlijke werk ligt in de buurt.

sap

Vers sap, dat mag je niet persen, op de markt.

talent

De zuiderling. Rotterdam Zuid’s lokale betaalmiddel op basis van het delen van talenten.

Ik betaal altijd met complimenten. Dank bakker. Uw brood is erg goed. Met genoeg complimentjes betaalt de bakker zijn huur. De huisbaas koopt met zijn complimentjes een raket en vliegt naar de maan.

monopolie

Bill Balaskas, Monopoly. 2000 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 1500 euro verzekerde waarde. 13 mailtjes, 2 dagen aan curationele inspanning en een 1/2 dag om het te installeren.

surplus

Antonia Hirsch, Surplus Library. 1000 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, geen verzekerde waarde meegegeven. 62(!) mailtjes, 5 dagen aan curationele inspanning en een 3 dagen om het te installeren.

lekker-zitten

Zus design public arena, Structure for 5000 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, geen verzekerde waarde meegegeven. 4(!) mailtjes, 2 1/5 dagen aan curationele inspanning en een whopping 22 dagen om het te installeren. Maar dat gaat over/is incluis de residencies.

stuikker

Loslopende sticker. Op een in het oog springende plaats.

ruilwinkel

Meschac Gaba, Exchange Office. 4500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 4000 euro verzekerde waarde. 34 mailtjes, 4,5 dagen aan curationele inspanning en 3 dagen om het te installeren.

Bron van bovenstaand:

jonaslund

(Opklik naar 1024)

Jonas Lund’s Projected Outcomes is ook los van de tentoonstelling opmerkelijk en van de hoogste kwaliteit. Waardeloos: wie wil er nu een schoolbord met een opgekrijte Tent-expo? Het werk bestaat uit de geste, nu, ook tijdens de Wereld van Witte de With, met een miljard extra bezoekers, die opgetekend moeten worden.

lundjj

tb

Hé en wij staan er ook op!

Wanneer deze review op trendbeheer wordt toegevoegd volgt een aparte update met foto en tekst. Als citaat zou ik kiezen: “Verbluffend, verheffend, verhelderend, glashelder, vermakelijk en hyperrealistisch centerpiece van de tentoon.”

tentrotterdam.nl/shows/actueel/20140904_thevalueofnothing.php

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

 1. “Verbluffend, verheffend, verhelderend, glashelder, vermakelijk en hyperrealistisch centerpiece van de tentoon.”

  ….
  Jeanne van Heeswijk, Afrikaanderwijk cooperatie. 3500 euro voor de kunstenaar, inclusief productiekosten, 2000 euro verzekerde waarde. 38 mailtjes, 2 dagen aan curationele inspanning en een 7 dagen om het te installeren.

  kritisch lezen is een kunst
  (en feiten contoleren kost tijd)

  verzekeringswaarde is 20.000 euro op bord! (dit vanwege de inspanningen en de verschillende producten en tijd gedoneerd uit het gebied.) en verder is het geld 3500 euro overgemaakt aan de wijkcoöperatie om de productie lokaal (in de wijk) plaats te laten vinden. Dit is ook aan de betreffende kunstenaar verteld die vervolgen besloten heeft dit niet ‘mee te nemen’. En hiernaast is royaal door de opbouw crew van TENT geholpen om het voor elkaar te krijgen.

  Maar’ vermakelijk’ is het zeker

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*