If paradise is half as nice III @ Leipzig

[01] ipihan

    De voormalige graansilo, in de toekomst een auto showroom, afgelopen maand de speeltuin van ‘If paradise is half as nice’

Afgelopen weekend vond in Leipzig de presentatie plaats van de derde editie van ‘If paradise is half as nice’. Nederlandse kunstenaars Bram Braam, Pim Palsgraaf, Daan Botlek, Willem Besselink en ondergetekende, dit jaar in gezelschap van fotografe Regina Kelaita, werkten een maand lang, niet geheel toegestaan, in een voormalige graansilo met als doel een gezamenlijke tentoonstelling van plaatsgebonden werken.

(Een bericht van TTB)

Naast deze onofficiële tentoonstelling was in het zelfde slotweekend ook een kleine officiële tentoonstelling te zien in het relatief nieuwe initiatief Post-Industriale, ter ere van de ‘Tag der Industrie Kultur’. Deze tentoonstelling moest als teaser dienen om zo het publiek te verleiden om de oude opslag te betreden en het ‘echte’ werk te bezien.

Niet meer in het echt te bezien, maar nog wel uitgebreid na te slaan op behance.net/ipihan3

[02] ipihan

Een druk bezochte opening waar mensen onder begeleiding, door het gebouw konden lopen op zoek naar de diverse werken van de kunstenaars.

[03]-ipihan

De gidstochten tijdens het weekend, vier in totaal, werden voorzien van praatjes bij de plaatjes door de kunstenaars om zo wat meer inzicht in het project te verschaffen.

[04] ipihan

De opening werd afgesloten met de nodige versnaperingen in de prachtige boomgaard achter het gebouw. Zowaar een heus paradijsje in Leipzig.

[05]-ipihan

Willem Besselink verbond de verschillende gaten in een ruimte met elkaar om zo tot een architectonische sculptuur te komen geheel gemaakt van rode, gele en blauwe tape. De ruimte was niet te betreden, maar kon door de deur en het trapgat bekeken worden. Zeker als er een beetje wind door de ruimte ging een prachtig schouwspel.

[07] ipihan

Onder te noemer ‘Organic Expension’ hing Nederlands kunstenaar in Berlijn Bram Braam een witte sculptuur uit het raam, hierbij geïnspireerd door het metabolisme. Een mooi werk dat een subtiel detail aan de gigantische gevel van de silo vormt. Met vereende kracht door de hele groep met enige moeite geplaatst.

[08] ipihan

Van een heel andere orde is het werk van Daan Botlek. Deze keer niet zijn bekende figuren, maar een minder belichte kant uit zijn oeuvre. Een horizontale lijn van geometrische figuren waarbij op subtiele wijze alle graffiti op de wanden weg gewerkt werden.

[09] ipihan

Op de eerste verdieping nog een werkje van Botlek, deze keer in een bekendere stijl. Al worden hier verschillende stijlen bij elkaar gebracht, verklaart Daan tijdens een van de rondleidingen.

[10]-ipihan

Boven in het gebouw werkte Pim Palsgraaf aan een enorme sculptuur die zich verspreide over diverse verdiepingen. Geïnspireerd door de vele gaten en doorkijken die in het gebouw aanwezig waren, bouwde hij zijn sculptuur die als een soort gezwel binnen het gebouw groeide.

[11] ipihan

Uw reporter vond in het gebouw een prachtig tunneltje en kwam dmv een kleine ingreep (het wit schilderen van beide zij-wanden) tot een fotografisch werkje onder de titel ‘parallel encounters’. Tijdens de opening was zowel de foto gepresenteerd alsmede de tunnel die door het publiek live bekeken kon worden.

[12]-ipihan

Aan het eind van de tunnel was tijdens de opening dit kleine werkje (11×16 cm) te zien als klein detail in het gigantische complex.

[13]-ipihan

De avond na de opening van het minder legale gedeelte alweer de opening van het officiële deel. Het feest kon niet op. Ook hier weer een aardige oploop.

[14]-ipihan

Een tentoonstelling als teaser voor een tentoonstelling. Hier waren kleinere werken te zien die ontstaan waren tijdens het werken aan de grote werken op locatie en uiteraard een serie prachtige foto’s gemaakt door de speciaal meegekomen fotografe Kelaita. Guus Vreeburg kijkt toe hoe de crowdfund tafel de nodige aandacht krijgt.

[15]-ipihan

En om het geheel ook nog eens een beetje een historische achtergrond te geven konden geïnteresseerden op zaterdag luisteren naar de boeiende verhalen van Guus Vreeburg en Bernd Sikora.

‘If paradise is half as nice 3’ is mede mogelijk gemaakt door een enthousiaste groep crowdfunders en er is altijd ruimte voor meer leden in deze groep in de aanloop naar een nieuwe editie van dit project in 2015. Voor meer informatie neemt u gerust contact op met een van de kunstenaars.

About [Redactie] 8953 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*