Vrienden Wereldmuseum verkopen voor tonnen

Vrienden Wereldmuseum verkopen voor tonnen

“De Stichting Vrienden van het Wereldmuseum in Rotterdam heeft de afgelopen jaren voor ruim een miljoen euro aan Aziatische kunstwerken verkocht. De verkopen onttrekken zich aan elke vorm van toezicht.

Directeur Bremer wil de gevraagde informatie niet verstrekken aan De Groene Amsterdammer. ‘Vraag het maar aan het bestuur.[…]

Het feit dat directeur Bremer zelf voorzitter is van de Stichting Vrienden is een ‘merkwaardige constructie, een ongebruikelijke twee-petten-situatie’[…]‘”

Verhalen uit de bodemloze beerput deel zoveel.

Groene.nl/artikel/vrienden-wereldmuseum-verkopen-voor-tonnen (via GK)

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

11 Comments

 1. Oef!

  Dus niet alleen een restaurant financieren, maar ook de wereldwinkel…

  Hoe ging het ook alweer: “dit is het einde, dat doet de deur dicht…”

  Iedereen praat over Bremer. Hij mag graag schuilen onder een formalistische ajuparaplu maar de bui waait niet over. Onweder! Tijd dat hij zijn verhaal gaat doen.

  Onder ons gezegd en gezwegen: gaat deze man zijn pensioen halen en op welke manier?

 2. Neen! Het kan allemaal erger nog!

  Uit de Groene – wat een fijn tijdschrift is dat toch -:

  “In het beleidsplan 2013-2016 ontvouwt het Wereldmuseum plannen voor een ‘dating tour’. In samenwerking met datingbureaus wil het een ‘museaal dating pakket inclusief romantisch diner voor twee’ gaan aanbieden.”

  Omdenken. Grenzen slechten. Creativiteit galore.

  Malligheid.

 3. @JB
  Romantiek, dat spreekt ons toch aan? Een museaal dating pakket, toe maar, het Wereldmuseum boort steeds branchevreemdere doelgroepen aan. Maar …. waar is al het geld gebleven uit de verkoop van al die hedendaagse Iraanse en Algerijnse kunstenaars…. Rotterdamse raad, kom er maar in.

 4. Ik wed het geld zit in het restaurant GK. Sterrenkoken is ook gesubsidieerd niet zomaar goudmijn wat ik je brom.

 5. Iedereen praat over Bremer is volgens mij, helaas, wishful thinking. ‘t Komt op mij over als een handje vol. De Groene is vanaf het begin klokkenluider van dienst, waarvoor respect. Waar daadwerkelijk werk verzet kan worden komt het van de Partij voor de Dieren, er al dan niet voor bewogen door de mails van Ophaert den Otter. Mijn advies: Houd het vervolg vooral goed in de gaten en gebruik het als stemwijzer.

  Maar wat ik mij het meest afvraag over Bremer, of die z’n pensioen nou haalt of niet: W a a r o m e e n W e r e l d m u s e u m. Je wil ‘iets’ exploiteren. Met horeca, met een winkel, met nog te ontwikkelen marketingconcepten. In 2009 zeg je na heropening ‘Beetje suffe naam, Wereldmuseum, ik geef het toe, maar zo heette het al jaren. En ik wil niet alles veranderen*.’ In 2011 doe je dat waar het museum aanvankelijk over ging af als ‘volkenkundig gewauwel’. En geef je toe van meet af aan onafhankelijk te willen zijn van de gemeente: Vrij spel te hebben dus. Waarom dan niet gewoon een ander bedrijf? Waarom iets dat zovelen aangaat?

  Dat is wat ik persoonlijk, ooit, op een dag, heel erg graag wil weten. Echt. En voor de politieke kant van de zaak, voor als er iemand meeleest die daar geïnteresseerd in is, zou het interessant zijn nog eens te bekijken hoe meneer Bremer op deze plek terecht is gekomen. Ik heb het ergens gelezen als ‘runde succesvol een museum op curaçao, werd aldaar door Ivo Opstelten gevraagd of hij niet ‘eenzelfde ding’ voor het Wereldmuseum kon doen, et voilà.’ Moest Opstelten met lichte spoed van een zorgenkindje af? Is te achterhalen of hem enige blaam betreft?

  Vragen, vragen. En wat een verhaal.

  * Bron: http://www.groene.nl/artikel/transparantie-zit-m-niet-in-glazen-deuren

 6. > door Ivo Opstelten gevraagd

  Woho, ik vrees vuistdikker pluche is er niet. En zo komen we via een omweg toch weer op die dekselse Demmink uit.

 7. Toch nog teruggevonden. ‘t Stond in: http://www.odd.nl/wp/?p=360

  ‘Het was toentertijd zo mis dat het niet meer verder kan. Dan stapt de directeur op en dan word ik gebeld. Ik zat toen op Curaçao. Samen met Han Meeter had ik daar een klein museum opgebouwd dat zonder overheidssubsidie draaide. En toen vroeg de Gemeente Rotterdam ‘dat wat je in Curacao hebt gedaan kun je dat niet ook in Rotterdam?’ Ik zei ‘natuurlijk, het is alleen wat groter, wat ingewikkelder waarschijnlijk. Ik heb wat meer tijd nodig, maar we kunnen het proberen’.’

  (…)

  ‘We hebben al die plannen gepresenteerd, de uitvoering ervan zou 12 miljoen euro kosten. De Gemeente Rotterdam had er helemaal geen zin in want het cement van de vorige verbouwing was nog niet droog, bij wijze van spreken. Uiteindelijk hebben we via allerlei lobby’s het voor elkaar gekregen dat we een week op reis gingen met Ivo Opstelten naar Indonesië en toen hebben we alles uit kunnen leggen. En toen kwamen we terug en toen zei hij ‘ik geef je drie miljoen en toestemming om het te doen’.’

 8. De Partij voor de Dieren Rotterdam heeft vragen aan het college gesteld omdat wij vinden dat er met uiterste zorgvuldigheid dient te worden omgegaan met de prachtige collectie van het Wereldmuseum. De collectie is eigendom van de gemeente Rotterdam en dus van haar inwoners. Sinds maart 2014 hebben wij één zetel in de gemeenteraad. Daarvoor waren wij niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad, zodoende waren wij ook niet in de gelegenheid om vragen te stellen aan het college.
  Wij zullen de situatie bij Wereldmuseum nauwlettend in de gaten houden.

  Met vriendelijke groeten,
  R. van der Velden
  Burgerraadslid Partij voor de Dieren Rotterdam

 9. Hoihoi smullen maar:

  “Kan een met reden omklede uitleg volgen waarom onder de negen resterende personeelsleden van de Stichting Wereldmuseum een direct familielid van de directeur
  van de Stichting Wereldmuseum is aangebleven, in een positie die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de directeur valt? ”

  en

  “Kan zo de informatie – ontvangen door de Publieksactie Wereldmuseum – worden weerlegd dat in 2012 en 2013 de activiteiten van de BV’s (restaurant, museumwinkel en de verhuur van de balzaal, de Salon en de dr. Elie van ijckevorselzaal) verliesgevend waren waardoor subsidie bestemd voor de Stichting Wereldmuseum ten goede is gekomen aan de Wereldbusiness BV. ”

  Wethouder financien, binnenstad, cultuur en sport antwoordt:

  http://rotterdam.raadsinformatie.nl/document/1569355/1

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*