Welke vijf kunstenaars moet u kopen om uw vrindjes te imponeren en een beetje rendement te behalen?

wobbel

Quote die weet het wel. Stukje van 21 augustus alweer, top 5 na de klik.

Net interessanter is het naast het obligate lijstjeswerk aanhangende stukje over de kapotte markt. Het opent met een cliché, het stelt allemaal niks voor, die Nederlandse galeries, de periferie van de periferie.

“We barsten van de galeries in Amsterdam. Daarvan zijn er misschien maar tien die op jaarbasis meer dan een miljoen omzet draaien. De bestedingen lopen terug, maar veel galeriehouders blijven rustig van maandag tot vrijdag zitten wachten tot er iemand hun zaak binnenstapt.”

blendle.nl/i/quote/overlevingskunst/bnl-quote-20140821-8904_overlevingskunst

Na de klik antwoord op de in obligate quotebabbel gestelde hamvraag:

“Welke Nederlandse hedendaagse kunstenaars moet u aan de muur hangen om uw vriendjes te imponeren en een leuk rendement te behalen?”

henneman2

Jeroen Henneman (1942)

“Schilder, tekenaar, graficus én beeldhouwer. Moderne signatuur. Maakte onder meer ‘De Schreeuw’, een monument voor de vermoorde Theo van Gogh.”

003.Rineke-Dijkstra-Staatsieportret-Koning-Willem-Alexander-2014-©-RVD-foto-Gert-Jan-van-Rooij

Rineke Dijkstra (1959)

“Fotografe. Werkte ooit voor Quote […] Haar werk is abstract en soms een tikje confronterend. Soms te koop op veilingen.”

Jongeleen_Brabant

Jeroen Krabbé (1944)

“Naast acteur en regisseur ook kunstschilder. En de vader van Martijn Krabbé, ja. Schildert vooral landschappen en schuwt daarbij geen felle kleuren.”

osnabruck1

Nicolas Dings (1953)

“Beeldhouwer, tekenaar en sieradenontwerper. […] Doet het vast leuk in uw tuin. Te koop bij galerie De Zaal in Delft.”

marlene-dumas-stdelijk-13

Marlene Dumas (1953)

“Geboren in Zuid-Afrika maar woont en werkt al vele jaren in Nederland. Haar stijl hangt aan tegen het expressionisme en is best spannend te noemen (erotisch, als u wil).”

quotenet.nl/Lijstjes/Top-5-Nederlandse-kunstenaars-die-u-het-beste-rendement-kunnen-bezorgen

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

4 Comments

 1. @JB
  Mooi opgemerkt. Stel dat Quote zo’n advies over aandelen geeft. Vergelijkbaar nietwaar als het dan toch om rendement gaat? Welnu, dan komt het uit bij Shell (Dumas), ASML (Dijkstra), TomTom (Henneman), Porceleyne Fles (Dings) en AFC Ajax (Krabbé). Want wees nou eerlijk, het enige antwoord op een nutteloos lijstje is een ander nutteloos lijstje.

  En dat rendement? Dumas en Dijkstra zijn al te gevestigd om er nog een grote klapper mee te kunnen maken. Voor Krabbé en Henneman geldt hetzelfde omdat ze ‘over the hill’ zijn. Blijft Dings over als enige die zou kunnen verrassen. Hoewel, ook al boven de 60.

  Kortom, Quote, geeft het verkeerde advies. Het imponeert met achterhaald nieuws. Wie Quote volgt en het gegeven advies als bluf of leidraad gebruikt in gesprekken of op de beurs gaat nat. Quote houdt de vinger aan de pols aan de kunstwereld. Maar dan wel die van 1995.

 2. Het is blabber GK, liefdeloze blabber. Zie die omschrijvingen. En de tragiek – dat Jasper Krabbé niet genoemd wordt en de rest van de familie wel. De entertainment industrie eist lijstjes en Quote is niet te beroerd die te leveren.

 3. @JB
  Blabber, ja. (Weer Rotterdams bijgeleerd). Doet TB niet aan lijstjes? Ofwel, TL (tegenlijstjes of trendbeheerlijstjes). Als tegenentertainment. Tijd om de tegencultuur weer eens te voeden, JB? Jean-Luc Godard die zelfs de Rolling Stones in het frame van de tegencultuur wist te presenteren. Dat wint echt.

 4. Trendbeheer is zelf al een lijstje.

  Maar het zou wel prettig zijn als het allemaal eens bij elkaar geharkt stond. Doe maar eens een boude voorspelling over de vijf kunstenaars die over tien jaar renderen. Zo lang duidelijk is dat het een momentopname is en een mening lijkt me dat prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*