Kasper de Vos @ Paviljoen

Kasper de Vos @ Paviljoen

Het concept van het Paviljoen is simpel. De drie grote artistieke organisaties in Gent (het HISK, het KASK en het S.M.A.K.) leggen een bedrag samen waarmee een klein, leegstaand en vervallen wachthok in de tuin van het KASK beschikbaar wordt gesteld aan een kunstenaar en een curator.

In sommige gevallen resulteert dit in een ongelukkig project waar een curator de eigenheid van de ruimte negeert en kiest voor een klassieke expositie waar hij het hokje als white cube gebruikt en deze volstouwt met werken. Een mogelijkheid die zowel aan de kunstenaars, de werken en het hokje in het geheel geen eer doet. Gelukkig zijn er ook curatoren en kunstenaars die begrijpen wat de betekenis van een dergelijk hokje is, of kan zijn, en hier op inspelen.

Paviljoen.org

Kasper de Vos @ Paviljoen

Vorig jaar was deze eer weggelegd voor Dennis Typhus en Karl Philips met Truck Stop (een expo waar de ruimte werd omgebouwd tot truck stop), deze keer laten curator Nadia Bijl en beeldhouwer Kasper de Vos zien hoe er omgegaan kan worden met een ruimte.

Zij toveren het Paviljoen om tot Art Burger Palace. Kasper de Vos heeft het volledige interieur van een snackbar nagebouwd om vervolgens een maand lang in het Paviljoen artistieke burgers te ‘bakken’ en te verkopen.

Kasper de Vos @ Paviljoen

Goed bekeken die Kasper: De expositieruimte gebruikt hij als atelier en tegelijkertijd als winkel voor zijn kunstwerken, de stad mag een maand een noemenswaardige expo huisvesten, en de toevallige passant kan op bestelling zijn kunstwerk aanschaffen voor meer dan democratische prijzen en tegelijkertijd getuige zijn van de happening die Art Burger Palace is.

Kasper de Vos @ Paviljoen

De verbanden die De Vos legt tussen fastfood en beeldende kunst zijn oprecht, humoristisch en totaal niet irritant. Zijn statement kracht bijzettend door zijn werk spotgoedkoop, ongelimiteerd en ambachtelijk aan de man te brengen. Een volledig menu, dat bestaat uit een hamburger, frietjes, een milkshake, een cupcake, een ijsje en als je de kunstenaar diep in de ogen kijkt waarschijnlijk ook nog wel een sticker, voor slechts 25 euro (!!!).

Kasper de Vos @ Paviljoen

De linken met een dergelijk engagement zijn dan ook niet ver te zoeken, letterlijk in dit geval doordat op het tv’tje naast de toonbank Andy’s cake: Stories of Andy Warhols Factory (1993) van Terese Schulmeister en Otto Muehl getoond wordt. De film die zijn inspiratie vindt in Andy Warhol eating a hamburger, waar ook Kasper de Vos naar refereert met zijn commercial Special Kasper / Art Burger die ter promotie van De Vos’ happening in het S.M.A.K., het KASK en het HISK wordt afgespeeld.

Kasper de Vos @ Paviljoen

Art Burger Palace is nog open tot 11 januari 2015 en op 19 december is er een Christmas party in de snackbar.

Paviljoen.org

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*