Beeldenroute ArtZuid

xbitch

    U kunt toch wel een McCarthy onderscheiden van een KAWS?

Aargh en amaai, een mengeling van ongeloof en onbegrip. Wat Artzuid dit jaar heeft weten te verzamelen aan brons, corten staal, hout, glimmers en betonpap is veel, heel veel. Alles van en met allure en grandeur en dat maakt het tegelijk wat naarstig. Egodropping bombast zonder wezenlijke beeldende verrassing, precies wat het publiek wenst en verwacht. Precies dat waar het van kan zeggen nah is DAT nou kunst? Ja want het kost een hoop en de namen die zijn niet mis die zijn in de geschiedenis van de hedendaagse beeldende kunst ingeschreven.

Rudi Fuchs, curator Artzuid 2015, ah, dat verklaart een hoop. Het plaatsen van een verzameling Grote Beelden Die In De Weg Staan Van Louter Grote Namen, Toppers Van Toen, moet een fortuin hebben gekost. De berg vrinden van Fuchs is alomvattend, de berg sponsors indrukwekkend.

Ik raad het iedereen aan. Niet zozeer voor de cultuur, die is dan aanleiding, maar voor de omringende architectuur, niet op foto’s helaas. Die is fabelachtig. En Doutzen Kroes woont er. Endstra zat er op een bankje met de Neus. Brood sprong er van het Hilton. Voor elk wat wils. Tragisch ramptoerisme meets OMG en WTF of omgekeerd.

artzuid.nl

IMG_0039

Het begin met een tiens. Een boomomarmend mannetje bij Station Zuid. Eén? Nee direct een roedel. De toon is gezet. Groot is goed en veel is lekker. Een ongeluk komt nooit alleen.

IMG_0040

IMG_0043

nmbvnbvnbvnbvnbv

IMG_0047

Frank Stella kennen we als een gerespecteerd schilderijenmaker. In zijn vrije tijd liefhebbert hij in edelkitsch.

IMG_0049

Vergis u niet: dit beeld is gigantisch.

IMG_0053

Bijl hoort niet bij de route die is echt.

IMG_0054

De kus, Sabine Bruinsma, 8 jaar.

IMG_0058

Leren vliegen, Chaia Kip, 11 jaar.

IMG_0062

Ik ben hoger dan jij, Tachisse de Beun, 19 jaar.

Tot zover Artzuid Junior en de verkeerde kant op fietsen.

IMG_0067

Het officiele gedeelte begint met een fikse pot koffie van Klaas Gubbels. Corten staal, the choice of a generation. Het roest zo heerlijk aan.

IMG_0069

Tony Cragg

IMG_0071

John Chamberlain

IMG_0073

Tony Cragg

(Noot: ik heb maar een handvol foto’s, maar het leeuwendeel van de kunstenaars is vertegenwoordigd met een stoet grote beelden, nagenoeg identiek. Wat te denken geeft over het voorraadbeheer van de heren, vooral heren.)

IMG_0077

Penck. A R Penck! Ik had geen idee dat de bebaarde drummende kobold uit Oost Duitsland ook in brons tekeer ging. Ziet er koel en eigentijds uit.

IMG_0080

Ulrich Rückriem.

IMG_0081

Thomas Housago.

IMG_0083

Georg Baselitz.

IMG_0085

Het meest gefotografeerde beeld is van erm Jaume Plensa.

IMG_0088

KAWS

IMG_0091

Georg Herold

IMG_0093

Helmenschilder Markus Lüpertz

IMG_0095

En het eindigt met weerom een corten koffiepot van Gubbels.

Slechts een fractie van de beelden gefotografeerd!

artzuid.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. Aan die selectie ruik ik een zelfde soort eisenpakket voor, en set van vooroordelen over sculptuur als aan die voor de beeldensectie van Art Amsterdam. Zat Rudi Fuchs daar ook in de commissie? Weet iemand dat? Misschien wordt het tijd voor een cursus waarderen en beoordelen van sculptuur voor Nederland. Ik troost mij, en wie weet een meelezer, met de gedachte dat het elders wél goed gaat. Als onze oosterburen iets samen laten stellen door onze zuiderburen, bijvoorbeeld: http://www.blickachsen.de/root/index.php?page_id=562

  2. > de beeldensectie van Art Amsterdam

    Je bedoelt de beelden op de grondvloer in de parkeergarage van de Amsterdam Art Fair? Ik denk dat is heel eenvoudig – deelnemende galeries mochten een beeld ‘inzenden’. En dan vast vakkundig op een rij gezet.
    Maar beelden op een kunstbeurs zijn nooit een tentoonstelling als zodanig, andere belangen staan begrijpelijk voorop.

  3. Er zijn wel degelijk beelden afgewezen, dus deelnemende galeries zonden in en ‘iemand’ koos. Ik was benieuwd wie die ‘filter’ was. Snap ik welke belangen voorop staan dan vind ik de selectie nog steeds verdrietig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*