Jaume Plensa – Invisibles @ Palacio de Cristal Madrid

Palacio de Cristal in Parque del Retiro in het ‘Museum district’ van Madrid is als tentoonstellingslocatie al spectaculair. Het is oorspronkelijk gebouwd om planten uit de Filipijnen te laten zien tijdens de grote Filipijnse tentoonstelling in 1887. Het werd ontworpen door architect Ricardo Velázquez Bosco die ook de kunsthal Palacio de Velázquez ontwierp (die ernaast staat).

    Palacio de cristal – foto museo reina sofia

Ik zie er Invisibles van de Spaanse beeldhouwer Jaume Plenca en invisible it is. Ik heb het geprobeerd, maar het is voor een niet proffesionele fotograaf onmogelijk om er goede foto’s van te maken. Je moet naar Madrid om de echte ervaring te hebben. Als je tijd hebt om overdag te gaan is een niet zo zonnige dag eigenlijk het beste. En dan nog een keer ‘s avonds. Het is gratis. Het is dan dicht maar omdat het een glazen huis is kan je de werken van buiten ook zien.

Het is prachtig, fascinerend en intrigerend werk. Het is fragiel en niet direct zichtbaar maar zeker wel voelbaar aanwezig. Dit is geen werk waar je even voorbij loopt en het dan gezien hebt. Als je er voorbij loopt zie je het niet, je moet stilstaan, langzaam rondlopen en het werk zoeken, het hangt af van waar je staat en van de lichtval of en wat je ziet. Je realiseert je dat we tegenwoordig vooral snel kijken en hoe weinig we nog de tijd nemen om niet alleen te kijken maar ook echt bewust iets te zien.

    Sketch Invisibles, 2018. © Jaume Plensa, VEGAP, Madrid

Als multidisciplinair kunstenaar heeft Jaume Plensa geëxperimenteerd met etsen, tekenen, geluid, video en toneelontwerp. Plensa gebruikt spiritualiteit, het lichaam en het collectieve geheugen als primaire bronnen die zijn visuele kunstwerken met elkaar verbinden. Literatuur, psychologie, biologie, taal en geschiedenis worden strategische hulpmiddelen bij de creatie van zijn werk en via een breed spectrum van materialen – staal, gietijzer, hars, glas, water, geluid – geeft Plensa gewicht en fysiek volume aan de componenten van de menselijke conditie en het kortstondige.

Hij is een van de belangrijkste internationale artiesten van Spanje en woonde en werkte in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS. Na zijn eerste solotentoonstelling in 1980 in de Fundació Joan Miró in Barcelona werd zijn werk tentoongesteld in musea over de hele wereld. In 2015 nam hij deel aan de Biënnale van Venetië. Een belangrijk onderdeel van zijn werk zijn de locatie specifieke sculpturen en installaties voor openbare ruimtes – misschien wel de bekendste daarvan was ‘Crown Fountain’ in Chicago in 2004.

Dit project is in samenhang met een retrospectief in het Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona (MACBA) en bevat werken die zich uitstrekken van de jaren tachtig tot heden dat de dialoog weergeeft, een herhaling in Plensa’s carrière, tussen de voorstelling van het menselijke figuur en abstractie. Opdrachtgever: João Fernandes

Nog te zien t/m 3 Maart 2019
Palacio de Cristal
Parque del Retiro
Paseo República de Cuba, 4
28009, Madrid
Entree: gratis
Open: 10.00 – 18.00 uur (November – Maart)

museoreinasofia.es

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*