Drifting in Daylight: Art in Central Park

foto1

Central Park Conservancy* bestaat dit jaar 35 jaar. Om dit te vieren presenteerde Creative Time (het toonaangevende Amerikaanse fonds voor publieke kunst) Drifting in Daylight in Central Park Noord met werken van Spencer Finch, Alicia Framis, Nina Katchadourian, Ragnar Kjartansson, Marc Bamuthi Joseph, David Levine, Karyn Olivier en Lauri Stallings + glo.

creativetime.org/projects/drifting-in-daylight

Als ik in New York ben kan je me minimaal om de andere dag in Central Park vinden. Het is een van mijn favoriete plekken in de stad, ik lees er, spreek af in de speeltuinen met vrienden met kinderen, picknick met verborgen flessen wijn (in US is het verboden om in het openbaar alcohol te drinken, ergo de bruine papieren zakken), ga naar de vele concerten bij summerstage CP in de zomer en loop (ik laat mezelf uit) half mediterend peinzend over projecten, artikelen of het leven, als intermezzo op werkdagen achter de computer.

Ik denk dat ik een van de bezoekers was die Drifting in Daylight heb ontdekt en deels ervaren op de manier zoals die bedoeld is: toevallig! Alsof je kleine onverwachte kadootjes krijgt.

Al slenterend met mijn zus op bezoek met een vriendin richting de French Garden (mijn zus is een fervent tuinier) zagen we de reflectie van een glanzende bol. Mijn eerste reactie: WOW hebben we een Anish Kapoor in het park, laten we er heen lopen!

Ik vermoed dat ze het werk net geplaatst hadden want er was nog geen uitleg of niets (wat ik later wel zag) alleen de bol met de titel Cartas al Cielo (brieven naar de hemel) met een dunne opening in de bol, een brievenbus. En ja ik kon het inderdaad niet laten, ben op een later moment een brief gaan posten.

AliciaFramis_cartasalcielo

  Alicia Framis, Cartas Al Cielo

NinaKatchadourian-The Lamppost Weavers

  Nina Katchdourian, The Lamppost Weavers

Mijn tweede encounter was toen ik mijn intermezzo rondje park liep en niet ver van waar ik het park binnenloop wat zag hangen in een lantarenpaal. Ik dacht in eerste instantie dat het de ‘gebruikelijke” sneakers waren.

Als bewijs voor hun ontmaagding hingen mannen traditioneel hun schoenen op. Tweede helft vorige eeuw werd dit bewijs van ontmaagding overgenomen door bendes, als initiatie van een nieuw bendelid moest die iemand liquideren en gooiden men de sneakers over een lantarenpaal. Weer later werd dat vooral hip / hype en verloor het de specifieke betekening van ontmaagding. Het was “graduation time” meer dichtbij leek het iets dat misschien daarmee te maken had. Dacht nog misschien een restant van piñata’s (meestal gemaakt van papier-maché, traditioneel gevuld is met zoetigheden, vruchten en cadeaus die word opgehangen en je slaat erop met een stok tot de inhoud er uit komt vallen). Maar toen ik er onder stond zag ik toch wel schoenen, en was geïntrigeerd maar een uur later vergat ik om online te checken wat ik nou eigenlijk gezien had.

Ragnar Kjartansson S.S.Hanover

  Ragnar Kjartansson, S.S. Hangover

Op de weg uit het park loop ik langs het “Haarlemmermeer” en een van de dagen zag ik een zeilboot met zich klaarmakende muzikanten langzaam richting te achterkant van een eilandje in het meer varen. Daar stond een hele groep mensen bij elkaar die ergens op leken te wachten. De muzikanten begonnen te spelen terwijl ze richting de mensen zeilden.

Central Park is een geliefde locatie voor trouwdagen en het leek alsof dit zo’n dag was voor waarschijnlijk iemand van de Upper East (waar de rijke mensen wonen). Ik liep verder glimlachend want een trouwdag is (meestal) een blije vrolijke gebeurtenis en mijn hoofd schuddend over hoe excessief een trouwdag kan worden om voor 5 minuten een zeilboot met muzikanten te huren voor een moment. Tot mijn verbazing zag ik ze een paar dagen later weer… een in te huren activiteit voor feesten en trouwpartijen via Central Park om meer eigen inkomsten te genereren wellicht?

Die middag had ik een afspraak met vriendin Yona (adviseur bij kunstinstellingen) die me vroeg of ik al iets van het nieuwe Creative Time project in Central Park had gezien … en de magie van het toeval was voorbij!!

glo2

  Lauri Stallings + Glo, And All Directions I come to You

LauriStallins+Glo-And All Directions I Come To You

FrenchGarden

  The French Garden

levine

  David Levine, Private Moment

MarcBamuthiJoseph - blackjoy 2

MarcBamuthiJoseph - blackjoy in the hour of chaos

  Marc Bamuthi Joseph, Black Joy

KarynOlivier-Here and Now - Glacier Shard Rock

  Karen Olivier, Here and Now/Glacier, Shard, Rock

spencer

  Spencer Finch – Sunset

Voor alle informatie over de acht projecten en de kunstenaars:

creativetime.org/projects/drifting-in-daylight/artists

* Central Park Conservancy restores, manages, and enhances Central Park in partnership with the public, for the enjoyment of all. A private nonprofit organization founded in 1980, Central Park Conservancy raises 75% of the annual budget essential to keeping Central Park beautiful. The Conservancy is committed to sharing its world-class urban park management practices both locally and globally.”

Foto’s courtesy of Creative Time

About Sasha Dees 347 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*