NYC: Bronx
“When you cut into the present the future leaks out.”

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

De Bronx is een van de stadsdelen van New York die bijna iedereen overslaat bij een bezoek. Deze zomer (juni 2015) heropende de High Bridge, oorspronkelijk een aquaduct gebouwd in 1848 dat de wijk Washington Heights in Mahattan met het stadsdeel de Bronx verbindt. Na een 6 jaar lange renovatie van 60 miljoen is de brug na 40 jaar weer open voor voetgangers en fietsers (van 07.00 tot 20.00 uur). Downtown heeft de High Line en Uptown heeft nu de High Bridge.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

Je komt de Bronx binnen wandelen op een kwartier afstand van 1520 Sedgwick waar het Morris Height gebouw staat (nu een monument). In 1973 organiseert DJ Kool Herc hier zijn legendarisch feest met zijn experimentele DJ set. Deze Back to School Jam ging de geschiedenis in als de geboorte van Hip Hop.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

Voor kunst in de Bronx is het goed om voor je naar NY komt de website van de organisatie No Longer Empty (NLE) te checken. NLE is een stichting opgericht in 2009 die hedendaagse kunstprojecten presenteert die publieke betrokkenheid activeert in leegstaande ruimtes in NYC. Er zijn open calls voor New Yorkse curators om projecten in te dienen en per project worden fondsen bij elkaar gezocht. In alle projecten word intensief samengewerkt met de buurt en er zijn altijd educatieve en publieke randprogramma’s. Alle activiteiten van NLE zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Deze zomer zocht NLE 180.000$ bij elkaar en presenteerde de tentoonstelling: When You Cut Into the Present the Future Leaks Out in het oude Bronx Borough Courthouse.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

De rechtbank van het stadsdeel Bronx werd gebouwd tussen 1905 – 1914, staat op de monumentenlijst, maar ook al 37 jaar leeg. Een schim van zichzelf zie je nog steeds wat het geweest moet zijn, glanzende marmeren en mozaïek vloeren, bronzen deuren, brede trappen, vergane glorie.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Teresa Diehl, L-Aber-Into, 2015.

De titel voor de tentoonstelling komt van een quote van dichter William S. Burroughs en refereert naar verknipte gedichten, vroege Hip Hop, spoken word en de beeldhouw praktijk van kunstenaar Gordon Matta-Clark.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Abigail Deville

Abigail DeVille is geboren in de Bronx ze maakte een enorm sculptuur van puin dat ze vond in en om het gebouw heen. Het werk werd geïnspireerd door de jeugd van DeVille toen het stadsdeel letterlijk in brand stond. Projectontwikkelaars staken huizen in de brand voor verzekeringsgeld en rookten zo de bewoners met sociale woningbouw huurovereenkomsten letterlijk uit de panden.

De rechtbank word op dit moment gerenoveerd, je ziet de bouwvakkers aan het werk terwijl je door de tentoonstelling loopt. Om de rechtbank heen staan hoge glanzende nieuwe appartementen flats. Koop vanaf een half miljoen en huren vanaf 2000 per maand voor een studio en up! Welkom in de Bronx, 2015!

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  David Scanavino, Untitled, 2015.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Shellyne Rodriguez, Prototype for Belphegor’s Eye, 2014.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Ellen Harvey, Alien Souvenir Stand, 2013.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Xaviera Simmons, Untitled, 2015.

Deelnemende kunstenaars: Juan Betancurth & Daniel Neumann, Daniel Bozhkov, Melissa Calderon, Beth Campbell, Paco Cao Onyedika Chuke, Abigail DeVille, Teresa Diehl, Nicolas Dumit Estevez, Deborah Fisher & Paul Ramiriz Jonas, Ellen Harvey, Skowmon Hastanan, Adam Helms, Iman Issa, Lady K Fever, Michelle Lopez, Shellyne Rodriguez, David Scanavino, Todd Shalom (Elastic City), Lisa Sigal, Julianna Swartz, Xaviera Simmons, Velerie Tevere & Angel Nevarez. Curator: Regine Basha

Mocht je deze zomer of herfst in de Bronx belanden dan is er in de Botanische tuinen van de Bronx een Frida Kahlo programma (tot 1 november). In een van de serres is een gedeelte van het huis van Kahlo en de totale tuin met al haar planten nagebouwd en nageplant. Verder is er in de bibliotheek een kleine tentoonstelling van een 8-tal werken van Kahlo (stillevens en een zelfportret) te zien.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

  Self Portrait with Thorn Necklace and Hummingbird

Het zelfportret was mijn favoriet. Ze maakte dit portret na haar scheiding van Diego Rivera. Het werk staat bol van de symboliek: de doornen voor haar pijn, de dode kolibrie -in Mexico gebruikt als ‘love charms’- staat voor geluk, de zwarte kat voor ongeluk en de dood, de aap staat voor de duivel – Kahlo kreeg haar aapje dat ze als huisdier hield van Rivera – en vlinders die voor de wederopstanding staan.

Die tentoonstelling valt wat tegen, zeker gezien de enorme publiciteit campagne die in de stad te zien is op abri’s en in de subway over de eerste solo tentoonstelling van Frida Kahlo in New York ever! Marketing is uiteindelijk een uitvinding van de Amerikanen en ze zijn er meester in! In combinatie is het zeker de moeite waard om mee te nemen in een ‘alternatief dagje’ New York.

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

TIP: vergeet niet, je kunt niet in de Bronx zijn zonder Dominicaans eten/snacks te halen bij een chimi truck! Lekker en goedkoop!

NYC: Bronx “When you cut into the present the future leaks out.”

(Foto’s: NLE, kunstenaars, NY Botanicle Garden, NY City Parks & Recreation.)

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

 1. Supercool weer en he en sjees – ” In 1973 organiseert DJ Kool Herc hier zijn legendarisch feest met zijn experimentele DJ set. Deze Back to School Jam ging de geschiedenis in als de geboorte van Hip Hop. ”
  1973… Nooit van Kool Herc gehoord. Beeld, geluid ergens?

 2. Kool Herc explains the merry go round technique (breakbeats – 2 turntables)
  https://www.youtube.com/watch?v=7qwml-F7zKQ

  Kool Herc geeft lecture in Rotterdam StreetScience 2009
  https://www.youtube.com/watch?v=1pUowAaap3I

  over de geschiedenis van hip hop: films zijn onderdeel van Black Soil Festival (03-08) filmarchief nu in te zien bij HipHopHuis in Rotterdam)

  Big fun in the big town (1986 – bram van splunteren/VPRO)
  https://www.youtube.com/watch?v=-kSsqWNSQqs

  Beat This (1984 – dick fountain/BBC)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*